Skocz do zawartości

Kiedy mogę złożyć wniosek o wyrobienie dowodu osobistego?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Nowe dowody mają być używane zamiast książeczki zdrowia, mają służyć również jako "podpis elektroniczny" (w dowodzie ma być wbudowany chip) i spełniać kilka innych funkcji. Rząd chce je wprowadzić aby uniknąć tworzenia wielu różnych systemów informatycznych w instytucjach i w miarę wszystko ujednolicić. I tak już pisali wcześniej, wymiana ma być finansowana przez państwo.

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dla kogo będą te dowody "na próbę"?

I tak już pisali wcześniej, wymiana ma być finansowana przez państwo.
Wymiana dowodów będzie kosztować w sumie 370 milionów złotych. 85 proc. kosztów operacji zostanie pokryte ze środków unijnych.

dowód ma być z chipem i służyć jako "książeczka zdrowia" - tylko jest jeden taki mini mini problem :gafa: tak jak napisał Mich@ł nie ma pieniędzy na szpitale, to jak oni chcą odczytywać dane z tych dowodów? przecież to pociągnie za sobą konieczność wyposażenia różnego rodzaju instytucji w czytniki, znając nasz kraj wydaje mi się, że może to nie wypalić :)

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

Wniosek o dowód możesz złożyć zawsze:)

Przed urodzinami masz dowód tymczasowy- 5 lat.

W dniu urodzin i po nich masz na 10 lat.

Wypełniasz wniosek, dajesz dwa zdjęcia i czekasz zależnie od urzędu od dwóch tygodni- do dwóch miesięcy w moim przypadku ;).

Jeżeli mieszkasz na terenie miasta gminnego to wniosek w urzędzie miasta.

jeżeli jednak mieszkasz po za miastem gminnym to wniosek składasz w urzędzie gminy.

Opłata to 30 zł. :)

Narzędzie do kompleksowego wsparcia działań SEO - https://senuto.com

Darmowe narzędzie do w pełni automatycznej wyceny pozycjonowania

Co do wymagań przy składaniu wniosku o dowód to:

1.Do wniosku należy dołączyć następujące dokumenty: odpis skrócony aktu urodzenia, lub aktu małżeństwa i posiadany dokument tożsamości. W przypadku, gdy wymienione akty znajdują się w miejscowym Urzędzie Stanu Cywilnego, sprawdzenia danych zawartych we wniosku dokonuje organ przyjmujący wniosek, bez potrzeby załączania odpisów aktów. Do wniosku o wymianę dowodu osobistego, nie załącza się odpisów aktów stanu cywilnego, jeżeli dane osobowe nie uległy zmianie od czasu wydania oststniego dokumentu.

2.Do wniosku należy dołączyć dwie aktualne kolorowe lub czarno-białe fotografie o wymiarach 35 x 45 mm podpisane na odwrocie imieniem i nazwiskiem wnioskodawcy.

Tak pisze we wniosku o dowód.

Dodam też, że nie ma czegoś takiego jak dowód tymczasowy albo normalny. Dowód to dowód z tą różnicą, że jak jest wydawany dla osoby nie pełnoletniej ma ważność 5lat, a w przypadku osoby pełnoletniej ma ważność 10lat. Sam wygląd dowodu jest taki sam.

Jeżeli urodziłeś się w mieście w jakim mieszkasz to Oni mają twój akt urodzenia ;).

Jeżeli o dokument chodzi to cokolwiek ze zdjęciem stwierdzające tożsamość.

Narzędzie do kompleksowego wsparcia działań SEO - https://senuto.com

Darmowe narzędzie do w pełni automatycznej wyceny pozycjonowania

Ludzie, a czy takich informacji nie można uzyskać w urzędzie miasta ? Właściwie po co tutaj ta dyskusja ?

Pozdrawiam

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

Nowe dowody mają być finansowane w większości ze środków unijnych. ;-)

Ale to jest Polska...Tutaj wszystko nie jest tak jak powinno. Jeśłi zamierzasz czekac na to aż wydadzą Ci dowód za free to sobie poczekasz chyba do trzydziestki...;)

Złożyc wniosek o dowód możesz miesiąc przed ukończeniem 18 lat. Jednak odebrac go dopiero jak skończysz 18 lat.

Zobacz koniecznie Blog Doroty oraz pamiętaj że do gry w paintball będą Ci potrzebne kulki do paintballa.

Kukis, jutro kierunek Urząd Miasta i będziesz wiedział na 100% czy można czy nie ;) Niestety w naszym pięknym kraju w jednym urzędzie powiedzą Ci że musisz czekać do 18nastki a w innym że nie ma problemu a więc najprościej dowiedzieć się u źródła :)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

• 4 miesiące temu...

"""Wniosek możesz złozyc 14 dni przed ukończeniem 18 roku zycia czeka sie msc placi sie bodajrze 35zł jak dobrze pamietam. Ale po co dowód?:) ja dowod wyrobilem w wieku 21 lat bo potrzebowałem do zarejstrowania dzialnosci:P"""

Mam takiezasadnicze pytanko: skąd to wiesz?? możesz podeprzec sie jakims dokumentem to stwierdzającym?? poniewaz jak dla mnie, gdyby ta inrormacja okazała sie prawdziwą i aktualna byłoby świetnie ;) bowiem kończe lata 16 czerwca i interesuje mnie jak najwcześniejsze wydobienie D.O. z uwagi na to ze kończe własnie kurs na prawko a paszportu nie mam, a wiem ze on pełni tą samą funkcje.... mam nadzieje ze będziesz chciał i mógł odpowiedziec mi na to pytanko... w miare szybko... ;) bo w innym pzrypaku będę załamana... heh z óry dzieki i pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności