Skocz do zawartości

Friendly urls tylko dla robotów?

lukasamd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pewien nietypowy problem, tzn. ze względów problemów wydajnościowych nie mogę serwować wszystkim odwiedzającym stron z przyjaznymi linkami, a jedynie przekierowywać ich na takie.

Zdecydowałem więc, że stronę z seo linkami będę serwował np tylko google.

Czy mogę zostać za coś takiego ukarany? Niby prezentuje robotom co innego niż reszcie, ale w wyniku przekierowań wychodzi w sumie na to samo.

Proszę o rozwianie moich wątpliwości. Aktualnie naprawdę jestem w kropce :/

* Twórz strony z myślą o użytkownikach, a nie wyszukiwarkach. Nie oszukuj użytkowników ani nie przedstawiaj wyszukiwarkom innej treści niż użytkownikom (praktyki takie nazywane są maskowaniem, ang. cloaking).

* Unikaj sztuczek mających na celu poprawienie rankingu w wyszukiwarkach. Zastosuj praktyczną zasadę: zastanów się, czy możesz bez oporów opisać swoje działania wydawcom konkurencyjnej witryny. Inny przydatny test to zadanie sobie pytania: ,,Czy to przynosi korzyść moim użytkownikom? Czy warto byłoby to robić, gdyby nie istniały wyszukiwarki?"

... tyle jeżeli chodzi o punkt widzenia Google co do stron, które co innego dają botom, a co innego użytkownikom ;)

Jak ktoś sprawdzi to możesz dostać po ulr'ach ;)

Pozdrawiam :P

No ale rzecz w tym, że i tu i tu byłyby przyjazne, ale tylko w wypadku robotów na stronie od razu byłyby prawidłowe linki bez przekierowań, a w wypadku innych wszystko przez redirecta 301 - parsowanie za każdym razem to zbyt duże obciążenie, a nie mam możliwości użycia cache czy od razu wrzucania przyjaznych (słowem: skrypt zamienia linki zwykle na seo na zakończenie jej generowania).

tzn. ze względów problemów wydajnościowych nie mogę serwować wszystkim odwiedzającym stron z przyjaznymi linkami, a jedynie przekierowywać ich na takie.
Co takiego ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

No to trzeba zaimplementować zapisywanie "przyjaznych" adresów np w bazie danych SQLite w której zapytania SELECT są bardzo szybkie, lub w bazie danych MySQL. Koncepcji może być wiele, bo to od programisty zależy, a nie na odwrót.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

A nie można wyeksportować baz danych, sprasować output po kolei dla każdej tabeli i zaimportować. Podejrzewam, że tabel do sparsowania masz max 10. Do tego zmiany w skrypcie, żeby wyświetlał linki w nowej formie i tyle.

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

Przerabialem już naprawdę sporo rozwiązań i niestety każde ma dosyć spore wady, wynikające z braku elastyczności silnika.

Modyfikowanie go aby od razu wstawiał odpowiednie adresy niestety nie wchodzi w grę, bowiem będzie to używane na kilkunastu stronach, na których pliki już nie są identyczne, poza tym do modyfikacji idzie wtedy większość plików systemu. Przy parsowaniu jest znacznie bardziej przenośne a i modyfikować muszę tylko 2-3 pliki.

To co chcesz zrobić to cloaking, krótko mówiąc lepiej używać zwykłych adresów, niż robić cloaking. Generalnie przepisywanie adresów można załatwić na wiele sposobów, a najlepszym jest htaccess, a nie php. Zakładam że każdy Twój adres ma jakiś tam id, który możesz przepisać odpowiednio coś takiego możesz raz wygenerować i zapisać w htaccess, ale oczywiście nie znam Twojego skryptu i to są tylko domysły.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności