Skocz do zawartości

Problem z pobieraniem pliku

jaclaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałem jakoś zainicjować automatyczne pobieranie pliku graficznego - tak aby nie otwierał się w nowym okienku przeglądarki tylko startował już z pobieraniem. Niech to będzie domena.pl/kat1/kat2/obrazek.jpg

Zrobiłem więc plik pobierz.php w którym umieściłem:

$d = $_GET['d'];
header('Content-Disposition: attachment; filename='.$d);

a następnie na stronie zrobiłem link: pobierz.php?d=kat1/kat2/obrazek.jpg

Próbowałem na wiele sposobów, utknąłem na tym, że pobierany jest plik o nazwie kat1_kat2_obrazek.jpg - oczywiście pusty/uszkodzony czy jak go tam zwał...

Proszę o pomoc jak to ominąć?

Jedyny pomysł jakiego nie testowałem, bo mało by mnie satysfakcjonował to wrzucanie pliku pobierz.php do każdego z katalogów z których będą pobierane pliki..

Drukarka przestaje już drukować? Kup tusze i tonery na inkhouse.pl !

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jeśli oczekujesz gotowego kodu [pomimo tego, że w podanych przykładaj jest gotowy] zapraszam do działu zleceń...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

<?php
header('Content-type: image/jpeg');
header('Content-Disposition: attachment; filename="nowa_nazwa.jpg"'); //nadanie nowej nazwy
$d = $_GET['d'];
readfile($d); //odczytanie zrodlowego pliku
?>

Osadziłem na KRASNALu w katalogu "pob".

Plik test.jpg jest w lokalizacji /pob/katalog/test.jpg.

Wywołanie:

https://localhost/~pob/index2.php?d=katalog/test.jpg

bez problemu pobiera plik (poprawny).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności