Skocz do zawartości

Zlecenie pozycjonowania - porada

troll

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zlecilem pozycjonowanie mojej strony kilka miesiecy temu. Na dzien dzisiejszy wszystkie frazy osiagnely swoje pozycje, platnosc za 6 miesiecy pozycjonowania zostala uregulowana ale pozycjoner ktoremu zlecilem ta usluge propuje mi utrzymanie pozycji za ustalona miesieczna oplate.

Czy to jest normalna praktyka? Jak dlugo poprawnie wypozycjonowana strona powinna utrzymywac wyniki bez ponownego dodykania seo?

Jesli faktycznie potrzeba kogos na stale zeby utrzymac sie w pierwszej 8 google to cale pozycjonowanie imo mija sie z celem.

Strona o ktorej pisze: zarobkipolakow.pl

frazy to:

zarobki polaków

średnie zarobki

zarobki netto

zarobki brutto

zarobki w polsce

----

<a link="www.zarobkipolakow.pl">ZarobkiPolakow.pl

@Jak dlugo poprawnie wypozycjonowana strona powinna utrzymywac wyniki bez ponownego dodykania seo?

Tak długo jak konkurencja nie zleci pozycjonowania, lub sama się tym zajmie;

@Jesli faktycznie potrzeba kogos na stale zeby utrzymac sie w pierwszej 8 google to cale pozycjonowanie imo mija sie z celem.

Jeśli w danej dziedzinie konkurencja jest znikoma nie potrzeba dalszych działań do czasu, aż nie zrobi się konkurencja.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Pozycjoner pozycjonując stronę zdobywa linki do Twojej strony. Znaczna część tych linków może znajdować się na jego stronach - jeżeli przestaniesz mu płacić, zdejmie je (bo nie będzie miał interesu, aby linki nadal tam wisiały) co może spowodować utratę pozycji. Między innymi za to (za utrzymywanie tych linków) mu płacisz co miesiąc (poza chęcią zarobków pozycjoner ma koszty własne - opłaty za domenę, hosting, stworzenie stron, na których wiesza linki itd).

Pozycjonowanie ma wtedy sens, jeżeli się zwraca w taki czy inny sposób. Jeżeli miesięczny wydatek na pozycjonowanie przewyższa zyski, to tak - takie pozycjonowanie nie ma sensu.

Pozdrawiam.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

troll a zastanawiałeś się na czym zarabiać będzie Twój Portalik? Sądzę, że reklamy Google nie pokryją nawet kosztów hostingu a co dopiero pozycjonowania :P.

Co do opłaty abonamentowej za pozycjonowanie to zgadzam się z poprzednikiem. Sam pozycjonując strony w 90% korzystam z własnych zaplecz. Jak się klient rozmyśla, linki znikają i pozycja spada. Pozycjonowanie funkcjonuje tak jak każdy inny biznes, w którym płacisz abonament. Kablówkę też Ci wyłączą jak przestaniesz płacić. Pomyśl, że koszt utrzymania np. 300 domen to w najlepszej opcji około 8000zł rocznie + hosting drugie tyle. Do tego dochodzą teksty i inne pierdołki.

Wydaje mi się że każdy pozycjonuje na innych zasadach.

Ja myślę, że nie powinno się brać zarobku za osiągnięcie pozycji, a za jej utrzymanie. Ale to jest moje zdanie i zdaję sobie sprawę że każdy do tego podchodzi inaczej.

Chyba że pozycjonowane słowa kluczowe są naprawdę łatwe, wtedy wystarczy taką stronę dodać do kilkudziesięciu katalogów/precli i powinna ona zachować pozycję. W tym przypadku można się zgodzić za opłatę jedynie za osiągnięcie danych miejsc, ale naprawdę ciężko się pozycjonuje stronę na samych katalogach i preclach.

Poza tym osoba która zleca pozycjonowanie nie zawsze jest obyta w temacie i często godzi się na warunki pozycjonera, które nie zawsze mogą być adekwatne do usługi.

troll a zastanawiałeś się na czym zarabiać będzie Twój Portalik? Sądzę, że reklamy Google nie pokryją nawet kosztów hostingu a co dopiero pozycjonowania :P.

Zastanawialem sie i mozesz mi zaufac ze nie bedzie to ad sense.

Znaczna część tych linków może znajdować się na jego stronach - jeżeli przestaniesz mu płacić, zdejmie je

Wiec jesli teoretycznie poprosil bym o umieszczanie moich linkow tylko na publiczych stronach lub katalogach (na ktorych utrzymanie linku nie kosztuje pozycjonera) pozycja powinna utrzymac sie nawet po zakonczeniu trwania umowy... Jesli sie myle to bede wdzieczny za wyprowadzenie z bledu :(

----

<a link="www.zarobkipolakow.pl">ZarobkiPolakow.pl

Wiec jesli teoretycznie poprosil bym o umieszczanie moich linkow tylko na publiczych stronach lub katalogach (na ktorych utrzymanie linku nie kosztuje pozycjonera) pozycja powinna utrzymac sie nawet po zakonczeniu trwania umowy... Jesli sie myle to bede wdzieczny za wyprowadzenie z bledu :P

Zgadza się, tak jak napisałem nad twoim postem, ale pozycjonowanie na samych katalogach jest bardzo trudne, nawet na te łatwe słowa kluczowe, wymaga wpisu do bardzo dużej liczby katalogów, najlepiej każdy z unikalnym wpisem, jest to bardzo czasochłonne i nie każdy pozycjoner może na to pójść.

Wiec jesli teoretycznie poprosil bym o umieszczanie moich linkow tylko na publiczych stronach lub katalogach (na ktorych utrzymanie linku nie kosztuje pozycjonera) pozycja powinna utrzymac sie nawet po zakonczeniu trwania umowy... Jesli sie myle to bede wdzieczny za wyprowadzenie z bledu :P

Masz rację, z zastrzeżeniami:

- z czasem linki z publicznych stron też mogą zniakać (tak jak znikają katalogi, dziś są, jutro ich nie ma); Wtedy część linków by z czasem znikała;

- konkurencja nie śpi - też by się dolinkowała i znów mógłbyś spaść;

- wpisując takie rzeczy w umowę - od razu miałbyś dużo wyższą cenę (prawdopodobnie);

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

1) Te strony publiczne jak to nazywasz mogą przestać działać wiec linki poginą;

2) Jak już napisałem stabilność pozycji danego serwisu zależna jest też od jego konkurencji.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Strona bez opieki pozycjonera, wcześniej czy później będzie spadać ze swoich pozycji, wpłynie na to wiele elementów:

- konkurencja doda linki

- pozycjoner zdejmie linki prowadzące do Twojej strony

- linki w katalogach, preclach i innych miejscach znikają cały czas, bo stare katalogi są likwidowane a nowe tworzone,

- brak przyrostu stałego linków dla Googla też oznacza, że strona się nie rozwija

- sądzą po ilości linków w Yahoo (44 tyś) Twoje pozycje szybko spadną po rezygnacji z usług pozycjonera :( Uwierz mi te linki nie są darmowe.

- uzyskanie ponowne pozycji po spadku może być trudniejsze niż wcześniej.

Generalnie trzeba to sobie wliczyć w koszta, to jest trochę jak z Adwords, cały czas musisz płacić, usługa ta ma typowy charakter ciągły.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności