Skocz do zawartości

Personalizacja SERP dla niezalogowanych

Erbit

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie jest istotna tylko jedna rzecz. Jaki wpływ ma personalne szukanie w google i wynikające z tego zachowania jednego czy drugiego użytkownika na personalizację innych użytkowników. Bo jeśli google weźmie pod uwagę moją personalizację i dorzuci ją do jakiegoś zbiorczego worka dotyczącego danej strony, to już mam pomysł na program, który zamąci trochę w tych danych. ;-)

• Odpowiedzi 214
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Dla mnie jest istotna tylko jedna rzecz. Jaki wpływ ma personalne szukanie w google i wynikające z tego zachowania jednego czy drugiego użytkownika na personalizację innych użytkowników. Bo jeśli google weźmie pod uwagę moją personalizację i dorzuci ją do jakiegoś zbiorczego worka dotyczącego danej strony, to już mam pomysł na program, który zamąci trochę w tych danych. ;-)

ale chyba nie będziesz miał wpływu na personalizację osób odwiedzających Twoje strony www.

Fotografia panoramiczna - blog PR=2 - masz artykuł o fotografii opublikuj go !!

moderowany ogólnotematyczny www.allseo.pl-

Artykuły do przedruku

Chodzi o to, czy zachowanie się w wyszukiwarce np tysiąca użytkownków dotyczące danej strony lub danej frazy ma wpływ na to, co zostanie podsunięte w wyszukiwarce tysiąc pierwszemu człowiekowi wpisującemu daną frazę, czyli czy personalizacja przenosi się na globalizację.

Innymi słowy, jeśli teraz na ogólną pozycję strony miało wpływ dwieście linków do strony, to czy podobny wpływ będzie miało zachowanie iluś tam użytkowników względem danej strony.

Np. jeśli w ciągu miesiąca w całej Polsce kilka tysięcy użytkowników kilkanaście razy wpisze frazę "wypas owiec", a potem wybierze stronę "fullwypas.com" i będzie na niej przez pół godziny, to dla każdego z nich strona "fullwypas.com" podniesie się w personalnych wynikach.

Ale czy to będzie miało wpływ na całkiem nowe szukanie tej frazy przez nowego użytkownika, który wpisze "wypas owiec"? Bo jeśli tak, to czujecie bluesa? ;-)

Jeżeli wiecie jakie informacje G pobiera (i czy pobiera) z szukajki, z toolbara i innych swoich zabawek, ktore napewno pozwalają im odróznić usera od botneta, to napewno będzie pole do popisu :soczek:

Podobnie jak przedmowca, zapraszam do jego testu, może jeszcze za wcześnie na takie testy, ale sprawdzić możemy :)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Nie chce mnie się pisać jeszcze raz zatem kopiuję:

Wasz test może niczego nie dowieść. Już testuję takie czy inne frazy i ... okazuje się, że Google włączyło personalizację tylko dla "niektórych fraz - zresztą sami tak podali (że dla niektórych). Na razie nie znalazłem klucza wg, którego są aktywowane frazy do personalizacji.

Zatem - test będzie ciekawy ale - jeśli nie uzyskacie w ten sposób wyższej pozycji będzie to tylko oznaczało, że Google nie włączyło personalizacji dla tej frazy a nie, że to nie działa wcale.

Wcześniej ktoś słusznie stwierdził, że jeśli user będzie miał spersonalizowany wynik na swoją witrynę (będzie niby wysoko) to go zniechęci do potencjalnego pozycjonowania ponieważ "jest pierwszy" i nie potrzebuje być pozycjonowany. No tak... Ale nie musi w takim razie także wykupywać AdWords, no bo po co... Jeśli tak to ma wyglądać to G. także sobie strzela w stopę. Pożyjemy zobaczymy, póki co ważniejsze jest wprowadzenie nowego silnika, niedługo święta :)

Chcesz zrealizować marzenia? Wykonujemy skoki spadochronowe z 4000 metrów w całej Polsce.

Całkiem przed chwilą naciąłem się na to powalone wyniki personalizowane. Myślałem, że wyłączyłem (bo wyłączałem) ale po jakimś nie określonym czasie znowu mi się pojawił napis u góry historia online. Jako świadomego człowieka tego co mam na ekranie to mnie wkurza. Ci co nie są świadomi (90%) będą mieć to cały czas włączone, więc w niedługim czasie nieźle się dostanie niektórym stronom. Ci co byli wyżej będa jeszcze wyżej. Ci co są na dole już wyżej nie będą. Takie mam wrażenie być może mylne.

A mi, jako normalnemu użytkownikowi tej szukajki to po prostu przeszkadza.

Ot, szukam sobie czegoś, znajduję po dłuższym poszukiwaniu, wchodzę na stronę, korzystam z niej. Dwa dni później znowu potrzebuję czegoś co było na tej stronie, adresu nie pamiętam, pamiętam, że znalazłem ją gdy szukałem "tego a tego" w Google. I co? I gó**o. SERPy poprzewracane, i się wal użytkowniku, trzeba było sobie wstawić od razu do top1 albo dodać notatkę/komentarz koło zaprezentowanej strony w wynikach.

Jaja sobie robią? To ma pomóc i ułatwić korzystanie? KPINA.

A od strony SEO się nie przejmuję :(

Pokażę wam tylko systemy wymiany linków.

kruzyk.1.gif

Ci co nie są świadomi (90%) będą mieć to cały czas włączone, więc w niedługim czasie nieźle się dostanie niektórym stronom. Ci co byli wyżej będa jeszcze wyżej. Ci co są na dole już wyżej nie będą. Takie mam wrażenie być może mylne.

Też tak uważa. Wynika to z prostego faktu że jeśli ludzie czytają NK i pudelka a te strony mają po setki podstron to na każde zapytanie będą otrzymywali wyniki z tych portali.

Jednak nie sądzę by o to chodziło Guglowi. Uważam że personalizacja jest w facie BETA

Pozycjonowanie i reklama Reklamedia.pl - Pozycjonowanie - Reklamy Porady, opinie, newsy i przemyślenia o SEO. Zapraszam

Ci co nie są świadomi (90%) będą mieć to cały czas włączone, więc w niedługim czasie nieźle się dostanie niektórym stronom. Ci co byli wyżej będa jeszcze wyżej. Ci co są na dole już wyżej nie będą. Takie mam wrażenie być może mylne.

Też tak uważa. Wynika to z prostego faktu że jeśli ludzie czytają NK i pudelka a te strony mają po setki podstron to na każde zapytanie będą otrzymywali wyniki z tych portali.

Jednak nie sądzę by o to chodziło Guglowi. Uważam że personalizacja jest w facie BETA

linki sponsorowane bedą bardziej przez google promowane , moze powstanie nawet jakaś wyszukiwarka tylko dla linków sponsorowanych

Fotografia panoramiczna - blog PR=2 - masz artykuł o fotografii opublikuj go !!

moderowany ogólnotematyczny www.allseo.pl-

Artykuły do przedruku

Musisz wziasc pod uwage ze na pudla i NK ludzie przeawznie wchodza bezposrednio... wiec jak maja otrzymywac wyniki z tych portali?:P Moze nie bedzie tak zle;) zobaczymy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności