Skocz do zawartości

portal miejski (lokalny)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przeszukiwałem cały polski Internet już po wielokroć i tak naprawdę nic poza kilkoma niedokończonymi dyskusjami na kilku forach w tym temacie nic nie znalazłem.

Chciałem was zapytać jak waszym zdaniem wygląda sprawa e-biznesu w wydaniu lokalnych serwisów internetowych (o zasięgu miasta, bądź powiatu).

Dodam że w nie chodzi mi o miasta wojewódzkie czy niewiele mniejsze, a o społeczności miejskie rzędu 100 000, 50 000 czy nawet tylko 25 000 liczby ludności.

Czy w na takich stronkach które zostaną napisane "na miarę" (żadne tam niedopasowane do funkcjonalności CMSy itp.) i prowadzona "z uczuciem" (m.in. codziennie co najmniej 2-3 autorskie artykuły) można coś konkretnego zarobić??

Czy to raczej jest jeszcze, a może w ogóle zawsze będzie tylko zabawa (a nie biznes) dla "śnieciowców" (w stylu naszemiasto.pl) czy też hobbystów??

No cóż.. To jest tak jak z kazdym innym serwisem :piwo: Musisz sobie odpowiedziec na nastepujace pytania:

Po pierwsze dlaczego użytkownicy maja korzystac z Twojego serwisu? Jaki problem rozwiazuje Twoj serwis, jakie im daje korzyści? Dlaczego maja powracac na Twoja strone? Ilu użytkownikow mozesz sie spodziewac po np. roku działalności?

Po drugie jak chcesz zarabiac na stronie? Kto ma być płatnikiem - userzy czy reklamodawcy? Jesli userzy to za co maja placic? i dlaczego mieliby placic? A jesli reklamodawcy to jacy? I jakie korzysci bedzie mial reklamodawca z reklamy u Ciebie? Ile na miejscu takiego reklamodawcy bys mogl wyłożyć kasy na stół aby dotrzeć do grupy użytkownikow Twojego serwisu ?

Dodatkowo radze sie zastanowic np. nad tym czy Twoj serwis bedzie unikalny, niepowtarzalny - czy bedzie mozna go łatwo podrobic czy trudno? Czy bedziesz mial silna konkurencje? A co jesli wielki gracz wejdzie w ta sama nisze? Czy bedziesz w stanie sie obronic?

Pewnie jeszcze wiele innych pytan mozna sobie zadac :) Mozna tez skonczyc z teoretyzowaniem i stworzyc taki portal a nastepnie przekonac sie jak to wyglada w praniu ;)

pozycjonuj.png

Obejrzyj sobie portale lokalne dla miejscowości porównywalnych wielkością z Twoim pomysłem.

Sprawdź jakie mają ceny za reklamę (często jest cennik, można też zapytać podając się za reklamodawcę). Zobacz ile jest reklam i policz jakie mogą być miesięczne przychody.

Policz swoje koszty na start i koszty comiesięczne. Teksty pisałbyś sam, czy płacił za nie?

Dobrym rozwiązaniem jest treść tworzona za darmo przez użytkowników: forum, ogłoszenia lokalne, komentarze, zdjęcia itp.

Przydają się dobre kontakty ze wszystkimi lokalnymi instytucjami: urzędy, kina, domy kultury, galerie, stowarzyszenia, harcerze, parafie, szkoły. Przy dobrej współpracy sami będą przysyłać gotowe teksty ze zdjęciami.

Myślę, że ciężko będzie się tylko z tego utrzymać, natomiast na pewno można na tym coś zarobić.

A może połączyć to z wydawaniem darmowej lokalnej gazety? W zasadzie jedna praca, a możesz przyciągnąć więcej reklamodawców.

Obejrzyj sobie portale lokalne dla miejscowości porównywalnych wielkością z Twoim pomysłem.

Sprawdź jakie mają ceny za reklamę (często jest cennik, można też zapytać podając się za reklamodawcę). Zobacz ile jest reklam i policz jakie mogą być miesięczne przychody.

I pamietaj ze Tobie moze pojsc lepiej/gorzej ze zdobywaniem reklamodawcow :piwo: Podpatrz u konkurencji kto sie reklamowal, jaki rodzaj firm - i wystosuj oferte do firm o podobnym profilu ktore dzialaja na Twoim terenie :)
pozycjonuj.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności