Skocz do zawartości

Personalizacja SERP dla niezalogowanych

Erbit

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 214
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Już działa i to co najmniej od paru dni.

Co do wypowiedzi czy to pasuje czy nie, to na bank jesteśmy ostatnią grupą którą Google interesuje co myslimy ;)

teraz będzie kampania top 9 =D

Podaruj 1% Oli Borwik

Wspieraj charytatywnie na SEO forum PIO

Patrząc na to w jeszcze szerszym kontekście może to być kolejny krok do całkowitego sterowania informacją i ograniczania wolności internetu.

i tu sie ze smutkiem musze z toba calkowicie zgodzic :/

Wedding Photography Edinburgh

Artykularnia - skrobnij coś i opublikuj

UK Websites Directory - UK Only

Hmm, z tego co pisza na googlu https://www.google.com/support/accounts/bin...py?answer=54048

to:

"Google dostosowuje niekiedy Twoje wyniki wyszukiwania w oparciu o Twoją wcześniejszą aktywność związaną z wyszukiwaniem w Google."

Wydaje mi sie ze nie bedzie tutaj jakiejs strasznie duzej rewolucji... zreszta pozyjemy zobaczymy

Hmm, z tego co pisza na googlu https://www.google.com/support/accounts/bin...py?answer=54048

to:

"Google dostosowuje niekiedy Twoje wyniki wyszukiwania w oparciu o Twoją wcześniejszą aktywność związaną z wyszukiwaniem w Google."

Wydaje mi sie ze nie bedzie tutaj jakiejs strasznie duzej rewolucji... zreszta pozyjemy zobaczymy

Porównałem moje pozycje z włączoną historią bez logowania i z logowaniem (siłą rzeczy teoretycznie powinienem być wyżej) po czym historie wyłączyłem. Fraz około 20, a pozycje kompletnie bez zmian. Jak dla mnie zmierzch site: to ciągle większy problem niż personalizacja która, na pierwszy rzut oka wielkiego wpływu na przeciętnego użytkownika miała nie będzie.

Najlepsze seriale tv w sieci

Hmm jednak cos jest na rzeczy. Firefox - personalizacja wylaczona, IE - wlaczona. Ok 18 sprawdzenie wynikow - strona docelowa na 10 w obu przegladarkach, oczywiscie wejscie na strone docelowa.

W tej chwili ponowne sprawdzenie wynikow - pod firefoxem z wylaczona personalizacja nadal pozycja 10, za pod IE pozycja 9. Czyli dziala to juz tak samo jak dla zalogowanych uzytkownikow.

Hmm jednak cos jest na rzeczy. Firefox - personalizacja wylaczona, IE - wlaczona. Ok 18 sprawdzenie wynikow - strona docelowa na 10 w obu przegladarkach, oczywiscie wejscie na strone docelowa.

W tej chwili ponowne sprawdzenie wynikow - pod firefoxem z wylaczona personalizacja nadal pozycja 10, za pod IE pozycja 9. Czyli dziala to juz tak samo jak dla zalogowanych uzytkownikow.

Jeśli różnica będzie między stroną na 10 pozycji, a na top3 to będziemy mogli mówić o działaniu algorytmu. Jeśli różnica jest równa 1 pozycji to nazwijmy to błędem pomiaru.

WebHostingTalk.pl - wszystko o webhostingu

Piszecie tu ze kwestia nie dotyczy nowych zapytań... hehe nic bardziej mylnego, bo jeśli chodzi o duże serwisy z długim ogonem... tu wiki bedzie kazdy mial w top1 na kazda fraze, google bedzie testowal domene a potem w zaleznosci od tego czy uznamy ja za wartosciowa czy nie albo bedzie wyswietlal jej podstrony albo nie juz na hasla z dlugiego ogona, wiec jesli mamy mizerna stronke stracimy wszystko, nawet niszowe haselka. google juz od dluzszego czasu wsadza na pozycje 6 jakas przypadkowa strone - ktora normalnie jest z miejsc 20-40, tak jakby podrzucal ja uzytkownikom do testow - nie wiedzialem tylko w jakim celu i czy to cos daje - teraz juz wiem po co to... zeby sprawdzic czy ta strona jest dla nas odpowiednia czy nie... wiec prawda jest taka ze jest to cios w webmasterow i pozycjonerow, webmaster bedzie musial dbac o to zeby strona byla jak najlepsza! zeby ludzie na nia chcieli wrocic, a pozycjoner bedzie mial zycie utrudnione... bo sie skoncza czasy ze bedzie mogl wszystko powybijac do gory... bo jak strona bedzie kiepska to nie da rady. Skoncza sie zatem spamy i mfa;/ eh juz czuje jak mi $$ uciekaja;/

Do dzisiejszego dnia nie zaobserwowałem żadnych zmian. Obecnie strona, którą się "interesuje" wylądowała na pierwszym miejscu wyników wyszukiwania dla interesujących mnie słów kluczowych. Zaczęło więc to działać... nie jest to dobre.

Padają pytania jak to będzie z nowymi stronami. Sprawa jest prosta. Będzie trzeba użyć narzędzia AdWords. Bo tu idzie o pieniądze. Pieniądze dla Google.

1. Sprawdzarki pozycji będą działać poprawnie z jednego prostego powodu:

aby otrzymać spersonalizowane wyniki należy kliknąć w interesujący nas wynik. Sprawdzarki tego nie robią, więc można spać spokojnie.

2. Ludzie używają google statystycznie do wyszukiwania za każdym razem nowych stron, nikt codziennie nie szuka fryzjera w centrum Warszawy.

W dalszym ciągu jeszcze przez długi czas niespersonalizowane wyniki będą działały, bo na świecie są całe masy Janków Kowalskich, którzy jeszcze nie wymienili opon i nie przeszukiwali SERPów na hasło opony - tym samym dostaną wyniki niespersonalizowane.

Nie sądzę też, że po jednym, czy dwóch kliknięciach w interesującą nas stronę nagle diametralnie google zmieni jej pozycję dla danego usera.

3. Ludzie często wyszukują znanych sobie stron np. po nazwie firmy czy nazwie domeny (zamiast wpisać nazwę domeny do paska adresu) - nie ma nic złego w tym, że google podniesie pozycję takiej strony w wynikach spersonalizowanych, co więcej, ta strona prawdopodobnie i tak jest na czołowych pozycjach na nazwę swojej firmy.

"bytka abo ne bytka to je zapytka" - W. Shakespeare ;)

Niekończąca się impreza ;) ... wątroba zaleczona :D

W dalszym ciągu jeszcze przez długi czas niespersonalizowane wyniki będą działały, bo na świecie są całe masy Janków Kowalskich, którzy jeszcze nie wymienili opon i nie przeszukiwali SERPów na hasło opony - tym samym dostaną wyniki niespersonalizowane.

Jeśli Kowalski 30 dni wcześniej kupował aparat fotograficzny dla swojej córki na urodziny i przegrzebał ceneo itp, to teraz szukając opon ceneo będzie faworyzowane.

Czyli bedzie trudno sie z czymkolwiek przebic... zmierzamy do tego ze bedziemy sie pozycjonowac w googlu tyle ze w adwordsach:) hehe

Trudno tu mówić o jakimkolwiek "przebijaniu się" bo przecież u każdego spersonalizowanego użytkownika będziesz miał inną pozycję :(

Ale reasumując:

- model pozycjonowania "na pozycje" odejdzie w niepamięć, pozostanie rozliczanie za ruch, czyli i tak każdy będzie wolał drogie i skuteczne Adwordsy

- brak sumy wyników w site: częściowo ubije SWLe

- określanie wyników do zakresu czasu, typów stron (blogi czy sklepy), własna porównywarka cen

2010 być może ubije SEO i to naprawdę całkiem niechcąco

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności