Skocz do zawartości

dlaczego niektóre strony mają tak dużo odsłon?

kubikom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam takie pytanie. Jakiś czas temu widziałem statystki pewnej strony należącej do jednego z czołowych polskich portali. Widziałem je przez google analytics. Pozywało tam, że średnio na jednego użytkownika przypadają 4 lub 5 odsłony.

Gdy jednak patrzę na ich staty tej podane na stronach różnych sieci reklamowych, to widzę tam np. 500.000 uu i 14.000.000 odsłon (źródło megapanel czy coś takiego).

Jaki oni liczą te odsłony, że wszystko tak nagle wzrasta? Może mi ktoś to wytłumaczyć?

Dodam, że strona ma format zwykłego bloga (notka pod notką), więc jest w zasadzie niemożliwie, aby generowała tyle odsłon.

Mozliwe jezeli notki sa ciekawe to ludzie wchodza i czytaja i polecaja innym i tak sie generuja odslony. a 500000 wejsc unikalnych i kazde wejscie na podstrony to juz odslona to liczac ze kazdy uzytkownik wejdzie na 6 podstrony (jak dobrze licze) i juz masz 14mln odslon

Chciałem powiedzieć co nieco o blogach, a raczej w dużym skrócie.

Blog może być podlinkowany na inny, starszy artykuł, na pewno na stronie głównej nie będzie wszystkich wpisów, poza tym, kto by w taki sposób szukał. Po drugie wchodząc w artykuł użytkownik klika na stronę główną, znajdzie znowu coś ciekawego i szuka podobnych wpisów, nie problem zdobyć dużo odsłon od jednego użytkownika. Po za tym jeden kliknie raz a drugi dwadzieścia dwa razy.

Zapraszamy na forum kredytowe.

Dobrze ztargetowany ruch, ciekawa treść, wysokie usability strony

Swego czasu na stronie z tapetami na pulpit wyciągałem średnio 19 odsłon / uniq, więc 4-5 to żaden cud.

// edit po uwadze CashNet'a

Nie wiadomo o co chodzi no to chodzi o ... . Skoro liczą w taki a nie inny sposób to znaczy że musi im się to bardziej opłacać. Ponadto w grę wchodzi jeszcze miejsce umiejscowienie kodu. Gdyby wszystkie statystyki działały identycznie to nie miałaby sensu konkurencja między nimi.

Czy ktos z odpowiadajacych przeczytal chociaz tresc autora tematu? :)

Jeśli chodzi o sam temat to ciężko powiedzieć, wydaje mi się, że sieć reklamowa może podawać odsłony wszystkich kreacji, które są na stronie, a nie odsłony samej strony, ale to i tak nie tłumaczy aż takiej różnicy.

Pudelek też działa na zasadzie blogu, a jaką ma oglądalność :) To tak nawiązując do blogów ;)

Statystki są ok, jak sama nazwa mówi są to liczby statystyczne. To że na jednego usera przypada 4-5 stron nie znaczy że każdy tyle odwiedzi. Zależ jak działa kod, jakie parametry zlicza etc. Jeden user może wejść na stronę i od razu z niej wyjść, drugi może siedzieć na niej godzinę i przeglądać zawartość i nabija odświeżenia.

Darmowy katalog stron internetowych Katalog stron - Jogurcik

Czy na tym forum pozostały już tylko nabijacze postów - nie ważne co byle napisać?

Autor pyta o różnice w ilości odsłon na uu według różnych statystyk. bo 14/0,5 nijak nie daje liczby bliskiej 4-5 ;)

Moim zdaniem ktoś zgubił albo dodał gdzieś zero w tych drugich statystykach, bo 3 odsłony są całkiem w normie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności