Skocz do zawartości

Adsense na forum dyskusyjnym - kilka pytań.

Orlik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym zadać pytania użytkownikom, którzy mają już jakieś doświadczenie w udostępnianiu miejsca reklamowego na forach dyskusyjnych.

- Mam umiejscowioną jednostkę reklamową w każdym drugim "poście" na każdej stronie każdego tematu. Jaki rodzaj jednostki wybrać? Z większą ilością widocznych linków z treścią, czy najlepiej jakby był jeden link? Co jest korzystniejsze?

- Czy na forum, które generuje spory ruch bardziej opłaca się umieszczać więcej jednostek reklamowych, czy zostawiać tylko na te, które mają najlepszą klikalność?

Ruch na forum to około 1500 uu i 10 000 odsłon / dzień.

Jeśli szukasz taniego kuriera to polecam ofertę tanich przesyłek kurierskich tej firmy. Bardzo konkurencyjne ceny.

Orlikm, nastaw się na to że kokosów nie zarobisz :P

1,5k uu to wcale nie jest dużo a wręcz stwierdziłbym że jest to dość średni wynik... Nie wiem czy jest w ogóle sens wrzucać AS na takie forum ;) Już lepiej TD lub Novem ;)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Orlikm, nastaw się na to że kokosów nie zarobisz :P

1,5k uu to wcale nie jest dużo a wręcz stwierdziłbym że jest to dość średni wynik... Nie wiem czy jest w ogóle sens wrzucać AS na takie forum ;) Już lepiej TD lub Novem ;)

Nie chodzi mi o kokosy. Liczby podałem i tak zaniżone, ponieważ są lepsze i gorsze okresy. Chciałbym konkretnych odpowiedzi, a nie informacji, że na tym zarobię, bądź nie.

Jeśli szukasz taniego kuriera to polecam ofertę tanich przesyłek kurierskich tej firmy. Bardzo konkurencyjne ceny.

Witam

Na forach dyskusyjnych bardzo dobrze spisuje się reklama intertextowa. Aby móc wyświetlacz jednostki intertextowe musisz zgłosić swój access do jednej z dwóch poniższych firm (mogą być oczywiście obie naraz).

- Adkontekst + Intertext (LINK)

- SmartContext (LINK)

Dodatkowo bardzo dużą zaletą jednej jak i drugiej firmy jest możliwość dopasowania koloru linków intertextowych do projektu Twojej strony graficznej (choć osobiście testując tą usługę dochodzę do wniosku, iż cieszącą się najbardziej większą popularnością jest kolor niebieski)

Zarobki średnie ok (kilkanaście groszy) za klik, dodatkowo w SmartContext płacą również za najechanie kursorem na link choć chyba nie zawsze.

Dużą zaletą tych reklam jest dynamika podkreślonych słów. Oznacza to, że na tej samej stronie za każdym odswieżeniem mogą być podkreślane (linkowane) różne słowa. Wdrożenie tych reklam jest bardzo proste.

Co do reklam pod x postem, jeśli Twoi Użytkownicy są stali wówczas przyzwyczajają się, że pod 1,2,3 postem jest reklama stąd klikną raz, zobaczą że kliknęli w reklamę i następnym razem będą te posty omijać przez co CTR spada.

Przy SmartContext dużym atutem jest fakt, iż mimo posiadania AdsBlocka (przynajmniej w firefoxie) linki dalej są podkreślane.

Generalnie od jakiegoś czasu dochodzę do wniosku, iż na forum dyskusyjnym warto stosować następujące reklamy :

- Reklama kontekstowa (Adsense, Adkontekst)

- Dymki reklamowe, intertext (Adkontekst, SmartContext)

Dodatkowo, jeśli prowadzisz własną działalność do tych kilkunastu groszy doliczasz VAT. Nie wiem czy znasz oferty dwóch firm generalnie :

- Adkontekst (wypłata w ciągu 14 dni od otrzymania faktury)

- SmartContext (wypłata w ciągu 30 dni od otrzymania faktury)

Fakturę możesz wysłać przynajmniej w Adkontekscie raz w miesiącu bądź uzbierać większą sumę i dopiero wówczas wysłać.

Jak to wygląda w praktyce, najlepiej zerknij na stronę :

Post dot. Automatycznej skrzyni Biegów

- Czy na forum, które generuje spory ruch bardziej opłaca się umieszczać więcej jednostek reklamowych, czy zostawiać tylko na te, które mają najlepszą klikalność?

Ruch na forum to około 1500 uu i 10 000 odsłon / dzień.

Forum ma to do siebie, że użytkownicy powracają. Więc prędzej czy później przyzwyczają się do nich i klikalność będzie spadała coraz bardziej.

pozdr,

shpyo

blog o apple | highlab.pl - blog technologiczny

Google zapewne też niebawem prowadzi reklamę intertextową i będzie to świetne połączenie.

Póki co chyba jeszcze dość długa droga do tego by tak się stało. Nie mniej jednak na dzień dzisiejszy dymki reklamowe (intertext+smartcontext) na polski content nie mają konkurencji.

Sprawa jest na pewno warta przemyślenia, gdyż ta forma reklamy nie zajmuje miejsca i według mnie jest mniej uciążliwa jak choćby banery (boksy reklamowe) pod x postami do których Użytkownicy się przyzwyczajają przez co CTR są dość niskie.

moto-strefa, możesz powiedzieć jakiego rzędu zarobki osiągasz przy tych dymkach. Zastanawiam się czy dodać ten tym reklamy przy 450k uu/msc na forum.

Przy takich odwiedzinach adsense u mnie zarabia 4-5$ dziennie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności