Skocz do zawartości

Inwestycja w portal o grach - warto?

Daniello

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

napisał dziś do mnie mój znajomy, który od kilku lat siedzi w branży internetowej. A dokładniej jest właścicielem jednego portalu z recenzjami, newsami właśnie o grach.

Serwis skupia się głównie na grach konsolowych, ale te pecetowe też opisuje.

Kumpel wyjeżdża na 2 lata do USA. Nie wiem dokładnie po co, ale wiem, ze z uczelni ma wymianę studencką, trwającą chyba rok (koles informatyke studiuje i jest w tym obcykany na prawdę).

W każdym bądź razie chce sprzedać portal. Tylko jak się wyrazil "nie chce, zeby z mojego portalu powstal komercyjny gniot, z pop-upami i innymi choinkami". Więc zaproponował mi, że sprzeda mi portal.

Cena jest śmieszna - 10000pln. Śmieszna, bo serwis ma dość fajne statystyki (dziennie około 10000 odsłon strony), a kumpel jak wróci być może też będzie się nadal serwisem zajmował.

Serwis do tej pory nie zarabiał wiele. Właściciel nie dbał zbyt o to. Miesięcznie portal miał około 1000-1500zl zysku na czysto, co starczało na opłatę za serwer, opłaty dla redaktorów i zostawało właścicielowi pare stówek do kieszeni.

Tak się zastanawiam, ile można z takiego portalu wg Was wyciągnąć?

Ja do tej pory z tą branżą do czynienia nie miałem. Jestem studentem, czasu nie mam zbyt wiele, a posiadam kilka stron w branży turystycznej.

Te 1000-1500zł to nie jest chyba wiele miesięcznie.

Jak sadzicie, mając te 10000-15000 odsłon dziennie, ile realnie miesięcznie mogę wycisnąć? Tematyka jak mowie: recenzje gier, newsy o grach komputerowych ,konsolowych.

Jeśli miałoby to być te 1000-1500zł, wiec pewnie jakies 400zł dla mnie, to zanim by mi sie to 10k zwróciło...

Macie pewnie doświadczenia w tej materii...

Po cichu licze na stawke 5zł za 1000 odsłon największego bannera ; 3zł za 250x250 i jeszcze 3zł z innych form reklam. Mamy więc jakieś 10zł za 1000 odsłon. Miesięcznie więc portal dawałby zysk w wysokości 3000-4500zł za same reklamy. Mysle jeszcze o sprzedazy linków reklamowych, wiec tak 3500-5000zł..

Jak sądzicie, jest to realne?

Ewentualnie zostaje mi adsense albo tradedoublera pp agito, komputronik itd..

PS. Szkoda tylko , ze niezbyt znam się na pozycjonowaniu, ale pozycje na kilka haseł są niezle (czołówka miejsc w google). Niestety nie mogę podać adresu serwisu z wiadomych powodów, lae liczę, że dość dobrze scharakteryzowałem serwis..

Hej

Ja generalnie polecam, jeśli portal jest ma już taką oglądalność to moim zdaniem wart. Sam robiłem portal o grach ale od zera jakieś dwa miesiące temu - powiem szczerze zająłem się innymi a ten sprzedałem zarabiając niewiele ponad 100zł. Ale tak jak mówie ja byłem nowy na rynku.

Jeśli dasz reklamy, to myślę ze wyjdziesz na swoje, bo reklamy w tej dziedzinie nie trudno znaleźć.

Ale jeśli nie miałbyś chwilowo reklam to polecam założenie konta na: https://www.cpmprofit.com/?ref=elcrack" ref

Tutaj za 1000 odsłon odstaniesz 1-2 zł więc jeśli nie masz przez jakiś czas reklamodawcy to dobre i to.

Dodatkowo polecam reklamy w adtaily - pobierają nie duża prowizję, ale sposób wykupywania reklam na serwisach jest bardzo prosty i przyjemny, co często skłania reklamodawców do wykupywania - bez kontaktu z właścicielem strony.

Śmieszna, bo serwis ma dość fajne statystyki (dziennie około 10000 odsłon strony),

Na Twoim miejscu zainteresowalbym sie co to sa za userzy :D Czy jacys stale odwiedzajacy, czy przypadkowi ludzie, czy wchodza przez google czy przez linki albo reklame..Jakie sa trendy, czy ilocs userow sie zwieksza czy zmniejsza... Zeby sie nie okazalo ze teraz ma te 10k odslon ale za miesiac bedzie mialo 5k a za 2 miesiace ledwo 1k odslon dziennie ;)

pozycjonuj.png

Jak sądzicie, jest to realne?

Z mojego punktu widzenia, nawet gdybyś zawalił całą stronę reklamami, tak, aż by ta kwiczała, to i tak nie wyciśniesz nawet połowy tego, co zakładasz... Wrzucając reklamy na www niezbyt inwazyjnie by nie zniechęcać userów do kolejnych odwiedzin, z ads przy takich odsłonach zarobisz max parę stówek w zł. Mało realne, ale jak dobrze wkomponować reklamy, to może :rolleyes:

Poza tym nie ma co czarować, że 10k odsłon na dobę, to mało, ale jak już zalecili koledzy, ważne, by zbadać skąd są najczęściej wejścia. Bo jeśli na serwis wchodzą głównie stali bywalcy, to klikalność zapewne będzie beznadziejnie niska.

Z pozostałych form, trudno powiedzieć, zależy, czy dobrze się zakręcisz

Moje staruszki po liftingu, darmowe, zgodne z wytycznymi G, responsywne!

Katalog stron firm Zorb -/- Katalog sklepów Świat Zakupów -/- Katalog firm ProBi. PS Nie łatwo się dodać. ;)

A jeśli lubisz technologię, zwłaszcza bezzałogowce, to w wolnej chwili zajrzyj na InfoDron - info.dron.pl

jak to kumpel to zawsze można dotrzeć do niego bezpośrednio i ewentualnie odzyskać pieniądze albo odpowiednie zapiski w umowie powinny zabezpieczyć inwestycje.

forum zdrowotne - dodaj ogłoszenie za darmo!

naprawiasz elektronikę? - dodaj ogłoszenie za darmo!

masz kwiaciarnię? - dodaj ogłoszenie za darmo!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności