Skocz do zawartości

Google PIT przez internet

ZłoKonieczne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na poczatku roku chce rozliczyc sie z google adsense i poslac pit roczny a zeby miec to juz z glowy

czy i jaki pit musze zlozyc ? czy z google moge skladac pit przez internet? skladal juz ktos przez siec pity z google? moze ktos troche pokierowac w ta wlasnie strone? 1 raz mam z tym doczynienia, a lubie jak mam pozamiatane wszystko , bez zbednych stresowych jazd B)

O ile wiem, w zeszłym roku jeszcze nie było tej możliwości. Wprawdzie pod koniec okresu składania PITów można było wysłać przez internet jeden czy dwa formularze, ale chyba nie takie, które my musimy wysyłać... Czy ktoś to może potwierdzić?

News może świeży ale interpretacja tam wskazana jest stara jak świat i raczej nawet jak na rok 2006, odosobniona. Autor artykułu najwyraźniej niezbyt zaiteresował się tematem. Nowsze interpretacje, zwłaszca po ujednoliceniu zasad ich wydawania na poziomie MF idą po zupełnie innej linii i Adsense kwalifikowane jest jako "działalność wykonywana osobiście".

np. interepretacja dyrektora IS w Warszawie z września 2009:

"Zdaniem Wnioskodawcy wynagrodzenie otrzymane z tytułu uczestnictwa w programie G A należy traktować jako przychód z działalności wykonywanej osobiście (wykonywanie usługi na rzecz kontrahenta) na podstawie art. 10 ust. 1 pkt 2 oraz art. 13 pkt 8 lit. a) ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych zwanej dalej ustawą. Nie jest to działalność traktowana jako działalność gospodarcza - czynności wykonywane przez Wnioskodawcę nie mają charakteru zorganizowanego i ciągłego."

link do całości: https://sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&amp...smpp_s_strona=1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności