Skocz do zawartości

Odbiór paczki z allegro

Gonzo23

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sprzęt na allegro od osoby, która po zakupie i wpłacie kasy budzi pewne wątpliwości co do uczciwych zamiarów. Nie chcę pisać po czym tak sądzę, bo nie w tym rzecz i szkoda czasu. W każdym razie - wpłaciłem kasę na konto, przesyłka wysłana paczką Poczta Polska

Dostałem awizo że przesyłka od tego sprzedawcy czeka na poczcie. Załóżmy że jednak będzie to [ nierzetelny partner ] i w paczce zamiast przedmiotu zakupu będą np. ziemniaki.

I tu pytanie - czy taką paczkę mogę otworzyć zaraz po odebraniu na poczcie i w w/w przypadku zgłosić pracownikowi PP i ew. spisać jakiś protokół z tego (np. opis zawartości) czy raczej nie wchodzi to w grę ?

Bo załóżmy taką sytuację - sprzedawca wyśle cegłę, a potem - dysponując potwierdzeniem nadania - będzie twierdził że wysłał sprzęt zgodny z opisem, a ja chcę dokonać wyłudzenia.

Szukałem w poradnikach allegro wskazówek w tym temacie, ale nie doszukałem

Hmm pracownik poczty ci nie pomoże bo skąd on ma wiedzieć co było w tej paczce jego interesuje (jeżeli cokolwiek go interesuje) zeby paczka dotarła w całości i została opłacona. Ja bym po prostu poprosił kogoś kto by był przy otwarciu paczki lub jak chcesz mieć super dowód to nagraj film jak otwierasz paczkę. To taki pomysł na szybko ale chyba skuteczny Pozdrawiam

Asenizacja - wywóz szamba Szczecin

I tu pytanie - czy taką paczkę mogę otworzyć zaraz po odebraniu na poczcie i w w/w przypadku zgłosić pracownikowi PP i ew. spisać jakiś protokół z tego (np. opis zawartości) czy raczej nie wchodzi to w grę ?

Chyba ta usługa jest płatna i ze sprzedającym powinieneś to przed wysłaniem paczki uzgodnić.

Sprzedam punkty systemu wymiany linków Gotlink.pl i Seomatik.pl

Wystawiam faktury VAT. Zapraszam do kontaktu d.szwaba@gmail.com

Chyba ta usługa jest płatna i ze sprzedającym powinieneś to przed wysłaniem paczki uzgodnić.

Tak, wiem że jest taka usługa, ale to akurat była zwykła paczka.

Jeśli nie pracownik PP, to w jaki sposób można się zabezpieczyć przed taką sytuacją ? Filmik z rozpakowania paczki.. Zawsze jakiś pomysł, choć nie wiem czy byłby to dowód dla sądu.

No niestety taka usługa to u Kurierów, w PP jedynie jako płatna dodatkowa usługa.

PS. po czym sądzisz, że chce Cie oszukać ? (ilość negatywów? jeżeli na tej aukcji było wiecej sprzedanych takich przedmiotów pisz do innych Kupujących i pytaj co dostali).

Pzdr

nie ma możliwości komisyjnego otworzenia paczki na poczcie, jesli nadawca nie zaznaczyl tego na druku pomocniczym (opcja platna dodatkowo 5PLN).

mozna natomiast po odebraniu paczki otworzyc ja i jesli cos nie bedzie sie zgadzac lub bedzie uszkodzona - spisac protokol reklamacji, ktory pozniej moze byc podstawa do dochodzenia swoich praw w serwisie Allegro lub sadzie.

www.akwaswiat.net - nowe/stare forum akwarystyczne :)

Otwarcie na poczcie i tak nic nie daje. Jeśli po otwarciu paczki stwierdzasz, że zawartość jest inna - natychmiast składasz zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa na policji - i prosisz o zabezpieczenie paczki.

Kiedyś kolega tak kupił laptopa - gdzie zamiast komputera była cegła owinięta w pampersy. Tutaj akurat policja zdołała jeszcze zabezpieczyć pieniądze na poczcie, bo paczka była za pobraniem. A "interes życia" zrobiła babcia z wnuczkiem naciągając w ten sam sposób kilkadziesiąt osób w całej Polsce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności