Skocz do zawartości

news.webwweb.pl - bezpłatny system newsów na Twojej stronie

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
skąd mogłem wiedzieć

no skąd mogłeś wiedzieć :P

przy okazji tematu udostępniania, wczoraj zrobiłem listę wszystkich IP serwerów które korzystają z zasobów katalogu webwweb i żadna kolejna kopia nie będzie mogłą powstać bez autoryzacji.

przy okazji kopii, jest wiele osób zainteresowanych umieszczeniem u siebie zasobów katalogu ale często odmawiam (na kilka maili nawet nie odpowiedziałem za co przepraszam nadawców, ale maile trzymam). Kopii jest już dość dużo (ostatnio nawet zreaktowowala się kopia na https://katalog.dva.pl, niedługo wejdzie kopia naprawdę extra layoutem) i nie chcę żeby coś się przytykało zatem sugerowałbym kilku osobom poprawę wyglądu swoich kopii - te które do tej pory są w stanie surowym są do zamknięcia

To samo z kopiami newsów. Nie wiem, być może coś, gdzieś jest niedopowiedziane ale newsy to komponent (czyli dodatek) na stronę www a nie jej główny rdzeń do którego dokłada się Adsense i gotowe. Tu też z czasem przyjdzie autoryzacja na podstawie IP zatem kopie webwwebNews których nie ma na liście "Współpracujących Serwisów" będą do zamknięcia.

Do tematu napewno jeszcze wrócę w nowym wątku bo będę miał parę regulaminowych słów do napisania i mały ale sympatyczny dodatek dla serwisów korzystających z moich zasobów ;)

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

piotrek - a może tak zastosować cachowanie - tak jak to mają niektóre moduły do DMOZa ?? Większość wiadomości mogłoby sobie siedzieć w cachu, a tylko strona główna byłaby odświerzana co jakieś kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt minut.

-> LinkVault <- nowy system wymiany linków statycznych

Kup linki <- dobre ceny, duży wybór

Katalog stron - PR4, SEO friendly, ponad 1000 wpisów ^_^

a może tak zastosować cachowanie

tak, to bardzo dobry pomysł i już jakiś czas temu Wojciech sugerował jako najkorzystniejsze rozwiazanie postawienie jakiegoś proxy z danymi generowanymi np. w nocy, strona główna może być wręcz statyczna tak jak w Add Url

jest naprawdę dużo do zrobienia przy katalogu ale mamy też masę czasu na dopieszczanie wszelakich rozwiazań ;)

jeśli z czasem pojawi sie konkretna kasa z katalogu chętnie będę zlecał programistom tworzenie rozmaitych modułów i optymalizację kodu PHP i bazy itp... ale na dzień dzisiejszy musi tak pozostać jak jest czyli małymi kroczkami ale do przodu

extra sobie poradziłeś z tym mod_rewrite do newsów, jestem mile zaskoczony, bo działa to u Ciebie bez najmniejszego problemu. Jeśli masz ochotę potrenować przyjazne linki do katalogu a potem udostępnić je wszystim (tylko bez linku głównego) to chętnie podeślę Ci kody katalogu

przy okazji do zupełnie czegoś inengo potrzebowałbym rozwiązania pewnej zagadki

$zdanie = "pierwszy+drugi+trzeci+czwarty+pierwszy+szosty+pierwszy+trzeci+drugi+piaty+pierwszy+pierwszy";

$zestaw_wyrazow = "pierwszy|drugi|a";

$zdanie = eregi_replace("(^|[+])($zestaw_wyrazow)([+]|$)", " <font color=#FF0000>2</font> ", $zdanie ); // tu nie koloruje np. jednego wyrazu drugi i pierwszy

$zdanie1 = eregi_replace("($zestaw_wyrazow)", " <font color=#FF0000>1</font> ", $zdanie ); // tu zaznacza nawet literke a jesli wystepuje w wyrazie

echo "$zdanie<BR>";

echo "$zdanie1<BR>";

Z góry dzieki za pomoc :P

preg ma więcej możliwości. Troche tu namieszałeś z plusami...

To działa:

$zdanie = preg_replace("/(^|[+])($zestaw_wyrazow)(?=([+]|$))/i", "1<font color=#FF0000>2</font>", $zdanie );

Co do katalogu - jeśli pozwolisz mi na umieszczenie go u siebie, to chętnie pobawię się htaccessem i wyniki pracy przedstawie na forum.

Piotrek dał się przekonać...

W nagrodę dla wszystkich hostujących katalog kodzik:

w twoim PHP:

$data = file_get_contents('sciezka do katalogu webwweb' . (!empty($_GET['id'])?'?id='.$_GET['id']:NULL));

$data = preg_replace("/?id=([a-z]*)_([0-9]*)/im", "katalog_${1}_${2}.html", $data);

$data = preg_replace("/?/im", "katalog.html", $data);

echo $data;

w htaccess:

RewriteRule ^katalog.html$ /kat.php [L]

RewriteRule ^katalog_([a-z]*)_([0-9]*).html$ /kat.php?id=$1_$2 [L]

Pozdrowienia

Piotrek dał się przekonać...

Jak napisałem w mailu, wierzę że kopia idzie w dobre ręce ;) musisz tylko popracować nad stylami żeby wyświetlać i forum i katalog i newsy wg jednego schematu

bardzo latwo jest zmienic to z webwwebnews na katalog

ale w przyszłości uczulam na drobną poprawkę jaka bankowo zaistnieje mianowicie w kopiach webwweb będe musiał zastosować porcjowanie wyników więc RewriteRule będziecie musieli deko modyfikować

Troche tu namieszałeś z plusami

a myślisz że dałoby się tak zrobić zeby nie ciąć plusów ze zdania wchodzącego a żeby znikały po preg?

Acha - mój katalog pod adresem: https://forumgg.memory.pl/katalog.html

a myślisz że dałoby się tak zrobić zeby nie ciąć plusów ze zdania wchodzącego a żeby znikały po preg?

Dałoby się wszystko - od tego jest regexp ;)

Ale już dzisiaj nie mam sily

Dla tych co skorzystali z kodu do newsow - sprawdzcie wprowadzilem małą poprawkę - przyspiesza

masz zupelna racje ;) file_get_contents() dziala szybciej, ale jedna poprawka do Twojej poprawki. :P

ta funkcja nie potrzebuje drugiego parametru, wiec wystarczy:

$data =  file_get_contents(____sciezka do fopen___   . (!empty($_GET['id'])?'?id='.$_GET['id']:NULL) . (!empty($_GET['a'])?'?a='.$_GET['a']:NULL));

bez , 'r'

[edit by piotrek] ja tylko dodam że ścieżka do fopen jest do pobrania po zarejestrowaniu się i wypełnieniu formularza. parametry tej ścieżki są indywidualne i uzależnione od schematu URL'i z jakich się korzysta[/edit]

ale jak ktos juz ma dzialajace newsy to przeciez nie ma sensu sie jeszcze raz rejestrowac. z checia bym uzyl mod_rewrite do newsow, ale tej sciezki wlasnie nie mam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności