Skocz do zawartości

Netart zablokował IP spoza Polski?

giker

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj się dowiedziałem, że Netart ze względów bezpieczeństwa zablokował możliwość logowania się na FTPa z IP spoza Polski.

Nie mam u nich hostingu, ale ma go kolega któremu miałem pomagać. Niestety nie ma możliwość zalogowania się na FTPa :/

Czy to jest powszechna technika "zabezpieczania" się?

Całkiem bezpieczne rozwiązanie zastosowali, gwarantuję, że unikniecie dzięki temu wirusom na swoich domenach skoro nie potraficie zabezpieczyć swoich komputerów.

Zapewne na prośbę, dane IP odblokują.

edit: o, TTSEO w tym samym czasie napisał, jest opcja wyboru..

No ale jeśli jest wybór, jak podaje TTSEO, to przecież nie ma żadnego problemu. Rozwiązanie wydaje się bardzo dobre. Czasami podobnie przydałoby się robić dla www - przecież wiele stron ma target tylko PL :)

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

.. Czasami podobnie przydałoby się robić dla www - przecież wiele stron ma target tylko PL ;)

Toś teraz trochę przesadził i boty Google przestają indeksować nasze strony ;) - Ich IP to nie polska ;)

Arku taka gafa u Ciebie ? - to nie do pomyślenia

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

Toż to przecież 'joke' taki był ;-) chociaż jak już tak teoretyzujemy, to można by się zabawić w stwierdzenie, że skoro są ludzie, którzy target mają tylko z PL, to są pewnie też tacy, którym bot google do życia nie jest potrzebny :)

Jednakże, jako ciekawostkę (pewnie wielu to info może się przydać) podam, że taki firewall CSF potrafi blokować wszystkie połączenia spoza danego kraju i jednocześnie rozpoznawać boty google, msn, yahoo - żeby ich nie blokować. Tylko do tego trzeba mieć dedyka.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Toż to przecież 'joke' taki był ;-)

Teraz to już ze wstydu spalam buraka i zamykam w sobie :)

Arku a wiesz może na jakiej zasadzie rozpoznają boty że to boty a nie ludzie - sorry za OFF

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

Podejrzewam że łączą metody IP (są powszechnie znane) lub hostname + User Agent, ale w algorytm się nie wczytywałem. Na pewno to działa, bo na jednym serwerze blokowałem USA a google ładnie serwer odwiedzało i strony były na dobrych pozycjach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności