Skocz do zawartości

Gdzie założyć konto w banku?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 136
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

"Polbank EFG tak samo jak każdy inny bank działający w Polsce korzysta z ochrony depozytów zapewnianej przez bankowe fundusze gwarancyjne." <- Gwarancje nr 1

"Jednak, ponieważ Polbank EFG działa w Polsce jako oddział greckiego banku EFG Eurobank Ergasias SA, to korzysta on z ochrony greckiego funduszu gwarancyjnego Hellenic Deposit & Investment Guarantee Fund (HDIGF)" <- Gwarancje nr 2

Na innej stronie masz:

"Od 7 listopada 2008 fundusz HDIGF zabezpieczający depozyty w Polbank EFG gwarantuje zwrot 100% depozytów do kwoty będącej równowartością w polskich złotych 100 000 EUR." <- Polski BFG gwarantuje tylko 50.000 EUR.

Fundusze gwarancyjne chyba nie dzielą się kwotą, tylko umawiają kto wypłaca, zgodnie z dyrektywami UE.

Tyle wiem, ile można wyczytać w necie. Jeśli chcesz jakiś szczegółów to pewnie musisz przejść się do oddziału Polbanku.

Rosani.pl - Pierwsza taka perfumeria internetowa! - Światowe marki - Hurtowe ceny! - Ponad 5000 produktów - Tani kurier lub odbiór osobisty przy Metrze.

Może jestem czepialski, ale to raczej nie jest jasno napisane:

Polbank EFG tak samo jak każdy inny bank działający w Polsce korzysta z ochrony depozytów zapewnianej przez bankowe fundusze gwarancyjne.

Wynika z tego, że jest chronione przez fundusze gwar. ale nie wynika jakie.

Następnie mamy wyjaśnione przez jaki fundusz jest chroniony bank i dlaczego :

Jednak, ponieważ Polbank EFG działa w Polsce jako oddział greckiego banku EFG Eurobank Ergasias SA, to korzysta on z ochrony greckiego funduszu gwarancyjnego Hellenic Deposit & Investment Guarantee Fund (HDIGF), odpowiednika Bankowego Funduszu Gwarancyjnego (BFG) obsługującego banki w Polsce.

No i gdzie tu podwójna ochrona ?

Jeśli Grecja nie weźmie przykładu z Islandii to OK ale jeśli weźmie to już nie będzie miło, sądząc po tym jakie problemy mają teraz np. Brytyjczycy z Islandią.

Wynika z tego, że jest chronione przez fundusze gwar. ale nie wynika jakie.

W Polsce jest tylko jeden fundusz gwarancyjny, który współpracuje z innymi na całym Świecie.

No i gdzie tu podwójna ochrona ?

BFG gwarantuje do 50000 euro.

HDIGF gwarantuje do 100000 euro.

Jeśli HDIGF by nie zadziałał to BFG i tak gwarantuje Ci 50000 euro.

Z tego co mi wiadomo to Polbank dobrze sobie radzi, ale jeśli tak bardzo się boisz to pewnie wszystko powiedzą Ci w oddziale banku ;)

Rosani.pl - Pierwsza taka perfumeria internetowa! - Światowe marki - Hurtowe ceny! - Ponad 5000 produktów - Tani kurier lub odbiór osobisty przy Metrze.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

W środę dostałem dowód osobisty, tego samego dnia wysłałem wniosek do mBanku. W czwartek rano dostałem potwierdzenie, a dzisiaj podpisałem umowę w mKiosku.... a konto bankowe już aktywne. :)

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Cóż... mBank to najgorszy możliwy wybór. Bank niepoważny, przeznaczony przede wszystkim dla osób między 13, a 18 rokiem życia. Obecnie mam konto w Pekao i w kwietniu będę myślał nad założeniem nowego konta. Obecne jest po prostu za drogie w utrzymaniu. W mBanku miał konto znajomy 3 lata i kompletnie tam nie dbają o klientów. Nie dość, że ogromne prowizje w bankomatach, a bankomatów dla mBanku jest mało to nie można się dodzwonić na infolinię. Za każdym razem odpowiada automat. Szczerze mówiąc nie chce mi się na ten temat rozwodzić, po prostu uważam, że to zły wybór.

No cóż, ja mam za to zupełnie odmienne wrażenia. Bank niepoważny? Nie rozumiem czemu. Wszystko jest na poważnie. Mało bankomatów? Dla mnie wystarczająca ilość - BZ WBK, Euronet, cash4you itd. Z infolinią zero problemów. Za każdym razem połączenie z operatorem po kilku sekundach, konta odpalał od ręki, miałem do nich dostęp już w trakcie rozmowy.

W mBanku miał konto znajomy 3 lata i kompletnie tam nie dbają o klientów.

A wiesz co moi znajomi mówią? Że Pekao jest do du**. ;]

Mimo wszystko wolałbym własne opinie a nie "znajomy znajomego mówił, że...".

Bardzo dobry wybór z tym mbankiem, po pewnym czasie i tak się do tego stopnia przyzwyczaisz do interfejsu, że będziesz tylko kolejne subkonta otwierać.

Skoro temat się odświeżył odniosę się też do podwójnej ochrony ze strony zagranicznego funduszu gwarancyjnego - to bzdura, bo każdy z banków musi działać w Polsce jako odrębna spółka akcyjna i w razie upadku kasę odzyskać można jedynie z BFG i z masy upadłościowej. Tak samo filie w Polsce nie mogą zasilać matek za granicą i odwrotnie. Zresztą po to są tworzone takie instytucje jak BFG, KNF, żeby pilnowały aby pieniądze z Polski nie wypływały za granicę.

Wejdź i nakarm głodne dziecko.

baner4.gif

Dziękuję.

Mimo wszystko wolałbym własne opinie a nie "znajomy znajomego mówił, że...".

W zasadzie to nie znajomy, a najblizszy kolega :)

A wiesz co moi znajomi mówią? Że Pekao jest do du**. ;]

Coz, kazdy uwaza inaczej. Ja moge powiedziec tylko tyle, ze uslugi banku stoja na najwyzszym poziomie i jest to bank, ktory posiada najwiecej bankomatow w Polsce. Jest to niestety drogi bank i dlatego chce sie przeniesc. mBank jest po prostu dobry do platnosci internetowych i tylko do tego sie nadaje.

Ja też polecam mBank - darmowe konto, szybkie przelewy, ciekawe oferty dla inwestorów. Wady? Na pewno lokata.

Co do pomocy technicznej - nigdy nie miałem tam żadnych problemów, więc z pomocy nie musiałem korzystać.

Bo nie korzystałeś. MLinia to najsłabsza część mBanku.

Polbank nie ma gwarancji BFG. https://bfg.pl/?a_id=683 - czy gdzieś widać ich na liście? dlatego odpada w przedbiegach - zwłaszcza w kontekście ostatnich wydarzeń.

Osobiście polecam mBank - mam tam konto od 6 lat. Co do słabego oprocentowania to można za darmo założyć eMaxa czy eMax plusa (4.5% - kapitalizacja miesięczna). Oprócz tego polecam jednodniową lokate, która pojawiła się 2 tygodnie temu - oprocentowanie również 4.5%, ale dzienne - dzieki temu unikamy podatku belki nawet przy duzych kwotach - oczywiscie sama się odnawia (najlepiej na lokate dawać 1013,89 zł - dzieki temu zaokrągla nam codziennie do 13 gr :)) .

Ciekawy blog nt. banków, a przede wszsytkim o oszczędzaniu: https://appfunds.blogspot.com/

Jeżeli nie wiesz czemu mój post jest taki, a nie inny to zajrzyj tutaj

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności