Skocz do zawartości

exec() - da się jakoś obejść?

Rafal

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo długo szukałem odpowiadającego mi skryptu. W końcu znalazłem, udało mi się zainstalować, ale podczas uruchamiania okazało się:

Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/users/***.php on line ***

Zamiast exec(...) w kodzie zmieniałem na system(...), popen(...) i wszystkie są zablokowane. Pisałem do admina, ale nie może tego włączyć. Na drugim serwerze też jest zablokowane.

Jest na to jakaś rada, czy mogę się pożegnać z tym skryptem?

Skrypt uruchamia z wiersza poleceń jakiś swój plik. Można to jakoś obejść?

A Wy też macie wyłączoną tę funkcję? Czy jej włączenie jest aż tak niebezpieczne?

Mam harmonogram zadań (crontab), ale

WAŻNE: skrypt musi być widoczny przez www (na przykład: www.mojadomena.pl/moje/skrypt.php),

(scieżka np. /home/users/login/www/moje/skrypt.php nie zadziała).

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Czy jej włączenie jest aż tak niebezpieczne?

Jest raczej niebezpieczne, bo zezwalasza wtedy na wykonywanie polecen systemowych. Nie jestem pewien czy mozna okreslic zakres funkcji wykonywanych poprzez exec(), ale ja zawsze blokuje ta funkcje przy konfiguracji serwera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności