Skocz do zawartości

karramba :)

kava

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś pojęcie ile takie dyskietki miały pojemności? 500 kilo? :] Nie moje czasy, więc nie wiem.. :]

77970[/snapback]

Zalezy, czy jednostronny zapis czy dwustronny zapis.

By powiekszyc zapis (zrobic druga strone) wystarczylo wyciac z boku taki prostokącik jaki jest po drugiej stronie i wlozyc dykietke odwrotnie.

Ze wzgledu na gestosc zapisu trwalosc tych dyskietek jest duzo wyzsza niz dyskietek 3,5". Te ogromne 5,25" dyskietki to byl hit !

dyskietki "ogromne" to byłu 8 calowe - gdzieś mam taką w piwnicy!. Mam też dyskietki 3" (nie 3,5) oraz karty dziurkowane do odry !

Dyskietki 5,25 miały od 180 (!) do 1,2 Mb

A to wygląd dyskietek 8": (można je jeszcze kupić ! (50USD-10pcs))

https://www.verbatim.com.au/productimages/215/18080_1.jpg

https://www.fernuni-hagen.de/ZFE/ZFE30/bilder/lt_diskette.jpg

https://is.lse.ac.uk/History/Floppy-8inch-wDiskette.gif

Mam w zasięgu ręki pierwszego laptopa IBM'a PC Convertible z roku zdaje się 1987. Oczywiście pełnosprawny, na baterii wytrzymuje 3,5h! Procesor 80C88. Z ciekawostek dorzucę, że pracuje tylko z IBM DOS ;) (na Microsoft mówi- nie! :)).

Oczywiście żadnych okienek ;)

z utęsknieniem czekam na kolejne wybory

ja mialem dopiero komputer jak wyszly commodore c64. Pol kasy z zarobkow z sezonu naszej dzialki truskawkowej poszlo na C64. Pozniej byla amiga 1200, w ktorej mialem dysk 100mb! W moim miescie tylko 5 osob wtedy mialo taka amige z tak"duzym" twardym dyskiem.Dodam ze do tej pory uzuwam tego twardziela chociaz wydownywa wiecej decybeli niz nasz polski odkurzacz :crazy:

Ja też zaczynałem na C64, dodam, że jest w pełni sprawny :crazy: Mam kilkanaście kaset, cardige i magnetofon.. i oczywiście śrubokręt do regulacji :]

A pamieta ktoś ten piękny program LOGO? Mnie jeszcze w szkole uczyli jak programować żuwika.. a teraz dzieci to od razu się asemblera uczą... :crazy:

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

TO ja chyba byłem rozowjowy, bo umnie programy do mojego pierwszego ZX Spectrum programy zgrywałem na magnetofonie szpulowym i niektóre z nich do tej poryy działają

to jest dopiero backup prawie dwawdzieścia lat wytrymałości.....

Ale wyobrażam sobie ile czasu bym zgrywał dzisiejszy system na taką taśmę :)

Ale wyobrażam sobie ile czasu bym zgrywał dzisiejszy system na taką taśmę :P

Do dzis tasm sie uzywa...

Ja pamietam i programy z radia i swoją stacje LWD SUPER 2000 (chyba tak sie nazywała) a szkolnego Logo nauczylem sie w jedno popoludnie - wtedy gdy dziewczyna musila napisac program w Logo (a nie umiała). Tak 'namieszałem', ze 'psor' sam nie wiedział co ten program narysuje.. :P i piątkę dostała.

ja gdzieś miałem dysk z jednego z pierwszego HD, oczywiście 8 cali zabic tym mozna bylo a jaka olbrzymia pojemność 100 kb sie na dysku mieściło.

na C64 było turbo i nie trzeba było tyle czekać, na wgrywanie się programów

a te dyskietki 3 cala to chyba do amstrada były.

Z ciekawostek znalazłem niedawno swój pierwszy kalkulatorek w muzeum :D

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności