Skocz do zawartości

Nowy właściciel starej domeny z "bagażem"

kamrat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem uruchomić sobie blog. Wiele się mówi o zaletach starych domen, więc przejrzałem jakąś listę zwolnionych adresów i kupiłem pierwszą, która mi się spodobała. Wstępnie sprawdziłem, czy nie ma może jakiejś wartości w postaci linków czy PR, ale nic. Z resztą nie to było celem - nie miałem po prostu ochoty siedzieć 2 tygodnie nad nazwą.

Dzisiaj z ciekawości przejrzałem się wynikom wyszukiwania tej domeny i dostrzegłem, że oprócz info na kilku stronach, że ten adres wygasł, dostrzegłem coś, co wcześniej mi umknęło. Adres widnieje na dwóch e-mailowych blacklistach.

DomainTools podpowiada co następuje:

NS History: 25 changes on 14 unique name servers over 1 year.

IP History: 17 changes on 10 unique name servers over 5 years.

Whois History: 20 records have been archived since 2004-03-07.

Po dalszym śledztwie, widzę, że spod bardzo podobnej domeny operowali spamiarze (może i ta domena do nich należała?).

Czy przejmować się tą historią? Czy warto budować tu swoją stronę, którą traktuję poważnie, czy lepiej kupić świeży adres, a ten potraktować jako poligon?

jeśli ma ciągłośc bierz.. ja ma kilka takich ;) historia nawet ta zła moze dac sporego kopa i linków. Jedną domene mam po serwisie ero ... do tej pory niektore firewall'e i content filterki uznają ją za spam :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Google pisało, że zdaje sobie sprawę, że domeny zmieniają właścicieli i użytkownik może zakupić nieświadomie domenę z nieciekawą przyszłością. Google radzi, aby po postawieniu na domenei nowej strony dodać ją do narzędzi dla webmasterów.

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności