Skocz do zawartości

Personalizacja SERP dla niezalogowanych

Erbit

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 214
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
2010 być może ubije SEO i to naprawdę całkiem niechcąco

Wypluj te słowa... przez lewe ramię :(

Uważam że przez te zmiany na pewno zyska na znaczeniu strategia long-tail. Największe wahnięcia pozycji będą dotyczyły najpopularniejszych haseł, long-tail dalej powinien być źródłem stabilnego ruchu na stronie.

Największy problem widzę w rozliczeniach z klientami. To prawda że narzędzia SEO nie klikają w wyniki więc nie będą miały serpów spersonalizowanych. Ale przecież klient porównując nasze raporty ze swoimi wynikami dostanie właśnie spersonalizowane (inne) wyniki. Trzeba będzie bardziej przyłożyć się do edukacji klientów i, być może, rozwiązać ten problem odpowiednimi zapisami w umowach.

<edit>

albo - kto wie - może nadejdzie era SEO rozliczanego w modelu PPC? Przy dzisiejszych systemach statystyk rozliczanie w tym modelu nie byłoby aż takie trudne. Dodatkowo w kłopotach były by firmy proponujące klientom za kosmiczne pieniądze frazy nie generujące ruchu (np. "wypas owiec w bieszczadach na południowych zboczach od strony słowacji" :( ), bo klient nie płaciłby za pozycjonowanie fraz które nie generują wejść.

Pozycjonowanie będzie mijało się z celem, wczoraj wieczorem po wpisaniu "mojej frazy" wszedłem na stronę konkurencji która była na około 4 stronie G, zaciekawiła mnie i dłuuugo ją studiowałem , rano była na pierwszym miejscu , dopiero po wyłączeniu opcji wszystko wróciło. 99 % użytkowników nawet tego nie zauważy, bo... tak się zrobiło..... Tylko i wyłącznie pozostaną , będą odwiedzane wartościowe strony, bogate w treść, materiały, konkretne informacje. Pozycjonowanie stron site:5 nie da rezultatu. Statystyki to potwierdzają wejścia spadły ale znacznie wzrósł czas spędzony na witrynie i powracający. Za miesiąc dwa może pół roku strony będą się pozycjonowały "same" na milionach komputerów.

Dobry zespół jazzowy Warszawa

Świetny zespół jazzowy na bankiet

guitarman - ja obserwuje spadki w statach.

luq - nie czytasz dokładnie tego topicu - właśnie ja mam long tail i widze spadki. To by bylo zbyt piekne zeby omijalo long taila;)

problem w tym ze dzis wejdziesz wpiszesz księgarnia ominiesz stronę x, a klikniesz w y... po czym za miesiac bedziesz szukal juz konkretnej ksiazki np zmierzch i wpiszesz zmierzch... to ksiegarnia Y bedzie w tym momencie spersonalizowana dla ciebie i pojawi sie wyzej niz X... i raczej na tym to bedzie polegało.

luq - nie czytasz dokładnie tego topicu - właśnie ja mam long tail i widze spadki. To by bylo zbyt piekne zeby omijalo long taila;)

Spadki mogą być. I wzrosty. Ale prawdziwy long-tail polega na tym, że czasem dopiero ze statystyk wejść na stronę dowiadujesz się że jakaś fraza jest wysoko :(

Pozycjonowanie będzie mijało się z celem, wczoraj wieczorem po wpisaniu "mojej frazy" wszedłem na stronę konkurencji która była na około 4 stronie G, zaciekawiła mnie i dłuuugo ją studiowałem , rano była na pierwszym miejscu

To jest kompletny bezsens. Po co wpychać użytkownikowi z pierwszego miejsca stronę którą już widział? Jeśli na tym ma polegać personalizacja, to userzy szybko przerzucą się na binga, bo w tej sytuacji żeby znaleźc coś nowego będą musieli oglądać odległe strony z wynikami.

To jest kompletny bezsens. Po co wpychać użytkownikowi z pierwszego miejsca stronę którą już widział?

A jakież było moje zaskoczenie i szok, kiedy zobaczyłem rano stronę wyżej niż moja a od dwóch lat moja była na pierwszym miejscu, ale tak właśnie było ......

Dobry zespół jazzowy Warszawa

Świetny zespół jazzowy na bankiet

Prawda jest taka ze uzytkownicy nic nie poczuja, nic nie zauwaza, a wrecz moga byc bardziej zadowoleni z wynikow... bo jesli mu wyfiltruje strony ktore dla niego sa bezuzyteczne to bedzie mial same dobre, odpowiadajace akurat jemu wyniki hehe... takze cios chyba najwiekszy w pozycjonerow i w sumie nie bedzie trzeba zadnych filtrow i banow bo spamy same sie wyfiltruja;)

1. Sprawdzarki pozycji będą działać poprawnie z jednego prostego powodu:

aby otrzymać spersonalizowane wyniki należy kliknąć w interesujący nas wynik. Sprawdzarki tego nie robią, więc można spać spokojnie.

Dobrze powiedziane.

Jeżeli chodzi o nas jako naród szybko potrafimy się dostosować do nowej sytuacji i za pewne do tej dostaosujemy się błyskwicznie chocby przez plugin do codziennego czyszenia ciastek czy coś w tym rodzaju gorzej by było jak by wyniki w top20 były podawane funkcją random , to wowczas by faktycznie był problem

Marketing internetowy dla firm

W personalizacji w tym wydaniu nie bedą najtrafniejsze wyniki, będą te które zdołał zobaczyć podczas szukania czegoś tam i przypadkiem na jakiejś stronie to znalazł, szukając ponownie będzie miał tą stronę na ktorej spędził sporo czasu :(

edit: plugin trzeba pobrać i zainstalować, a szary uzytkownik raczej sam tego nie zrobi :(

będzie burza i zrobią, że jak ktos chce spersonalizowane wyniki, to będzie sobie musial to załączyć, a nie wyłączyć jak jest teraz, już walczący o prywatnośc się o to postarają jak w przypadku chrome chyba było przy jakiejś opcji :(

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

1. Sprawdzarki pozycji będą działać poprawnie z jednego prostego powodu:

aby otrzymać spersonalizowane wyniki należy kliknąć w interesujący nas wynik. Sprawdzarki tego nie robią, więc można spać spokojnie.

Dobrze powiedziane.

Jeżeli chodzi o nas jako naród szybko potrafimy się dostosować do nowej sytuacji i za pewne do tej dostaosujemy się błyskwicznie chocby przez plugin do codziennego czyszenia ciastek czy coś w tym rodzaju gorzej by było jak by wyniki w top20 były podawane funkcją random , to wowczas by faktycznie był problem

Żeby mieć spersonalizowane wyniki trzeba obsługiwać ciastka z tagiem, wiadomo, że sprawdzarki tego nie robią więc nie maja personalizacji, jednak klient Ci odpowie tak:

"Moje towary i usługi nie kupuję pański panel, sprawdzarka czy tam bot, tylko żywi ludzie, którzy maja personalizacje i to na ich przeglądarce muszę być wysoko, a nie w pańskim panelu i nie będę się co wieczór modlił żeby sobie wyczyścili cookie."

Pozycjonowanie na pewno da rezultaty w ilości wejść, tylko jak to udowodnisz klientowi, że to Twoja zasługa?

Prawda jest taka ze uzytkownicy nic nie poczuja, nic nie zauwaza, a wrecz moga byc bardziej zadowoleni z wynikow... bo jesli mu wyfiltruje strony ktore dla niego sa bezuzyteczne to bedzie mial same dobre, odpowiadajace akurat jemu wyniki hehe... takze cios chyba najwiekszy w pozycjonerow i w sumie nie bedzie trzeba zadnych filtrow i banow bo spamy same sie wyfiltruja;)

Puki co nie wydaje mi się aby to był cios w spam , żaden pozycjoner chyba nie chce aby jego spam rzucał się w wynikach na wysokich pozycjach ... i dobrze , spamu nikt nie lubi oglądać.

Tak pomyślałem , że może pojawić się problem u niezorientowanych klientów , którzy myślą że są wysoko w Google , bez pozycjonowania hahaha

( może pozycjonowanie - nie nie ja jestem na pierwszej pozycji bez pana pozycjonowania )

Podaruj 1% Oli Borwik

Wspieraj charytatywnie na SEO forum PIO

a jak myślisz po co napisałem xannstat ?

Jeśli umowa opiewa na frazy to mogę zapłacić tylko za te frazy co są w umowie, resztę traktuję jako gift od Google, jeśli PPC to 10 razy bardziej wolę Adwords który jest bardzo elastyczny i działają od razu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności