Skocz do zawartości

Nazwa mojej domeny w opisie (tytule) cudzej strony w wysz. google

stebciu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem, mam strone https://www.taxigliwice.pl, od niedawna w sieci pojawila sie konkurencyjna strona taxi-gliwice.pl i w opisie ( w tytule) w wyszukiwarce google (sa na ok 7-9 pozycji przy wyszukiwaniu taxi gliwice) maja wpisana nazwe mojej domeny tj. www.taxigliwice.pl, bez myslnika tak jak ma ich wlasna domena, jest to dla mnie problem poniewaz klienci sie myla widzac ten opis i wchodza na ich strone. Poinformowalem o tym wlasciciela strony myslac ze to tylko pomylka jednak on odmawia zmiany opisu, twierdzac ze nic tego nie zabrania. Czy cos moge z tym zrobic, zeby przestali tak robic? mam jakies podstawy prawne? Poniewaz jak dla mnie to co najmniej nieuczciwa konkurencja. prosze o pomoc

konkretnie chodzi o to =>>

taxi-gliwicebl.jpg

Od strony prawnej podejrzewam, że masz rację, ale kompletnie się na tym nie znam.

Proponuję zapytać tutaj: https://forumprawne.org/ albo na GoldenLine

Osobiście zastanowiłbym się jak można to wykorzystać. Np w kierunku: "Sprawdź jak nasze usługi poleca konkurencja", "Znalazłeś naszą reklamę u konkurencji? Wygrałeś darmowy przejazd", "Jesteśmy tak dobrzy, że poleca nas nawet nasza konkurencja". Poświęć na ten cel całą podstronę w swoim serwisie, możesz nawet założyć bloga. Będą z tego dwa prawdopodobne wyjścia: fajna kampania wirusowa dla Ciebie na plus, albo konkurencja widząc Twoje działania usunie z title nękający Cie wpis, też dla Ciebie na plus, ale nie tak bardzo jak poprzednie:)

Gdybyś jednak zamierzał iść z tym do sądu to pochwal się nam na forum wynikiem.

Powodzenia

sa na to paragrafy, nie pamietam dokladnie jakie ale kierunek jest taki:

- wprowadzenie konsumenta w błąd

- poszywanie sie pod inna marke

i jeszcze jedno:

- napisz do google poprzez GWT

- wejdz na google.com - kliknij na ikonke przy ich wyniku i zapisz note o tym wyniku

- znajdz na wyszukiwarce (wlasnie nie pamiętam gdzie to widziałem) link do raportu Google na temat wyników i napisz tam o podszywaniu sie pod Twoja markę - taki link do raportu jest gdzies na stronie po otrzymaniu wynikow na konkretna fraze

...obstawiam ze na pewno cos pomoze :))

tam zlecam marketing internetowy i pozycjonowanie stron: bizzit.

Ostatnio mam podobna sytuację. Mam strone ogłoszenia, ktora zaczęła nieźle zarabiać jest w pierwszej 3 na wiele najbardziej mnie interesujących fraz i słów. konkurencja podchwyciła i dodała do nazwy tylko jedna literkę, założyła domenę i jedzie na tym, że klienci czasami się mylą bardzo podobna nazwę.

Też zastanawiałem się czy coś z tym robić, ale stwierdziłem, że po sądach chodzić nie będę a jakośc usług i tak wygra jeśli będą na dotychczasowym poziomie.

A sugerowane Np w kierunku: "Znalazłeś naszą reklamę u konkurencji? Wygrałeś darmowy przejazd" jest świetne, jeszcze jak dopiszesz żeby brali od nich podbite jakies blankiety i mówili im że idą teraz do Was po nagrodę to bedzie jazda.

Ale życie pokazuje co innego, wojny taksówkarzy, busiarzy, przepychanki, palenie i niszczenie aut. To jest rzeczywistość.

Chyba skończysz na tym, że dasz spokój.

Pisanie do googla nic nie da, szkoda emaila

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności