Skocz do zawartości

Kiedy mogę złożyć wniosek o wyrobienie dowodu osobistego?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

ilgesu- kolorowanko to Twoja "matka" kazała Ci uzupełnic, a jak Ci sie nudzi i nie masz z kim porozmawiac to sobie wejdz na dopasowani.pl

A właśnie chodzi mi o tylko i wyłącznie prawko bo zdawac juz bym mogła, ale nie mam ani D.0. ani paszportu, a i owszem od 17 można wyrobic ale ja tymczasowego dowodu nie chce...

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Też paszportu, ani tymczasowych dowodów nie miałem i jakoś wyrobili prawko, bez większych problemów.

Książeczkę zdrowia chyba masz?

Tak samo akt urodzenia, legitymację szkolną, świadectwa szkolne oraz na wszelki kogoś blisko spokrewnionego, który swoim dowodem Twoje dane potwierdzi.

Weź wszystkie te dokumenty, a jak nie przyjmą, to znaczy, że w jakiś sposób "podpadłaś" :)

Chociaż czytając poprzednie posty, nie byłoby to dla mnie, jakąś wielką niespodzianką :P

O ile dobrze się orientuję, to w WORD trzeba okazać dokument tożsamości, a akt urodzenia nim nie jest, świadectwo też nie, a na legitymację raczej nie wyrobią. :)

znalazłem info:

Do wglądu - dowód osobisty, tymczasowy dowód osobisty, paszport, a dla cudzoziemców paszport lub kartę stałego pobytu

A właśnie chodzi mi o tylko i wyłącznie prawko bo zdawac juz bym mogła, ale nie mam ani D.0. ani paszportu, a i owszem od 17 można wyrobic ale ja tymczasowego dowodu nie chce...

Możesz mieć dowód mając nawet 15 lat.

Co do złożenia miesiąc przed o dowód stały- to nie prawda, możesz najwcześniej w dzień urodzin, inaczej dostaniesz dowód tymczasowy- tj. na 5 lat.

Narzędzie do kompleksowego wsparcia działań SEO - https://senuto.com

Darmowe narzędzie do w pełni automatycznej wyceny pozycjonowania

Apropos nowych 'chipowanych wszystkowjednym mających dowodów"... na podobnej zasadzie Polacy umyslili kiedys PESEL - mialbyc to super uniwersalny numerek do wszystkiego. Nasz identyfikator w kazdej panstwowej instytucji, i co?.. i doczekalismy sie NIPów, REGONów i innej maści IDków.. obawiam się, że z dowodami może być podobnie. Założenie słuszne, ale zaraz wymyslą, ze prawko, to jednak oddzielnie trzeba miec i tak, podpis elektroniczny jeszcze oddzielnie - na wszelki, i tyle wyjdzie z planów.

;) Dokładnie, zgadzam sie z Kukis'em, ze do prawka nie dopuszczą mnie z legitką, a. urodzenia, a tymbardziej świadectwem szkolnym.... z legitymacją to bym mogła najwyzej piwo :) w markecie po 18 urodzinach kupic... z tamtymi dokumettami wolałabym nie ryzykawac pójscia na egzamin na prawko... oczywiście mogłabym spytac w WORD'zie ale... wole sie nie wygłupiac przed takim egzaminem i wyrobic juz ten tymczasowy i umówic sie na termin prawka w dniu, lub zaraz po urodzinach...

>>>>mpl nwk -jeśli mógłbys powiedziec mniej wiecej jak dawno i gdzie (do jakiego WORDu) Cie dopuscili z tymi dokumentami to byłabym wdzięczna, moze sie tam zapisze :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności