Skocz do zawartości

Reklamowanie bukmacherów vs. ustawa hazardowa

moody

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 320
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Kwestia internetowego hazardu ma być, zgodnie z dzisiejszymi sugestiami polityków PO i PSL, regulowana przez osobną ustawę, która zostanie przygotowana w późniejszym terminie, zgodnie z prawem Unii Europejskiej.

https://bet1x2.pl/projekt_z_dnia_6_listopad...artykul,23.html

Web Systems: strony www, ecommerce, integracje, marketing internetowy...

Dokładnie. Sama gra jest tak samo nielegalna jak była. Zmieniło się natomiast to, że nie możesz reklamowac buków.

Lechpoznan.pl też usunął. Jeszcze wczoraj były reklamy BetClic, dzisiaj już nie ma. ehhh....

Jako, że żadnej Ustawy nie można interpretować w oderwaniu od całego systemu prawnego państwa zastanawia mnie jak się ma Ustawa Hazardowa do Ustawy o VAT.

Wykreślenie art. 27 i 28 ustawy o VAT oraz wprowadzenie art. 28a do 28o jest zupełnym odwróceniem dotychczasowej zasady generalnej. Teraz zawsze miejscem wykonania usługi jest miejsce siedziby podatnika odbiorcy usługi, choć od tej zasady istnieją oczywiście pewne wyjątki. Zasada taka została wprowadzona celem ujednolicenia systemu opodatkowania usług w całej Wspólnocie Europejskiej.. *

Skoro ktoś exportuje usługę jaką jest reklama kasyn/bukmacherów/pokerroomów to według ustawy o VAT miejscem świadczenia takiej usługi są kraje takie jak Cypr, Malta itp.

* https://www.vat.pl/1012_zmiany_w_ustawie_va...0_roku_5683.php

Odbiorcą reklamy bukmacherów są tak wszyscy ludzie, którzy mogą ja zobaczyć. A więc Polacy mieszkający w Polsce, ale też w Anglii, na Malcie czy w Zimbabwe. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Nie wiecie może gdzie mogę znaleźć nową ustawę hazardową w całości?

@moody - ustawa nie mówi nic o odbiorcach reklamy tylko o tych, którzy reklamują. Ustawa Hazardowa zabrania reklamy na terytorium RP... i tyle. Jeśli świadczy się usługę reklamy online to według ustawy o VAT odbiorcą takiej usługi są firmy z siedzibami poza terytorium RP i reklama ma tam miejsce.

A tu masz treść ustawy: https://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/ustawy/2481_u.htm

Zastanawia mnie też bardzo sprawa lokalizacji serverów. Ale póki co to sobie możemy gdybać - pożyjemy, zobaczymy. W najgorszym wypadku pozostaje otwarcie firmy w innym kraju :D

Pisałem do paru przedstawicielów zakładów zajmujących się reklamą. Doradzali aby zmienić lokalizacje serwera poza granicami Polski, można też założyć firmę poza granicami kraju, dobrym rozwiązaniem jest także dodanie np. w stopce informacji że "serwis przeznaczony jest dla Polaków mieszkających poza granicami Polski"

Mam domenę .eu chyba też może być. :rolleyes: Za serwerem się rozglądam, ale ceny w UK i na Malcie dużo wyższe i nie na moją kieszeń. Informacja w stopce też nie zawadzi.

Marcin pochwalisz się gdzie?

W tej afryce to na pewno legalne?

Mam jeszcze takie pytanko: firma boost.pl - mają serwery we Francji. To rozwiązuje mój problem? Czy można jakoś sprawdzić gdzie faktycznie mają te serwery, tak dla pewności?

dobra panowie zeby zakonczyc te dyskusje bo widze czesc z was robi sobie nadzieje i kombinuje jak by tu oszukac prawo. Powiem w skrocie bylem w kancelarii prawnej z opisem tej sprawy i otrzymalem opinie z ktorej jasno wynika, ze reklamowanie bukmacherow, nawet jezeli server jest zagranica i domena zagraniczna JEST KARANE, a osoba ktora lamie przepisy podlega karze karnoskarbowej. x720 dziennych stawek uff to boli :)

Dziekuje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności