Skocz do zawartości

Kiedy mogę złożyć wniosek o wyrobienie dowodu osobistego?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

A właśnie byłam juz dzis spytac co i jak a ta "Pani" powiedziala ze "wniosek złozyc moge dopiero 15 czerwca" z deczka sie wkurzyłam bo to oznacza ze dowód dostałabym około 1 lipca a mnie to nie zadowala z uwagi na prawko heh:) i wiec pytam jej ze przeciez 20 czerwca sa wybory i prawnie mogłabym na nich byc i czym w takim przypadku mam sie legitymowac- legitką szkolna?? a ona - "nie wiem" nie chciałam jau na nią krzyczec bo miała brzuch jak cięzarna ;) ale tata powiedzial ze jutro sobie z nią porozmawia heh;)

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Możesz złożyć wniosek już teraz, jednakże dowód osobisty będzie ważny 5 lat (musisz składać z rodzicem). ;)

A innych dokumentów, którymi możesz się wylegitymować to chyba nie ma.

Na dowód czekasz 3-4 tygodnie.

w takim przypadku mam sie legitymowac- legitką szkolna??

Legitymacją możesz co najwyżej pomachać przy kupnie biletu miesięcznego. ;)

no toś kukiz wypozycjonował

Kukis po primo. Co do frazy to łatwa była. :)

hahaha :) a mi własnie cały czas chodzi o ten noirmalny 10 -letni:(... tymczasowy -5 jakosmi sie nie widzi-nie połaca wyrabiac... wole ten normalny heh

czyli pozostaje mi sie załamac ;) albo wyrobic tymczasowy 5-letni, albo umuwic sie na termin prawka dopiero w lipcu ;) pomocy:( heh pocieszcie mnie;)

To nie jest 'tymczasowy' tylko 'dla osób, które chciały dowód przez 18-stką'. Niczym się nie różni od normalnego - no jedynie datą ważności. Poza tym wyrobienie dowodu jest darmowe, więc jedynie co stracisz to kilkanaście minut plus około 10zł za zdjęcia do wniosku - ale to za 5 lat. ;)

heh pocieszcie mnie

Pocieszam Cię. ;)

.......Złożyc wniosek o dowód możesz miesiąc przed ukończeniem 18 lat. Jednak odebrac go dopiero jak skończysz 18 lat.

a to to kto napisał?? heh wie ktoś czy to prawda?? ((mam nadzieje ze w naszyn polskim zapisie prawnym chociaz na dnie heh:) jest cos takiego, ale to moja złudna nadzieja pwenie...)) heh bo sądząc z tego co tam piszecie-nie...;)

Możesz mieć dowód osobisty jako osoba niepełnoletnia.

Poza tym nie wiem co tak dramatyzujesz. Po prostu idź do urzędu miasta/gminy i złóż wniosek z prawnym opiekunem. ;)

hehe:) dzięki "Kukis" za pocieszenie:* i "FiKaS"za rady;) może złoze jutro wniosek o tem tymczasowy.... ((ale ja go nie chce!;))) hehe skoro niedługo koncze 18... to czce ten normalny 10.. polskie prawo jest troche śmiszne heh pozdrawiam;) jeśli bedziecie miec jakies "swierze " info to wiecie;) ja tu jestem początkująca na tym forum;)

drmatyzuje bo mnie dręczy ten fakt ze to wszystko jest kwestią dni... heh sama swiadomosc ze bede miala tymczasowy a nie 10 letni heh:) ja to jestem upierdliwa heh

"zgubi zniszczy" - dobre;) musze pomyslec na ten temat:)

Śpieszyłem się wyłącznie po Prawo Jazdy.A Dowód osobisty, szczerze mówiąc pierwszego załatwiania, nawet nie pamiętam, ale na bank było to grubo po terminie.

Zresztą, na co Ci dowód do P.J.?

Od 17 lat przecież można wyrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności