Skocz do zawartości

Sitewide link

tasssman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam takie pytanko - jakie jest wasze zdanie na temat stosowania sitewide link'ów (oczywiście z wartościowych serwisów, nie SWL'i ani farm linków)?

Więcej plusów, czy minusów?

U mnie na kilku stronach raczej pozytywne efekty, ale ostatnio można przeczytać wiele opinii, że zamiast pomagać, mogą zaszkodzić..

Wszystko zależy od tego co i jak ... np. dodając linki do serwisu A na każdej podstronie serwisu B i na odwrót na każdej podstronie A do B, narażasz się na tzw. dwustronna wymiana

Witryny, w których występują linki do Twojej witryny, pomagają nam uchwycić kontekst jej tematyki, a także określić jej jakość i popularność. Jednak niektórzy webmasterzy uczestniczą w programach wymiany linków i tworzą strony partnerskie tylko po to, aby wymieniać się linkami. Nie uwzględniają ich jakości, źródła ani wpływu, jaki zamieszczenie takich linków może mieć na ich witryny w perspektywie czasu. Stanowi to naruszenie naszych Wskazówek dla webmasterów i może negatywnie wpływać na pozycję witryny w wynikach wyszukiwania. Oto niektóre przykłady naruszenia wskazówek dotyczących linków:

- Zamieszczanie linków, których celem jest manipulowanie rankingiem PageRank.

- Zamieszczanie linków do spamerów sieciowych i witryn ze ,,złych okolic" sieci.

- Nadmierne stosowanie programów dwustronnej wymiany linków lub nadmierna wymiana linków (,,Zamieść link do mnie, a ja zamieszczę do Ciebie").

- Kupowanie lub sprzedawanie linków z rankingu PageRank.

Natomiast linkowanie z każdej podstrony B do serwisu A bez linków zwrotnych zapewne pomoże :)

Pozdrawiam :P

Pomoże jak to link, tylko pamiętaj żeby to nie był jedyny lub przeważający rodzaj linków.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

I co, nie korciło Cie żeby przez sekundkę pomyśleć i sprawdzić jak wygląda np. sprawa z wordpress.org, która ma prawie same site wide linki z footerów?

Ok, może nie doprecyzowałem (sam tak też linkuje). Wiadomo, że z wordpress'ow, joomli, etc. to w większości wychodzą takie linki (footer, sidebar)

Chodzi o nieblogowe/nieforumowe serwisy, które mają takie sekcje jak: sponsorzy, reklama, przyjaciele (czasem nawet polecamy :) ) i linki tam umieszczane. Czy takie linki mają większą moc, niż jeden link na podstronie lub SG z tego samego serwisu?

A co w przypadku serwisów niezwiązanych tematycznie z linkowaną stroną i umieszczaniem linku w stopce (jaka jest teoria G. to wiadomo, ale jak to wygląda w praktyce)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności