Skocz do zawartości

domena ciągła czy z -

enter222

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę się z tym zgodzić. W tym wypadku akurat będzie miało to znaczenie, pytanie było jedynie o myślnik :)

Ostatnio miałem okazję spędzić wakacje w Turcji. Znalazłem fajne informacje dla turystów. Pewnie mają tego więcej :)

Na koniec polecam artykuł Pauliny o najlepszych tabletkach na odchudzanie!

Dla poważnych stron kupuje się obie - mojanazwa.pl i moja-nazwa.pl i tę bez - przekierowuje na tą z - za pomocą 301.

0) Dotyczy to tylko sensownych nazw -> słów kluczowych. Powiedzmy supcioseo.pl ale już wesela-krakow.pl, restauracja-staropolska.pl itp.

1) Ktoś się pomyli to i tak trafi do Ciebie, konkurencja się nie podszywa.

2) SEO i AdWords są prostsze. Jak ktoś nie wierzy to niech zrobi testy, ja natomiast widziałem wyniki badań, które pokazały że ludzie częściej klikali w reklamy Adwords z domeną CZYTELNIEJSZA czyli moja-nazwa.pl. Zresztą takie 'badania' każdy może w AdWords sobie puścić.

Ludzie robią linki, optymalizacje a zapominają o tym, że wygląd w SERPie wpływa na CTR....

Domeny bez "-" są lepsze od tych z "-". Jedynym odstępstwem od tej reguły są domeny złożone z dwóch wyrazów, gdzie pierwszy wyraz kończy się na taką samą literę na jaką zaczyna się drugi wyraz, np. domena adam-mickiewicz.pl jest lepsza od AdamMickiewicz.pl (dwie litery m obok siebie). Aby zwiększyć czytelność domeny bez myślnika, należy zadbać, aby każdy wyraz rozpoczynał się od dużej litery, np. CzterolistnaKoniczyna.pl

• 1 miesiąc temu...

Witajcie,

wiele czytałem w internecie o znaczeniu myślnika w domenie i dominująca opinia mnie nie przekonuje. Czytam głównie, że myślnik sprawia, iż dwa słowa w domenie sprawiają, iż strona zostanie łatwiej znaleziona po każdym z tych słów niż w momencie kiedy domena nie zawierałaby myślnika.

O tyle mnie to nie przekonuje, że wpisując w google chociażby slowo "sport" na jednym z pierwszych miejsc znajduję msport.gov.pl (między "m", a "sport" nie ma myslnika), a jednak słowo "sport" jest w tym adresie pogrubione czyli zauważone.

Zastanawiam się tylko czy fakt, że jest ono zauważone świadczy o tym, że jest wyszukiwane jako osobne słowo czy może google po prostu podkreśliło dla mnie to słowo już po pokazaniu wyników, żebym je lepiej widział :)

I jeszcze jedna kwestia:

Startuję z portalem, którego słowa domeny będą się miały do siebie jak dajmy na to "dobra" i "droga" (DobraDroga.pl). Obydwa słowa osobno sa raczej bezwartościowe, bo mało kto będzie w google wpisywał samo słowo dobra albo droga. Zakładam jednak, że wiele ludzi będzie wpisywać na raz obydwa słowa, tj dobra droga (to może nie jest najlepszy przyklad, ale przyjmijmy, że tak jest).

Moje pytanie: Czy domena DobraDroga.pl będzie korzystnie wpływać na pozycję w wyszukiwarkach w kontekście wpisywania frazy "dobra droga"? Czy domena Dobra-Droga.pl dla tej frazy byłaby lepsza?

Jako przykład, że w tym wypadku bez myślnika i wspomnianej frazy adres będzie się podświetlał można zobaczyć chociażby podswietlenie w adresie www.sklepdlalekarza.pl zlepka sklepdlalekarza po wpisaniu w googlach frazy "sklep dla lekarza".

Będę wdzięczny za rzeczową dyskusję w tych dwóch kwestiach.

Wszystko zalezy od targetu. Ja ostatnio stoję przed takim dylematem i raczej wezmę z myślnikiem, bo to taki target (adres będzie na wizytowkach, bannerach, a pozycjonowania tu raczej nie będzie w ogóle). Po prostu jest to czytelniejsze i łatwiejsze do zapamiętania przez wzrokowców.

Nie zawsze jest sens kupowania obydwu domen. Bo jak serwis ma oglądać kilka osób dziennie i strona jest czysto informacyjna (np. kilka zdjęć, mapka, adres) a firma działa regionalnie w niewielkim mieście, czyli taka www tak naprawdę nie tylko nie przynosi dochodu, a wręcz stratę, to nie ma co przepłacać. [sorry za rozbudowane zdanie :P ]

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Ja jestem zwolennikiem z myslnikiem. Dla samego google jest to obojetne, ale juz jakis wplyw na SEO to ma. Bo jezeli ktos wstawi na stronie link: www.supersport.pl - to jak to rozlozymy na poszczegolne frazy to macie pozycjonowanie na 'www' 'supersport' i 'pl'.

Jak macie www.super-sport.pl to macie 'www', 'super', 'sport', 'pl'.

Chodzi tutaj, ze zyskuje sie w sytuacji kiedy ktos wstawi link tak jak on wyglada bez nadawania mu anchora. W innych kwestiach jest to obojetne dla google.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

A mógłby ktoś dokładnie się wczytać w moje powyższe dywagacje jeszcze raz i odpowiedzieć?:) Bo liczyłem na trochę bardziej szczegółowe odpowiedzi.

i jeszcze jedno pytanie: Jak ma się waga słów występujących w domenie do tych, które występują w tytule do pozycji w wyszukiwarce? Domena jest dużo ważniejsza, title czy po równo?

Sama nazwa domeny ma tak marginalne znaczenie, że wręcz zerowe. Jeśli wybierasz więc już domenę to znajdź łatwą, jednowyrazową frazę. Moze to byc zupelnie abstrakcyjna nazwa serwisu. Naprawde nadal uwazacie ze strona o aresie www.tanie-pustaki.pl, badz www.taniepustaki.pl wyglada lepiej niz chociazby www.budmat.pl?

Ciekawe dlaczgo coca-cola nie ma adresu napoj-gazowany.pl, a allegro nie widnieje po aukcje-internetowe.pl :)

Wszelkie rozwazania na temat roznicy pomiedzy domenami z myslnikiem i bez myslnika sa czysto teoretyczne i sa wylacznie sztuką dla sztuki. Jezeli jednak mialbym sie opowiedziec za ktoras z opcji, to stawialbym na tą z myslnikiem. Z prostego powodu. W domenie moja-nazwa.pl robot jednoznacznie oczyta slowa 'moja' i 'nazwa' w domenie 'mojanazwa' nie jest to juz tak oczywsite. Chyba zgodizcie sie ze mna, ze ciezko oczekiwac aby domena kotwica.pl byla w jakikolwiek sposob promowana na slowo kluczowe 'kot' :)

Jednak jeszcze raz podkreslam - nie ma co patrzec na teoretyczne dywagacje, ktore nie maja wiekszego przelozenia w praktyce. Znajdz dobra nazwe, ktora bedizesz mogl promowac jak markę.

Jeżeli chcesz aby ludzie szybko zapamiętywali adres np. Na plakatach, bilbordach czy ulotkach to lepiej z "-"

Przykład z pierwszej ręki:

Mieliśmy dwie domeny agencjareklamowa.info.pl i agencja-reklamowa.info.pl

Obie były stosowane w reklamach (2 adresy www na ulotkach, bilbordach i plakatach) i o wiele wiecej odwiedzin było na agencja-reklamowa.info.pl i tylko tę domenę pozostawiliśmy skoro tamta miała taką małą zapamiętywalność i praktyczność... Co później wyszło przy innej kampani :D

Pozdrawiam

Szybka Naprawa błędów WordPress - od ręki i profesjonalnie. 

Dzięki za ciekawe odpowiedzi.

Jurandinho: Zgodzisz się chyba jednak ze mną, że jeśli strona bedzie w googlach wyszukiwana po tych dwóch moich magicznych słowach to lepiej żeby one były w domenie niż nie prawda? Chodzi mi o to, że jak ktoś będzie zamieszczał link do mnie to rzadko wpisze w anchorze TA STRONA JEST O TYM I O TYM(i tu użyje tych słów po których się wyszukuje najczęściej), a częściej w achorze będzie po prostu adres. Tu nie jestem pewien, wiec powiedzcie czy dobrze myślę. Czy to ma znaczenie? Czy może liczy się sam fakt, że będzie link do mnie?

viper132 - w przypadku tej strony, która buduję 95% wejść będzie z kliknięcia w link (reklama na forach tematycznych, przekazywanie informacji przez komunikatory, wymiana linków) więc chyba tu zastanawiać się nie będę nad myślnikiem.

Bardzo jestem ciekaw co odpowie Jurandinho:) Chyba, że na pytanie, które zadalem nie możemy mieć pewnej odpowiedzi, bo wyszukiwarki nie obnoszą się ze strategią swoją :D

Chodzi mi o to, że jak ktoś będzie zamieszczał link do mnie to rzadko wpisze w anchorze TA STRONA JEST O TYM I O TYM(i tu użyje tych słów po których się wyszukuje najczęściej), a częściej w achorze będzie po prostu adres.

Tu poruszyles wazny watek. Tak - masz racje, ludzie linkujac do Twojej strony, jako anchor beda uzywali jej adresu i wtedy tym bardziej wartosciowym wtedy bedzie adres z myslnikami, bo w anchorze bedziesz mial slowa dwa kluczowe: 'moja' i 'domena' a nie tylko jedno niewiele znaczace 'mojadomena'.

Jednk jezeli myslisz o stawianiu wartosciowego serwisu, to nazwa 'tanie-strony-www.pl' odrazu pachnie spamem. Marka to jednak marka. Z czasem moze byc bardziej wartosciowa niz domena 'tanie-samochody-uzywane.pl'.

Tak, ludzie linkując do strony czesto uzywaja jej nazwy jako anchora.. ale ile ludzi bedzie chcialo linkowac do serwisu do ktorego nie maja zaufania, bo sprawia wrazenie zaplecza pozycjonerskiego? Niewiele.. wiec i niewielka bedziesz mial korzysc z tych slow kluczowych w nazwie.

Zbierając wszystko do kupy. Jezeli stawiasz strone zapleczowa i masz tak naprawde w du**e jej wizerunek - bierz domene ze slowami kluczowymi po myslnikach. Jezeli masz wieksze ambicje co to seriwsu - badz kreatywny. Wymysl prosta i chwytliwa nazwe i promuj ja jak marke.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności