Skocz do zawartości

Przekazanie wynagrodzenia od zagranicznego klienta

hektor26

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, chciałem zapytać w jaki sposób otrzymujecie zapłatę od zagranicznych klientów aby nie ponosić żadnych kosztów prowizji, ew. niewielkie.

Do napisania tego posta zmusiła mnie niedawna sytuacja z otrzymaniem pieniędzy od klienta z Niemiec przelewem na konto (posiadam konto mbiznes w mbank'u).

Niestety okazało się, że kwota jest niższa o jakieś 10% w stosunku do oczekiwanej. Klient twierdzi, że przelew wykonał we właściwej kwocie w przeliczeniu na złotówki także o kosztach przewalutowania nie może być mowy. Dodatkowo zapłacił prowizję za wykonanie tego przelewu (który nie pomniejszył wartości przekazywanych pieniędzy).

W cenniku banku otrzymanie przelewu z banku zagranicznego wynosi 0 złotych. Infolinia mbank twierdzi że żadna prowizja nie została pobrana po ich stronie.

Dowiedziałem się że jeżeli przykładowo chciałbym wykonać przelew na konto banku niemieckiego wówczas określam kto jest obciążony opłatą za taką transakcję: odbiorca, nadawca czy oboje pół na pół.

Podejrzewam, że w innych bankach jest podobnie.

Niestety pomniejszona kwota po mojej stronie a prowizja opłacona przez klienta w żaden sposób nie pasują do modelu "pół na pół".

Skończy się tym że złożę reklamację i pewnie poczekam z 3 miesiące aż strony się dogadają.

Czy oprócz paypal możecie coś jeszcze polecić, ew opinie jak to wygląda w innych bankach?

"Tylko prawdziwy mistrz nie obnosi się ze swoim urzeczywistnieniem"

Eleganckie i seksowne buty Pleaser. Ponad tysiąc modeli obuwia na wysokim obcasie i platformie.

Może Moneybookers? Oto opłaty:

https://www.moneybookers.com/app/help.pl?s=fees&l=PL

Chyba jest najtaniej.

Jest jeszcze inna opcja. Jeśli to jest Twój stały klient, może utworzyć specjalnie dla Ciebie kartę przedpłaconą, przesłać Ci ją przesyłką pocztową i następnie doładowywać co miesiąc kwotą, jaka Ci się należy. Będziesz sobie wybierał pieniądze lub przelewał na własne konto samemu. Taka karta przedpłacona ma własny rachunek, więc klient będzie zasilał kartę zwykłym przelewem krajowym, a Ty w Polsce będziesz przelewał sobie tak, jak wyjdzie najtaniej.

jeśli zagraiczny bank wysyła cos swiftem to oni portącili sobie koszta wysłania przelewu. strona polska nie pobiera opłat za przyjęcie przelewu zza granicy

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Pytanie o moneybookers: w jaki sposób otrzymać płatność w PLN żeby nie być obciążony kosztami przewalutowania? Czy mogę "zażądać" płatności w wybranej przeze mnie walucie (pln)?

Eleganckie i seksowne buty Pleaser. Ponad tysiąc modeli obuwia na wysokim obcasie i platformie.

Dzisiaj miałem identyczną sytuację: dostałem przelew z Niemiec, ale pomniejszony o 40 zł... Również mBank... Taka sama gadka - oni pieniędzy za odbiór przelewu nie pobierają, ale za to banki zagraniczne pośredniczące przy operacji mogą pobierać dodatkowe opłaty... Wyjaśniam teraz sytuację z nadawcą przelewu...

Pytanie o moneybookers: w jaki sposób otrzymać płatność w PLN żeby nie być obciążony kosztami przewalutowania? Czy mogę "zażądać" płatności w wybranej przeze mnie walucie (pln)?

Aż zajrzałem na moje konto żeby się upewnić ;)

Odp: TAK

Gdy wysyłasz pieniądze wybierasz walutę.

Np moje konto moneybookers jest w koronie duńskiej (mieszkam w Danii), ale wysyłając pieniądze mam pole wyboru w jakiej walucie chcę wysłać. Czyli jeśli odbiorca ma dostać 120,43 zł to tyle dokładnie dostanie, bo przelew idzie w złotówkach wtedy.

Dodatkowo koszta przelewów są bardzo niskie :D I żadnych ukrytych opłat.

Edit: błąd

Radioactive@home - nauka dla przyszłości, kotfryc

W Banku Peako SA takich prowizji nie pobierali, otrzymywałem pieniążki z Hiszpanii i taką kwotę jak klient wysłał taką otrzymałem.

Mieszkając w Finlandii również bardzo często potrzebowałem dokonać przelewu między moimi rachunkami w banku polskim i fińskim. Dlatego założyłem konto w Nordea (Polska i Finlandia) przelewy między tymi bankami darmowe w dwie strony. W Twoim wypadku to nie wchodzi w grę ale jak mówiłem wcześniej w PEKA0 SA nikt nie pobierał również prowizji za otrzymanie przelewu zza granicy.

Fakturę w jakiej walucie wystawiłeś??

PLN, na chwilę obecną dogadałem się z klientem że wykona przelew w Euro na moje konto walutowe.

Moneybookers.com rzeczywiście oferuje dobre warunki jednak nie każda firma zgodzi się na to ze względu na swoje procedury.

jeśli zagraiczny bank wysyła cos swiftem to oni portącili sobie koszta wysłania przelewu. strona polska nie pobiera opłat za przyjęcie przelewu zza granicy

Jezel wysylamy przelew ze swiftem rzeczywiscie nie jest pobierana prowizja lecz jezeli BIC zarowno polska jak i zagraniczna strona pobiera swoj %% nawet jezeli jedna ze stron pokryje całosc...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności