Gość Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Witajcie, Za miesiąc skończę 18 lat. Kiedy mogę złożyć wniosek o wyrobienie dowodu osobistego? Gdzie muszę się udać? Co muszę mieć ze sobą? Ile to kosztuje? Ile się czeka? Pytam się tak, ponieważ moje urodziny przypadają w pierwszy dzień po feriach zimowych, a w okresie szkolnym nie będę miał czasu na formalności. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mich@ł Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Aż tak Ci się spieszy ? Najprościej skocz do urzędu miasta i się dowiedź Ja tam dowód osobisty wyrobiłem po około 1,5 roku od skończenia 18nastki ;P Michał KryńskiZapraszam na moje forum akwarystyczne ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kukiel Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Z tego co pamietam to musisz miec 18 lat, placi sie 30zl a czekalem chyba troche mniej niz miesiac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_25 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Jak tymczasowy to w każdej chwili już możesz (ważny 5lat) a jak ten prawdziwy to wniosek z tego co wiem dopiero w dniu 18tki. Ja mam tymczasowy i różnicy nie widzę- piwo ,wódke i fajki sprzedają barankiewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Właśnie wyczytałem w Gazecie Prawnej, że od tego roku nie pobiera się już opłat za wyrobienie dowodu osobistego. Co do daty wniosku - wyczytałem że jeżeli złożę przez skończeniem 18 to dowód jest ważny 5 lat, a jeżeli po skończeniu 18 to ważny 10 lat. To prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=SnU=- Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 zajrzyj tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dMien Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Prawda. A niebawem mają wejść jakieś nowe dowody i będzie konieczna wymiana na nowe. Tym razem już za darmo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NetBusters Group Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Wniosek możesz złozyc 14 dni przed ukończeniem 18 roku zycia czeka sie msc placi sie bodajrze 35zł jak dobrze pamietam. Ale po co dowód? ja dowod wyrobilem w wieku 21 lat bo potrzebowałem do zarejstrowania dzialnosci:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 SnU - podałem 'Toruń' w profilu jako orientacyjne miejsce pobytu. Jeżeli mieszkam w powiecie toruńskim w małym mieście z prawami miejskimi i urzędem miasta to mam się kierować do swojego czy do Torunia? Po co mi dowód? Bo trzeba wyrobić po skończeniu 18 lat, a z tego co pamiętam to za uchylanie się od tego obowiązku (wyrobienie po paru latach) można dostać grzywnę. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_25 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Jeśli masz urzad miasta do idź do urzędu miasta no chyba że paszport albo prawko to już trzeba sie kierować dalej barankiewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=SnU=- Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 tego nie przewidziałem więc tak jak tomek_25 powyżej niezależnie od miejsca składania wniosku procedury powinny być jednakowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mich@ł Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Cytat Prawda. A niebawem mają wejść jakieś nowe dowody i będzie konieczna wymiana na nowe. Tym razem już za darmo. Konieczna wymiana dowodów ? Chyba jedynie po upływie ważności Michał KryńskiZapraszam na moje forum akwarystyczne ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilverT Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Mich@ł napisał(a): \Konieczna wymiana dowodów ? Chyba jedynie po upływie ważności no właśnie z tym nie wiadomo. zobaczymy co nasze wspaniałe władze wymyślą. Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mich@ł Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Nie ma pieniędzy na szpitale a mieli by zafundować nowe "plastiki" ? Nie ma ma szans szczególnie że mamy "kryzys" Michał KryńskiZapraszam na moje forum akwarystyczne ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Nowe dowody mają być finansowane w większości ze środków unijnych. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.