Skocz do zawartości

Google VS. Chiny

Good spam is a good spam

Rekomendowane odpowiedzi

No i nie tylko zalezy im na zarabianiu. Zna ktos potezniejsze narzedzie gromadzace informacje?

Poczta, dokument, prezentacje... Masa ludzi uzywa 'darmowych' dupereli oferowanych przez wielkie G. Wyszukiwarka i reklamy to pikus. Dane ktore maja sa warte 100 razy wiecej niz szukajka i reklamy.

No i znowu zmiany ;] Bedzie sie dzialo... hehehe ;D

Good spam napisal

Marna to reklama jesli Chinczycy zablokuja dostep do serwerow Google.

Jeśli sie nie myle to wlasnie o to chodzi Googlowi, zeby ich przyblokowali na jakiś czas, bo nie ma lepszej reklamy jak takiej gdy ktoś zostaje męczennikiem, który cierpi za miliony.

Co do postu napisanego przez Inco :

(...) Google zrobiło coś dobrego (...)

Dobre w biznesie są te decyzje, które jutro lub pojutrze przyniosą wymierne zyski. Nie wiem jak reszta chlopakow czy dziewczyn, ale ja nie sądze by decyzja o zaniechaniu cenzurowania chińskich serps była podyktowana względami etycznymi. Być może faktycznie sie wycofają bo utrzymywanie infrastruktury/koszty vs przychody z reklam dzis i estymowane przychodzy na jutro i pojutrze dają ujemny bilans.

Zdrowy rozsądek podpowiada mi, że właściciele strony mającej kilkaset milionów odsłon dziennie przy podejmowaniu decycji o zamknięciu strony będą kierować się względami biznesowymi- koszty/zysk a nie wzgledami etycznymi. Inną sprawą jest to, że mogą chcieć "ubrać" taka decyzję w szaty etyki i wykreować obraz złych chin i walecznego google, które nie wycofało się z Chin z przyczyn biznesowych tylko poległo w walce z cenzurą, komunizmem i ZŁEM.

A za parę lat wykupią Baidu.cn ...

Dobra napiszcie mi jakąś nie etyczne rzeczy które google zrobiła do tej pory( oprócz zgodny na cenzurę internetu z którego się wycofało i nie było jedyną firmą która poszła na ten układ ) ? Bo ciągle słyszę jak to google jest złe, a jakoś nie wiem za co mam go nie lubić.

Główne "issues" leżą w prywatności. Tak jak dawniej kapłani mieli najwiecej wiedzy tak teraz ma ją Google. Kiedyś lokalny ksiądz u którego spowiadał się parafianin wiedział o nim więcej niż sąsiad, teraz Google wie więcej i niektórym może to pasować, ja tam wolę wyłączyć Web History domyślnie ustawione na "loguj wszystko" i nie uzywać google toolbar itd.

Dobro i zło mnie nie interesuje, moja prywatność jak najbardziej tak.

https://www.google-watch.org/bigbro.html

Po pierwsze nie używaj google, po drugie co się zmieniło przez 13 lat, że teraz właśnie o ta prywatność mamy się tak bardzo martwić. Google jest dominującym graczem na rynku wyszukiwarek od 8-9 lat i gromadzi te dane od tak dawna czy w tym czasie, były jakieś wycieki tych danych, czy są jakieś widoczne symptomy wykorzystywania tych danych w niecnych celach ? Nie mówię że to dobrze by firma dysponowała taką wiedzą, ale ona jej nie wykradła, sami ją jej dostarczyliśmy, a większość działań jakie ona prowadzi sprzyja konsumentom( nie absorbujące reklamy, przejrzysta szybka wyszukiwarka, google map itd ), jednocześnie nie zmuszając ich do korzystania z jej usług.

Google zrobiło coś dobrego, czyli przestało cenzurować treści pokazywane Chińczyka, a tu już powstają teorie spiskowe że pewnie mają w tym jakiś ukryty interes.
Póki co nie przestało jeszcze cenzurować wyników.

Wystarczy spojrzeć na przykładowe wyniki z google.com i google.cn (na to samo hasło: tiananmen)

Google.com -> https://images.google.com/images?gbv=2&...g10&start=0

Google.cn -> https://images.google.cn/images?gbv=2&h...l=1&start=0

Ja widzę różnice.

Dodatkowo, na dole dopisane jest "据当地法律法规和政策,部分搜索结果未予显示。" czyli

"Zgodnie z lokalnym prawem, przepisami i polityką, niektóre wyniki wyszukiwania nie są widoczne."

Póki co, ostatnia wypowiedź Google w tej sprawie, jest taka:

We are continuing to operate Google.cn in compliance with Chinese law. Over the next few weeks we will be discussing with the Chinese government the basis on which we could operate an unfiltered search engine within the law, if at all.

logo-stat4seo-blue-small.png

Nie rozumiem czemu w chwili gdy jakas firma zaczyna przynosic wieksze dochody to ludzie zaczynaja ja nienawidziec :P

Kolejny ciekawy art: https://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/ro...gle_in_the.html

No i znowu zmiany ;] Bedzie sie dzialo... hehehe ;D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności