Skocz do zawartości

Kiedy mogę złożyć wniosek o wyrobienie dowodu osobistego?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Za miesiąc skończę 18 lat. Kiedy mogę złożyć wniosek o wyrobienie dowodu osobistego? Gdzie muszę się udać? Co muszę mieć ze sobą?

Ile to kosztuje? Ile się czeka?

Pytam się tak, ponieważ moje urodziny przypadają w pierwszy dzień po feriach zimowych, a w okresie szkolnym nie będę miał czasu na formalności. ;-)

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Właśnie wyczytałem w Gazecie Prawnej, że od tego roku nie pobiera się już opłat za wyrobienie dowodu osobistego. Co do daty wniosku - wyczytałem że jeżeli złożę przez skończeniem 18 to dowód jest ważny 5 lat, a jeżeli po skończeniu 18 to ważny 10 lat. To prawda?

SnU - podałem 'Toruń' w profilu jako orientacyjne miejsce pobytu. Jeżeli mieszkam w powiecie toruńskim w małym mieście z prawami miejskimi i urzędem miasta to mam się kierować do swojego czy do Torunia?

Po co mi dowód? Bo trzeba wyrobić po skończeniu 18 lat, a z tego co pamiętam to za uchylanie się od tego obowiązku (wyrobienie po paru latach) można dostać grzywnę. ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności