Skocz do zawartości

Jak to zrobić - legalny import

Kyo

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Nie wiem zupełnie jak się zabrać do tematu, a obiecałem doradzić - znajomy chce rozkręcić biznes - importować pewne niszowe produkty z azji (małe ilości) i sprzedawać je w sieci.

Od strony marketingowej nie ma problemów - nawet bez seo dotrze do wszystkich 'fanów' tych rzeczy jednym mailingiem ale jak prawnie i papierkowo wygląd ataki import?

Do tej pory na własne potrzeby składał zamówienie, dostawał rachunek. Co musiałby zrobić, że to dalej sprzedawać? Cło? A jeśli tak to w jaki sposób?

Może ktoś z Was przerabiał ten temat?

Wszystko zależy co to jest konkretnie za towar, część produktów wymaga certyfikatów różnych np CE czy inne rzeczy, których sam nie przerabiałem więc nie podpowiem.

Zakładam, że jest to akurat coś co nie wymaga certyfikatów wtedy należy być pewnym, że nie są to podróbki bo można cały towar stracić na granicy i dodatkowo zapłacić za jego zniszczenie.... Do załatwienia spraw papierkowych służą agencje celne, piszesz im upoważnienie i oni reprezentują Cię przed UC, tak jest prościej i szybciej, koszt zależny od wielkości i rodzaju asortymentu(od 100zł). W paczce oczywiście musi się znajdować faktura bo bez tego zaczynają się kolejne problemy i udowadnianie wartości towaru. Na granicy obowiązkowo zapłacisz VAT w zależności od stawki 22 lub 7% i cło(tutaj kwota zależy od taryfy, jedne produkty mają wyższe cło inne niższe a jeszcze inne 0%), jak już zapłacisz wszystkie należności dostajesz paczkę. Aby to legalnie sprzedać zakładasz DG i robisz wszystko to co inni przedsiębiorcy;)

a na koniec napisze, jeśli ten Wasz towar to jakieś rzeczy MARKOWE i chcecie go sprowadzać z chin to sobie możecie odpuścić;)

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

Też są inne obejścia :)

Jeśli ściągasz towar z Thai to trzeba załatwić sobie fakturkę z Bangkok ze strefy bezcłowej i z tamtejszego lotniska nadać cargo. Większość sklepów i hurtowni z tego kraju ma tam przedstawicielstwa i wszystko idzie bez cła - fakturki też mocno mogą zaniżyć - UWAGA tu może się przyczepić US ale i na to mają patent :)

Więcej szczegółów raczej podawać nie mogę tak oficjalnie :)

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

kolega pytał w jaki sposób zrobić to legalnie a nie wiem jak można legalnie zaniżyć wartość faktury? ;)

na takich przekrętach można dużo zarobić ale wystarczy raz wpaść i będzie niewesoło więc nie polecam

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

Też sie miałem brac za biznes związany z importem z Chin. Dowiedziałem się więcej i stwierdziłem że jest to opłacalne ale bardzo ryzykowne..

- Po pierwsze musisz miec kontakty. ( Takie kontakty do sprawdonych firm w chinach najlepiej kupic)

Wiele chinskich firm ogłasza sie np w internecie zakłąda firmy np na okres jednego miesiaca po czym zamyka i zgarnia chajs. Jest tam masa nieuczciwych sprzedawaców którzy niekoniecznie jak juz wysyłają towar to zgudny z opisem.

- Trzeba bardzo uważac na towar. Np. te niby iphony apla sprzedają za ok 65 $ tyle że przywieziesz do Polski okazuje sie ze wyglądają tak samo ale to są podróbki. Tak samo z ubraniami. Kupujesz np ciuchy adidasa okazuje sie że podróbka.

Osobiście to takie rzeczy / podróbki po bardzo niskiej cenie można znaleźc w Budapeszcie. Jest taka jakby hurtowania a raczej bazar Bazar czterech tygrysów. (Byłem widziałem ładne cenki mają i aż sie można zdziwic ile tam Polaków jeździ po towar.:P)

- 3 sprawa to granica i cło. Jak wiadomo aby sciągnąc towar z chin musiisz miec firme opłacic clo itp. Tutaj jednak moga Ci zatrymac towar na granicy i ty nie masz na to wpływu. Jest masa powodów. Za niska cena na fakturze , źle opisana przesyłka itp.

Tak więc import nie jest jakis bardzo trudny jednak trzeba bardzo uwazac i miec głowe na karku. Najważniejsze znaleźc solidną firme w chinach i to już połowa sukcesu. Reszta to tylko cło 15% , granica czy przepuszczą towar, podatek, transport.

Zobacz koniecznie Blog Doroty oraz pamiętaj że do gry w paintball będą Ci potrzebne kulki do paintballa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności