Skocz do zawartości

Subnomena czy katalog

branders

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem w trakcie budowania strony i postanowiłem ułożyć wszystko tak by było optymalne pod kątem pozycjonowania.

Natrafiłem na dylemat czy poszczególne działy strony zamieszać w katalogach(domena.pl/dzial) czy otworzyć dla nich subdomeny(dzial.domena.pl) ?

Proszę o informację co będzie łatwiejsze do późniejszego wypozycjonowania i jak na to patrzy wyszukiwarka.

Pozdrawiam

Jeżeli myślisz, że jest to bezcelowe działanie to najpierw poczytaj dział dla początkujących a potem zadawaj pytania!

Dziwne, że najwięksi na rynku (allegro, onet, gazeta) stosują bezcelowe działania;)

Ja sie dolacze z podobnym pytaniem. Zalozmy, ze prowadze strone tematyczna strona.pl i chcialbym zalozyc katalog scisle tematyczny odpowiadajacy tematyce strony. Z punktu widzenia pozycjonowania lepiej to zrobic jako katalog.strona.pl czy strona.pl/katalog/ ?

Dobrze rozumiem ze w pierwszym przypadku subdomena bedzie traktowana jako zupelnie niezalezna strona a jakikolwiek transfer mocy nastapi przez linki, a w drugim przypadku moc kaatalogu bedzie w kazdym przypadku doliczane do mocy strony (przez wewnetrzne linkowanie)?

Gdzies czytalem na forum ze agenci z Google chadzaja i banuja albo redukuja PR katalogow. W ktorym przypadku moja strona bylaby zbanowana razem z katalogiem z wiekszym prawdopodobienstwem? W przypadku subdomeny jest na to mniejsza szansa? Nie planuje brac udzialu w zadnym SWL, reklamy ograniczyc do minimum a wszystkie wpisy moderowac i pilnowac by byly na temat - musze sie obawiac banow/filtrow w takim przypadku?

W koncu: czy zakladanie tematycznego katalogu do tematycznej strony jest najwydajniejszym sposobem generacji (nie spamowego) site?

Jeśli w adresie mamy słowo kluczowe to co za różnica czy to subdomena czy katalog, czy nawet nazwa_pliku.html (nazwa_pliku=słowo kluczowe.

Osobiście zgadzam się z MKS, że najlepiej stosować przekierowanie, czy to subdomena->katalog, czy w drugą stronę...

Osobiście zgadzam się z MKS, że najlepiej stosować przekierowanie, czy to subdomena->katalog, czy w drugą stronę...

Ze przekierowanie to chyba oczywiste; z slowami kluczowymi (w subdomenie czy po /) tez sie zgadzam. Ciagle jednak nie wiem jak bedzie patrzylo na to Google? W ktorym przypadku (katalog.strona.pl czy strona.pl/katalog/) wyszukiwarka bedzie zaliczac BL i wewnetrzne linkowanie katalogu na korzysc strony strona.pl?

subdomeny sa zazwyczja uzywane od oddzielania tresci od innej

ale jezeli katalog zintegrujesz ze strona to nie ma sensu stawiania go na subdomenie

subdomeny maja sens gdy samemu tez chcesz odrebnie pozycjonowac katalog i np podpaic pod niego swl, ale nie w wyapdku integracji jego ze strona, np phpnuke ma w sobie zintegroweane jako modul forum phpbb2

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności