Skocz do zawartości

Personalizacja SERP dla niezalogowanych

Erbit

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 214
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A tak już bardziej na luzie: będzie śmiesznie jak w niektórych domach na część fraz na pierwszych pozycjach zaczną pojawiać się strony erotyczne :( w końcu niektórzy spędzają na nich sporo czasu :rofl: hehehehe... mama może być zaskoczona jak będzie szukała "przepisu na babeczki" na święta :rofl:

A tak bardziej poważnie.. jeśli Microsoft to dobrze, marketingowo wykorzysta to może na tym wiele zyskać.

Pozdrawiam :)

Ja dziś rozpoczynam bunt przeciwko wyszukiwarce googla i przez tydzień zamierzam korzystać tylko z binga :D

Jak wyniki wyszukiwania mnie zadowolą, to mam zamiar z G zrezygnować na zawsze ; p

SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów.

Mnie też się wydaje że lekiem na te problemy będzie jak do FF domyślnie będzie zainstalowany plugin czyszczący ciasteczka. I będzie wszystko po staremu. To musi być jakoś rozumniej rozwiązanie. A co z możliwością przesiewania wyników G które mają wejść po świętach? Z tego co się orientuje ma być przesiew po stronach które już odwiedziliśmy.

Darmowy katalog stron internetowych Katalog stron - Jogurcik

Spójrz na to z innej strony: pogorszenie wyników naturalnych (spadki odwiedzalności) napędzi PPC. Teraz staje się jasne po co ?

Widze że google wie o nas wszystko ale nie wie najważniejszej rzeczy o użytkowniku. Owszem klika on w kampanie PPC jednak user 100razy chętniej woli wyniki organiczne niż boksy sponsorowane .

Cała ta personalizacja nie kojarzy mi się ze zmniejszeniem roli seo i zwiekszeniem ppc ale z rozpierniczeniem wyników organicznych na rzecz boksów Adwords :D. (jak znam życie będzie : jesteśmy wyszukiwarka dominujaca na rynku, jeśli nie pasują wam wyniki organiczne to kupcie sobie Adwords a jak nie to wypad :D.)

Dobrze że ten bing powstał, może to będzie jakaś alternatywa.

Jeszcze kilka dni temu zacząłem się bardzo dziwić, gdy arty z moich zapleczówek zaczęły pojawiać się coraz wyżej w wynikach, co akurat nie było mi zbytnio na rękę, bo teksty były średniej jakości. Całe szczęście w tym wypadku to były tylko spersonalizowane wyniki. Przeczytałem całą dyskusję i moim zdaniem nie straci ani normalny user ani żaden z nas. Rzadko się zdarza, że ktoś wklepuje jedną frazę po kilkanaście razy i wchodzi na te same strony. To tylko my robimy to ze zwiększoną częstotliwością :D. Jak się komuś strona nie spodoba, to nie wejdzie na nią ponownie i tym samym nie wbije jej sobie na top1 na inne frazy. Jak ktoś regularnie odwiedza jakąś stronę to też nie będzie miał nic przeciwko temu, żeby pojawiała się ona na najwyższej pozycji w wynikach wyszukiwania. Xann > pisałeś o personalizacji na przykładzie Ceneo, na które nie chcesz wchodzić. Pewnie za niedługo w Google.pl też wejdzie możliwość wykluczania linku z wyników wyszukiwania tak jak funkcjonuje to w Google.com. Tak Ty, jak i każdy inny user będzie mógł usunąć na zawsze wynik, który mu nie odpowiada, tym samym zostawiając miesce na zmanipulowane przez nas "naturalne wyniki wyszukiwania".

Wikipedia od zawsze sterczy gdzieś w top10 na przeróżne frazy i jakoś nikomu to zbytnio nie przeszkadza. Podsumowując nikt na tym zbytnio nie ucierpi. Poza tym, że będziemy musieli uświadomić naszego klienta, żeby wyłączył personalizację wyników.

Zamykając moją wypowiedź polecam wtyczkę do FF, o której już było kilka postów w tej dyskusji Linek

gdzie w google.com moge sobie wykluczyc link z wynikow? bo szczerze mowiac u mnie nie ma tego... chyba ze mowisz o usunieciu jak jestem zalogowany... a to dwie rozne rzeczy;)

na wprowadzeniu wynikow spersonalizowanych i zaraz caffeina na pewno zyskaja userzy... chociaz to dopiero sie okaże w praniu, ale jedno jest pewne na pewno nie skorzystają na tym pozycjonerzy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności