Skocz do zawartości

Bios nie widzi dysku zew :/

Mich@ł

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem, bios przestał widzieć mój dysk zewnętrzny (2,5 calalowy seagate SATA)... a w windowsie działa ok pod USB i pod eSATA.

Pod obudowę podczepiałem również drugi dysk który jest widziany w biosie a więc obudowa jest sprawna.

Wnioskuje że problem leży gdzieś po stronie dysku twardego.

Może ktoś z was miał podobny problem ew zna rozwiązanie ;)?

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Raczej nie ;) No chyba że BIOS pozwala tobie na start z USB ;) tak jak z sieci LAN

Polskie wsparcie serwerowe i komputerowe - Outsourcing IT, instalacje smarthome i sieci komputerowe. Poznaj nasz Blog z nowinkami IT oraz najlepsze darmowe oprogramowanie RustDesk do zdalnego dostępu.

stilly, na 3 lapkach ;) Żaden nie wyświetla na liście urządzeń do bootowania mojego dysku (drugi dysk podłączony pod tą samą obudowe jest widoczny).

Ogólnie odpaliłem instalator ubuntu i normalnie wykryło dysk o dziwo nawet bootuje go (dysk usb) gdy nie ma innych możliwości (wyciągnięty dysk i wyjęta płyta) a więc prawie jest ok.

Jedyny mankament to taki że nie widać go na liście opcji do bootowania a więc nie mogę sam wybrać co chcę uruchomić (wcześniej śmigał).

Jak myślicie może to być uszkodzenie mechaniczne (zdarzyło się że dysk w obudowie zleciał kilka razy z biurka [1m])?

Buncol, powiem Ci tak, teoretycznie się da ;) Mi się udało odpalić w ten sposób Windows Server 2008 na starym lapku ;) Na nowym nistety żaden windows nie chciał mi działać z zew dysku [blue screen]. Myślę że coś mu nie pasuje kontroler SATA (sprawdzałem na dwóch lapkach właśnie z dyskami SATA), na lapkach z dyskami ATA śmiga chociaż też podobno zdarzają się problemy z tym.

Ja osobiście chce sobie zainstalować Debiana na zew dysku ;)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności