Skocz do zawartości

Usunięcie z wyników wyszukiwarki

zaxxxon

Rekomendowane odpowiedzi

Już ponad rok minął, jak pewna strona była w google wypozycjonowana na pewne hasło.

Od kilku miesięcy na stronie nie ma w ogóle tego hasła, usunięta została już kopia witryny

(przy jej wynikach pojawia się już tylko link "podobne").

W pliku robots jest wpis:

Disallow: /

User-agent: Googlebot-Image

Mam dwa pytania:

1. jak usunąć witrynę trwale z wyników na jakiś czas, albo jak przynajmniej usunąć na dane słowo? Dzisiaj, wpisjąc to słowo, strona pojawia się w drugiej dziesiątce! Widać po opisie, że jest to świeży wynik, ale dlaczego, jeśli nie powinien on się pojawiać ?

2. czy robots.txt to nie jest po części ściema? Wcześniej miałem tam disallow na folder images gdzie są zdjęcia, a po analizie statystyk i faktycznych wynikach wyszukiwania zauwżyłem, że google czy bing (msn.com) i tak cacheują mi graficzki

Więc może po kolei:

01. Google-Image ... to bot odpowiedzialny, a przeglądanie o indeksację obrazków na stronie ... więc to blokowałeś, chcąc blokować wszystko dajesz w robots.txt:

User-agent: *

... blokada na wszystkie foldery i wszystkie boty ... plik robots.txt musi być w folderze ze stroną (przeważnie public_html) ;)

02. Możesz usunąć stronę z indeksu dzięki odpowiedniej opcji w Narzędziach dla Webmasterów Google:

wybierasz adres -> Konfiguracja witryny -> Dostęp dla robotów -> Usuń adres URL -> Nowa prośba o usunięcie -> Cała witryna'

Pozdrawiam B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności