Skocz do zawartości

Dlaczego kiepska strona jest wyżej ?

konigstiger

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem właścicielem strony www.umowaoprace.pl , którą pozycjonuje między innymi na frazę : "umowa o pracę". Strona na tą frazę znajduje się obecnie na 7- 8 miejscu. Nie jest to może zły wynik ale apetyt mam większy.

Natomiast moje zdziwienie budzi pozycja innej strony na to samo słowo kluczowe. Mianowicie strona www.praca-umowy.jrr.pl zajmuje 2 pozycje.

Strona ta jest najdelikatniej rzecz ujmując bardzo uboga w treść. Te same tematy które ja opisuje na kilku stronach , tam są opisane w kilku zdaniach. Poza tym strona jest ewidentnie stworzona pod adsense. Sam korzystam z adsense ale nie w taki sposób bynajmiej.

Kolejna sprawa linki zewnętrzne ( nie mówie o tych sprawdzanych metodą "link:") : Moja strona zawiera około 20 zaindeksowanych linków, w tym większość z najmocniejszych polskich katalogów, plus 2 linki z serwisów zbliżonych tematycznie. Strona www.praca-umowy.jrr.pl zawiera 40 linków, prawie wszystkie z darmowych kiepskich katalogów.

Pytanie brzmi : WHY?! ... :)

Jeśli znajdzie się jakaś mądra głowa która w rzeczowy sposób wyjaśni jak to jest możliwe i co z tym zrobić ( jak wyprzedzić tą stronę), będe dźwięczny.

Pozdrawiam,

468x60(1).gif

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Linki sprawdzaj w Yahoo.com

Google nie wyświetla wszystkich tylko co mu się spodobają.

Kwestia wieku domeny, i mocy linków prowadzonych do domeny nic po za tym.

Polskie wsparcie serwerowe i komputerowe - Outsourcing IT, instalacje smarthome i sieci komputerowe. Poznaj nasz Blog z nowinkami IT oraz najlepsze darmowe oprogramowanie RustDesk do zdalnego dostępu.

Linki sprawdzaj w Yahoo.com

Google nie wyświetla wszystkich tylko co mu się spodobają.

Kwestia wieku domeny, i mocy linków prowadzonych do domeny nic po za tym.

Linki sprawdzam własnie między innymi w yahoo. O mocy linków też pisałem.

A wiek domeny napewno ma jakiś wpływ ale nie może być tak że tylko na tej podstawie serwis jest tak wysoko.

Poza tym tamta domena ma ponad 2 lata , więc więcej od mojej ( zaledwie 2 miesięcznej) ale nie jest to aż tak dużo.

Prosiłbym o wypowiedź, która jednak coś wniesie. Może jest jakiś spec, który przeanalizuje kod obu stron. Kurcze dziwi mnie ta sytuacja poprostu.

468x60(1).gif

Jak by był taki specjalista co patrzy w kod i widzi to był by pewnie bogatszy niż google. Wszystko zależy od linków do witryny i ich wartości (wiek także). Wartość ich jest oceniania na oko, wiec to tak zwane " domysły i spekulacje" pozycjonerów. O i oto mamy całe SEO

Jak by był taki specjalista co patrzy w kod i widzi to był by pewnie bogatszy niż google. Wszystko zależy od linków do witryny i ich wartości (wiek także). Wartość ich jest oceniania na oko, wiec to tak zwane " domysły i spekulacje" pozycjonerów. O i oto mamy całe SEO

Analiza kodu to tylko przykład. A poza tym co to za gadanie że "wszystko zależy od linków i ich wartości". Nie od dzis wiadomo że "content is the king". Potem linki. Ale zostawiłbym te jałowe ogólne dyskusje na temat pozycjonowania. Chodzi mi o analizę tego konkretnego przypadku. Mamy dwie witryny, jedna jest kiepska treściowo i jest bardzo wysoko , druga jest bogata w treść i jest niżej. Nie proszę nikogo o jakieś złote myśli pozycjonerskie. Bo tyle to ja też wiem. Konkretnie , ten przypadek.

Czy jest na tym forum jakaś osoba która może pomóc?

468x60(1).gif

Nie powiem dlaczego tak jest konkretnie, ale jedyne co mi przychodzi do głowy to wiek domeny konkurencji. Może masz jakiś mini filtr. Jedyne co musisz robić dalej to linkować linkować i jeszcze raz linkować.

A poza tym co to za gadanie że "wszystko zależy od linków i ich wartości". Nie od dzis wiadomo że "content is the king". Potem linki.

Swoją drogą jeśli prawda Cię boli to po co pytasz się na forum. Content != king. Wszystko rozchodzi się o linki. Wydaje mi się, że wypozycjonowaliśmy więcej stron niż Ty, więc mamy większe doświadczenie żeby tak twierdzić.

Content pomaga i owszem. Odpowiednia optymalizacja strony jest ważna ale nie najważniejsza.

Nie powiem dlaczego tak jest konkretnie, ale jedyne co mi przychodzi do głowy to wiek domeny konkurencji. Może masz jakiś mini filtr. Jedyne co musisz robić dalej to linkować linkować i jeszcze raz linkować.
A poza tym co to za gadanie że "wszystko zależy od linków i ich wartości". Nie od dzis wiadomo że "content is the king". Potem linki.

Swoją drogą jeśli prawda Cię boli to po co pytasz się na forum. Content != king. Wszystko rozchodzi się o linki. Wydaje mi się, że wypozycjonowaliśmy więcej stron niż Ty, więc mamy większe doświadczenie żeby tak twierdzić.

Content pomaga i owszem. Odpowiednia optymalizacja strony jest ważna ale nie najważniejsza.

Oczywiście że content jest ważniejszy. Według was pusta strona z iluś tam linkami zajęła by lepszą pozycję od tej z zerową ilością linków i dużą ilością treści? Błąd.

Oczywiście zgadzam się że moja praca w tym momencie powinna polegać na linkowaniu strony, ale jak sam już zaznaczyłem moje linki są lepsze od linków konkurencyjnej strony. Więc w dochodzimy do tego że przyczyną może być wiek domeny czy "mini filtr" ( nie sądze jednak by to było).

W każdym razie dzięki za jakiś w końcu rzeczowy post. Czekam na kolejne :)

Ps. Prawda mnie nie boli, poprostu szukam potwierdzenia swoich domysłów,czy też nawet bardziej jakiegoś nowego spojrzenia na tą sytuację przez osoby znające się na rzeczy.

468x60(1).gif

Czasami tak jest google przypadnie strona do gustu i trudno być wyżej:). Miałem podobny przypadek domena, miała 2 lata moja zaś nowa( kilka miesięcy), i mimo bogatszej treści, wszystko ok pod względem SEO, dużo dużo więcej linków wartościowych, strona ustąpiła po pewnym czasie walki:), linków dużo dodawaj treści i w końcu się uda:)

Oczywiście że content jest ważniejszy. Według was pusta strona z iluś tam linkami zajęła by lepszą pozycję od tej z zerową ilością linków i dużą ilością treści? Błąd.

Nie ma jednej odpowiedzi z tym jest różnie raz może być tak a drugi raz inaczej, trzeba linkować, a po kilku miesiącach sam będziesz miał odpowiedz

Ps. Prawda mnie nie boli, poprostu szukam potwierdzenia swoich domysłów,czy też nawet bardziej jakiegoś nowego spojrzenia na tą sytuację przez osoby znające się na rzeczy.

No i widzisz. Dla Ciebie to są domysły, a ja mówię o swoim doświadczeniu - tak samo jak inni userzy;)

Robot Google to taki inteligentny gość, wchodzi na kolejne strony i sobie czyta. Potem każdą kolejną stronę ocenia jak na diggu bądź wykopie i tak powstają serpy!

(A teraz zapytaj się ludzi czemu mają strony z PR = 3 na które nikt nie zagląda oprócz ich samych...)

Od siebie powiem tak.

Mam strony na których tekst wprowadziłem tylko na początku i ilość zaindeksowanych podstron jest około 400. Nie wprowadzam od roku albo i dłużej żadnej treści.

Co ciekawe stronę dzięki wyłącznie linkom mocniejszym i słabszym utrzymuje najwyżej często 1-3 miejsce na interesujące zapytania i nawet strony z dużo większą zawartością 10-15k i więcej są z tyłu.

Druga stronę, którą podobnie prowadzę z tym, że dodaje treść unikalną prawie codziennie i linki podobnie jak do tamtej.

Efekt jest dużo gorszy Nie mogę wejść do 10.

Wiek domen podobny.

Szukałem powodów i nie znalazłem.

Sytuacja utrzymuje się nie dzień dwa, a lata.

Jak ktoś wspomniał google też ma gusty.

blad to rozumiem dotyczy tego iz content jest wazniejszy tak? bo jak wytlumaczysz sytuacje, iz np zrobilem serwis zawierajacy ok 100 artykulow min po 3000 znakow i w miedzy czasie postawilem sobie pusta stronke ktora miala byc zapleczem i linkowalem obie. pusta byla 3, a porzadna 10. jak to sie stalo skoro content is king????

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

hmmm....

czyli jednym słowem...

Po pierwsze - wiek domeny , moja ma tylko 2 miesiące tamta 2 lata.

Po drugie - ilość linków

Po trzecie - widzimisię google

Niestety mam wpływ tylko na to drugie, więc skupię się na tym. Swoją drogą mam nadzieje że algorytm googla będzie jednak szedł w stronę wartości merytorycznej serwisu i promowania naturalnych linków ( problem jak odróżnić te od nienaturalnych) .

Bez obrazy dla nikogo uczestniczącego w tej dyskusji, mogę tylko sobie i innym osobom posiadającym strony internetowe życzyć by zawód ( czy też zajęcie) pozycjonera przestało istnieć. Że nie będą mieć znaczenia badziewne linki ze spamerskich stron, zaplecza tworzone tylko pod roboty, płatne linki, wpisy do katalogów... Niestety póki tak się nie stanie , internet będzie przypominał śmietnik.

468x60(1).gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności