Skocz do zawartości

Domena PRO. - co sądzicie?

jsmp

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 11 miesięcy temu...

1

Cytuje:

"Zmiana właściciela

Cesja - zmiana właściciela jest możliwa w panelu administracyjnym domeny. Nie ma żadnych dodatkowych warunków przy zmianie właściciela. Po wykonaniu zmiany w panelu prosimy o przesłanie do nas na ten temat informacji. "

Czyli rozumiem że ktoś zarejestruje domenę a ja od niego przeniosę na siebie i będzie po kłopocie :) ?

2

Cyctuje:

"Podczas procesu rejestracji będzie potrzebne przedstawienie następujących dodatkowych danych:

imię i nazwisko

zawód (np. lekarz, prawnik)

numer licencji/uprawnienia/prawa do wykonywania zawodu

nazwa organu wydającego licencję/uprawnienia/prawo do wykonywania zawodu

odnośnik do strony internetowej organu lub kopia dokumentu"

"Domena .pro może zostać zarejestrowana przez osoby lub firmy świadczące usługi, potwierdzone odpowiednimi kwalifikacjami.

Od 17 listopada 2011 roku zostały uproszczone zasady rejestracji. W momencie rejestracji domeny, rejestrujący podaje swój zawód, profesję i domena jest natychmiast aktywna, bez dodatkowej weryfikacji. Rejestr domen .pro może jednak wybrać losowo domeny, które będą podlegały weryfikacji. Wymagane będzie podanie dodatkowych informacji na temat swojej profesji: nazwę instytucji wydającej kwalifikacje (szkoła, uczelnia, kursy itp), adres www tej instytucji oraz numer "licencji" (np. certyfikatu, świadectwa itp.)"

Wnioskuje że żadne prowadzenie działalności gospodarczej jest nie potrzebne, tylko "pochwalenie się jako to ma się zawód i udokumentowanie tego papierami z uczelni" ;0 ?

InternetSpeedTest.pl - speed test ookla, orange, upc, t-mobile, vectra | directX.pl - directx 9, 10, 11, 12 | kodex.pl

• 2 lata później...

Ciekawostka - zanim trafiłem na ten wątek, próbowałem zarejestrować domenę .pro w domeny.tv i odbiłem się od wymogu "papierów licencyjnych".

Gadałem z adminem i pomimo zaznaczenia, że prowadzę działalność gospodarczą, za bardzo do niczego nie doszliśmy.

Natomiast OVH ma przy rejestracji gotowy formularz gdzie sugeruje od razu podanie nr REGON i w godzinę miałem domenę aktywną.

Szukaj mnie tutaj: Asante

• 3 miesiące temu...

Witam,

zdecydowanie odradzam. Ponad rok temu zdecydowałem sie na rejestrację. Proces sam w sobie przebiegł bez problemu.

Włożyłem sporo czasu, pracy i pieniędzy na rozreklamowanie nowej strony oraz pozycjonowanie. Udało się osiągnąć top3.

Nagle domena została zawieszona. Zwróciłem się do registry.pro z pytaniem co się stało. Odesłano mnie do resellera w Indiach.

Tam poproszono mnie o przesłanie kolorowych skanów dokumentów potwierdzających edukacyjne prawo do świadczenia "profesjonalnych usług", nazwę organu wydającego oraz stronę internetową, na której można sprawdzić numer licencji. Niestety okazało się, że dyplom nie ma numeru, który można zweryfikować za pośrednictwem internetu a i te informacje są raczej chronione na podstawie ochrony danych osobowych.

Bardzo ważna rzecz ... certyfikat musi posiadać osoba rejestrująca a więc nie można posłużyć sie licencją pracownika (a defakto wszystkie kursy i szkolenia w trakcie zatrudnienia są wystawiane na pracownika). Nie możesz mieć również wykształcenia np. marketingowego rejestrując domenę dla firmy zajmującej się wyplataniem koszyków wiklinowych.

Domene zablokowano bez okresu wypowiedzenia a więc możliwości przekierowania 301 i poinformowania Google.

Podsumowując ... wszelkiego rodzaju dokumentacja powinna być dokładnie weryfikowana przed rejestracją a nie po roku czy dwóch.

Według mnie registry.pro jest firmą nieuczciwą, niewiarygodną, nie świadczącą profesjonalnych usług.

Opisuję skuteczne i darmowe sztuczki SEO

@up nie uważasz, że rozmawiamy o rejestracji domeny .pro, a nie o pojedynczym rejestratorze, który zrobił jak zrobił. Problem raczej tutaj w Twoim wypadku, to wybór operatora domeny, bo już dawno o takiej krzywej akcji nie słyszałem...

Ci, którzy potrafią postępować niekonwencjonalnie, są nieskończeni niczym niebo i ziemia, niewyczerpani niczym wielkie rzeki. Gdy nadchodzi ich koniec, zaczynają się znowu, jak dni i miesiące. Umierają i rodzą się na nowo, niczym cztery pory roku...
adrianszczepanski.pl | nipter.de | z229.pl

@up nie uważasz, że rozmawiamy o rejestracji domeny .pro, a nie o pojedynczym rejestratorze, który zrobił jak zrobił. Problem raczej tutaj w Twoim wypadku, to wybór operatora domeny, bo już dawno o takiej krzywej akcji nie słyszałem...

Nie, nie, registry.pro to główny organ rejestrujący. On ma swoich resellerów na całym świecie (pelna lista tu: https://www.registry.pro/professionals/find). Ci resellerzy maja resellerów w poszczególnych krajach (np. domeny.pl czy rejestracjadomen.pl).

To registry.pro weryfikuje i blokuje domeny, nie ich partnerzy na świecie i w Polsce.

Gdyby było inaczej to można zawsze zrobić transfer do innego operatora i dalej działać.

To tu jest problem i dlatego ostrzegam.

Okey dobrze wiedzieć, natomiast rejestrowałeś u nich, czy u lokalnego operatora?

Ci, którzy potrafią postępować niekonwencjonalnie, są nieskończeni niczym niebo i ziemia, niewyczerpani niczym wielkie rzeki. Gdy nadchodzi ich koniec, zaczynają się znowu, jak dni i miesiące. Umierają i rodzą się na nowo, niczym cztery pory roku...

Jako partner rejestracjidomen zarejestrowałem ja ... w zasadzie u siebie.

Trochę się skompromituję ... nie czytałem regulaminu registry.pro przed rejestracją a w nim jest podpunkt, że mogą przestać świadczyć usługę bez podania przyczyn. Ten podpunkt załatwia cały regulamin.

Po prostu do głowy mi nie przyszło, że tak można! Jest 21 wiek a registry pro to firma świadcząca "profesjonalne usługi" zarejestrowana w Chicago a nie gdzieś w Bangladeszu (nie chce nikogo urazić).

A jednak można takie regulaminy pisać :(

hmm okey...

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności