Skocz do zawartości

Jaki Hosting i jakie Forum?

biznesmen

Rekomendowane odpowiedzi

rps to najgorsze co może być, tam nie masz dysków lokalnych, tylko po sieci, więc dłuższe/większe zapytanie do bazy i skrypt cały tonie,

Więc jeśli wiesz, że forum się szybko rozwinie zainwestuj w taniego dedyka i z czasem go rozbudowywuj, lub VPS. Lub tani hosting(najlepiej na WHT, tam otrzymasz profesjonalną odpowiedź, i jesli się rozwinie, przenosisz bazę i wszystko na VPS a z czasem dedyk ;)

co do skryptu to tutaj :(

sygnaturka.png

Specjalnie dalem bezsensowną odpowiedź. ;-)

Bo mogę interpretować to na 2 sposoby

1) masz 20k zarejestrowanych, z czego udziela się jeden promil. Masz 100 postów na całym forum po parę znaków.

2) masz 20k zarejestrowanych, codziennie odwiedza 10k, dzienny przypływ postów to 20k, średnia długość posta to kartka a4.

Więc musisz sam spróbować, zacznij od małego - skończ na hektarach serwerów...

Specjalnie dalem bezsensowną odpowiedź. ;-)

to już wiem jak interpretować każdy twój post

Bo mogę interpretować to na 2 sposoby

1) masz 20k zarejestrowanych, z czego udziela się jeden promil. Masz 100 postów na całym forum po parę znaków.

2) masz 20k zarejestrowanych, codziennie odwiedza 10k, dzienny przypływ postów to 20k, średnia długość posta to kartka a4.

co za różnica, ? Baza jest duża to serwer musi ją przeanalizować tak czy siak

sygnaturka.png

Z płatnych mogę polecić vBulletina (rozbudowany skrypt, masa funkcji, dużo wtyczek), lub z darmowych MyBB (całkiem poczciwy skrypt, lekko przypominający vBulletina, pod kątem SEO całkiem sie sprawdza, funkcjonalność bardzo dobra) :D

KryptoPoradnik - twoje źródło wiedzy o kryptowalutach

Dyskusje o kredytach i pożyczkach - Forum Kredytowe | Kantory walut online - KantoryWalut.pl     

rps to najgorsze co może być, tam nie masz dysków lokalnych, tylko po sieci, więc dłuższe/większe zapytanie do bazy i skrypt cały tonie,
Piszesz bzdury... Hosting z prawdziwego zdarzenia nie składają się z jednego serwera na którym jest wszystko, ale są podzielone naserwery HTTP, baz danych itd, a pingi między nimi są tak małe, że nie ma to znaczenia.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

co za różnica, ? Baza jest duża to serwer musi ją przeanalizować tak czy siak

Serio? Czy jest dzienny przypływ postów 1 czy 20000 i czy jest online 2 czy 10000 to wszystko jedno? Widać mało wiem. :/

Piszesz bzdury... Hosting z prawdziwego zdarzenia nie składają się z jednego serwera na którym jest wszystko, ale są podzielone naserwery HTTP, baz danych itd, a pingi między nimi są tak małe, że nie ma to znaczenia.

Ale wysyłane są pomiędzy nimi tylko określone requesty - w rpsie całość zapisu in/out leci via sieć co znacznie wpływa na wydajnosć dyskową i na poziomie aplikacji, nie jet to takie rozwiązanie o którym piszesz a serwer który używa wspólnego dysku, w przeciwieństwie do przytoczonych przez Ciebie rozwiązań w których każda maszyna ma własny kontroler i dyski a na macierz zewnętrzna leci co najwyżej backup ;)

Mam RPS w ovh i nie odczułem różnic z tytułu takiej obsługi plików.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Witam!

Co polecacie (chodzi o skrypt jak i o hosting, nie zapominając przy rozważaniach o kasie) pod początkujące forum, które powadzimy że po pół roku będzie miało z 20k użytkowników??

Witaj,

Najlepiej zacząć od małego konta hostingowego a później jak forum będzie się rozwijać przechodzić na wyższe pakiety.

Prędzej czy później każde większe forum kończy na serwerze dedykowanym bądź VPS.

Jeżeli jesteś pewny sukcesu forum to od razu zacznij od małego VPS'a. Tak samo jak w przypadku shared hostingu można w trakcie użytkownaia podnosić parametry serwera.

Zaczynając od hostingu musisz liczyć się z przenosinami na dedyka/VPS'a w przyszłości co czasami stwarza niemałe problemy.

Zaczynając od serwera dedykowanego/VPS'a ryzykujesz, że inwestycja się nie zwróci w przyszłości i więcej stracisz.

Z płatnych mogę polecić vBulletina (rozbudowany skrypt, masa funkcji, dużo wtyczek), lub z darmowych MyBB (całkiem poczciwy skrypt, lekko przypominający vBulletina, pod kątem SEO całkiem sie sprawdza, funkcjonalność bardzo dobra) :)

O tym MyBB to nawet wcześniej nie słyszałem :o , ale widzę że to konkretnie wygląda: ;) .

Raczej na początek wolałbym coś darmowego, trochę na początek tnę koszty i raczej jak napisał @Gamsiu z dedykiem to odpada, ale mimo oszczędności chcę mieć mocne i konkretne wejście ;) : zarówno funkcjonalnie (SEO) i technicznie aby po pierwszym 1k użytkowników nagle mi coś nie padło a z nagłą "przeprowadzką" było dużo zachodu. (Choć może jestem zbyt zapobiegliwy?? I zamiast przejść do czynu tylko tymi "przedszkolnymi" pytaniami was dobijam?? B) ).

Moje pytanie (jak pewnie wszyscy w domyśle zauważyli) odnośni się także do SEO...

Jeśli chodzi o SEO to chciałem zapytać co i jak bardzo jest istotne aby kierować się tym przy wyborze danego skryptu?? Czy są to:

• "przyjazne linki" - same w sobie zawierające nazwę forum/subforum czy tematu wątku
    • możliwie jak najkrótsze (sama nazwa np. www.example.pl/sama_nazwa)
    • nazwa z uwzględnieniem zakresu np. www.example.pl/forum-sama_nazwa czy www.example.pl/watek-sama_nazwa
    • a może URL nie jest tak istotny i wystarczą kompilację w stylu nazwy z ID np. www.example.pl/sama_nazwa-777 czy wręcz samo ID www.example.pl/777

[*]użycie dodatkowej wersji tekstowej??

• jakieś "włączenie" przeglądarek aby indeksowały wersie tekstowe "prędzej" niż pełne??

[*]użycie systemu tagów dla poszczególnych tematów

[*]Jakieś inne jeszcze funkcjonalności??

??

Przypuszczam że powyższe funkcjonalności ("przyjazne linki") mogą odbić się na wydajności serwera, ale czy są to obciążenia istotne czy też w stosunku do całego skryptu forum marginalne aby się nimi przejmować??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności