Skocz do zawartości

mapa strony - o co chodzi?

nrm

Rekomendowane odpowiedzi

Dużo na forum piszecie o stworzeniu mapy serwisu. I tak sie zastanawiam jak to konkretnie zrobić i co w tym jest takiego, że google na to lepiej patrzy?

W tej chwili mam taka mapę i zastanawiam się czy cos tu jest źle, i co trzeba by zmienić.

poza tym, tak przy okazji, często piszecie, że google nie radzi sobie z llinkami gdzie są przesyłane parametry przez $_GET. cały mój serwis jest tak zbudowany i jak na razie widzę, że google kilkanaście dni temu spokojnie połknął te linki i umieścił u siebie.

Mapa serwisu jest bardzo fajnym narzedziem, szczegolnie jak masz wiele podstron ktore nie sa dostepne ze strony glownej, albo conajmniej w 3 kliknieciach ze strony glownej. W Twoim przypadku widze, ze mapa ktora zrobiles jest praktycznie tym samym co Twoj lewy panel, wiec nie wiem czy to jest w tym przypadku tak bardzo wartosciowe.

Googlebot nie ma problemu z indeksowaniem dynamicznych stron. Jedynie co to chyba onet ma, ale nie znam sie za bardzo na tej wyszukiwarce. Sa opinie, ze statyczne adresy sie szybciej indeksuja niz dynamiczne, ale ja tego nie zauwazylem. Na forum uzylem mod_rewrite do przepisania adresow na statyczne, ale to tylko dlatego zeby ladniej wygladalo. Mam kilka serwisow zupelnie dynamicznych i strony sa zaindeksowane bardzo ladnie. Tak samo przykladem moze byc katalog webwweb, ktory jest swietnie zaindeksowany uzywajac $_GET.

Na Twoim miejscu dodalbym wiecej stron do tej mapy. Im wiecej tam wpiszesz tym lepiej.

Na mojej stronie mialem ograniczenia co do dlugosci mapa a wiec jest 2 poziomowa - https://danowski.pl/mapa.php to glowna mapa i z niej jest wejscie do 2 poziomu - https://danowski.pl/mapa.php?id=1

Tu jest przykład wielu map ładnie zrobionych

https://www.geeksonsteroids.com/sitemap.htm

Pani Janeth która jest specem od pozycjonowania

Pozdrawiam

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

dzieki. to w sumie jest ok. u mnie wszystko jest na razie dostępne po 1 kliknięciu ale serwis szybko się rozrasta i to rzeczywiście dobry pomysł aby w taką mapę strony wrzucić wszystkie linki.

google bezproblemowo po 3 dniach przeleciał mój serwis, razem z $_GETowskimi linkami, nie miał z tym najmniejszych problemów. Teraz tylko muszę walczyć o PR bo znów startuje od zera. Zrobienie przekierowania ze starej domeny (301) niestety nic nie dało.

dzieki. to w sumie jest ok. u mnie wszystko jest na razie dostępne po 1 kliknięciu ale serwis szybko się rozrasta i to rzeczywiście dobry pomysł aby w taką mapę strony wrzucić wszystkie linki.

google bezproblemowo po 3 dniach przeleciał mój serwis, razem z $_GETowskimi linkami, nie miał z tym najmniejszych problemów. Teraz tylko muszę walczyć o PR bo znów startuje od zera. Zrobienie przekierowania ze starej domeny (301) niestety nic nie dało.

trzeba czekać na update Pr ale kiedy to bedzie i czy bedzie to Google tylko wie

Pozdrawiam

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

Jak napisał kill bill, na efekty przekierowania 301 trzeba trochę poczekać. Poza tym jest o wiele bardziej przydatne niż tylko do samego 'przeniesienia' wartości PR na nowy adres. Np. dzięki temu Google jest informowane, żeby indeksować tylko nową stronę i znika niebezpieczeństwo podwójnej treści.

Poza samym PR, przekierowanie powinno wpływać również na inne parametry, np. czynnik 'anchor text'.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności