Skocz do zawartości

Mod_rewrite I Podkatalogi

Mar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam prosta stronkę, która ma kilka podstron i są to podstrony np. costam.php i teraz takie pytanie, czy ma senst stosować mod-rewrite by te podstronki były typu costam.html? Jesli tak to proszę o porade jak to zrobić, wytarczy tylko ustawić plik . htacess? jeśli tak to jaki kod tam umieścić. Wszędzie tutaj są kody, ale to już z usuwaniem sesji itp. A takiego prostego nie znalazłem :crazy:

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

cos sciemniasz. usuwanie sesji w htaccess? na pewno sciemniasz :crazy: rzuc okiem jeszcze raz bo w prawie kazdym temacie o rewrite jest sporo tego. w googlu tez bardzo latwo znalezc mnostwo przykladow. nie jest to temat tabu.

ogólnie masz

RewriteRule ^cotuchcesz.html$ cotuchcesz.php

parametry wstawiasz w ten sposób

rewriteRule ^cotuchcesz-([0-9]*).html$ cotuchcez.php?twojparametr=$1

A pisałem gdzieś, że się nie znam :crazy:

No ale tak poważnie, czyli w tych plikach .php nie trzeba nic zminiać i wystarczy, że w pliku tym ustawię tak np. dla strony porady.php:

rewriteRule ^porady.html$ porady.php

i tak samo muszę postępować do każdego pliku?

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Tylko, że zmiana nazwy strona.php na strona.html całkowicie mija się z celem.

Mod_rewritte nie jest sztuką dla sztuki. Metodę tą stosuje się po to aby linki były bardziej "przyjazne" względem wyszukiwarki jak i usera np. zamiana linku: strona.php?zmiena=xxx&zmienna2=zzz na przykładowo strona-xxx,zzz.html jest sensowna :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Cytat
czyli w tych plikach .php nie trzeba nic zminiać i wystarczy, że w pliku tym ustawię tak np. dla strony porady.php:

Trzeba.

W plikach php musisz zmienic romat w jakim są generowane urle, tak żeby pasowały do htaccess.

Cytat
Metodę tą stosuje się po to aby linki były bardziej "przyjazne" względem wyszukiwarki jak i usera

Można też stosować do ukrycia struktury serwisu. Z tego co pamiętam to właśnie w tym celu było to stworzone, a że później powstały wyszukiwarki itd., to teraz używa się tego głównie do zrobienia linków SEF.

Mion napisał(a):
Tylko, że zmiana nazwy strona.php na strona.html całkowicie mija się z celem.

78626[/snapback]

Oto pytałem w pierwszym poście, myślałem, że to pomoże w zindexowaniu itp. Dzięki.

michal napisał(a):

W plikach php musisz zmienic romat w jakim są generowane urle, tak żeby pasowały do htaccess.

78656[/snapback]

A co dokładnie, chodzi o to, że teraz linki mają kierować do nowego pliku .html a nie tak jak przedtem do .php?

Mar napisał(a):
A co dokładnie, chodzi o to, że teraz linki mają kierować do nowego pliku .html a nie tak jak przedtem do .php?

Dokładnie tak... ponieważ teraz dzięki mod_rewritte będziesz miał nowe adresy stron co prawda stare też będą działały ale przecież nie o to chodzi :) Czyli jeśli zamienisz index.php na index.html lub lepszy przykład np: z index.php?id=434 na index-434.html musisz właśnie dać takie linkowanie: index-434.html ...

Sprawa się trochę komplikuje gdy używamy "katalogowego" formatowania linkow np. index/434/ wtedy trzeba też odpowiednio dostosować adresy grafik np: podając bezwzględne ścieżki w kodzie strony. Inaczej nie zostaną wyświetlone :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Cytat
Sprawa się trochę komplikuje gdy używamy "katalogowego" formatowania linkow np. index/434/ wtedy trzeba też odpowiednio dostosować adresy grafik np: podając bezwzględne ścieżki w kodzie strony. Inaczej nie zostaną wyświetlone

W takim wypadku często pomaga deklaracja

<base href="https://adresstrony.com/">

w sekcji <head>

Można też to załatwić wpisem do htaccess.

• 2 tygodnie później...

Oki dziękuje za wyjasnienie, z prostymi zmianami juz jest OK.

Ale nie wiem jak poradzić sobie z czymś takim, mam:

index.php?page=info

czyli w rozwiązaniu:

RewriteRule ^informacje.html$ index.php?page=info

Problem polega w tym, że takich linków z tym parametrem mam dużo, więc co teraz? Mam tak samo postepować dla każdego elementu??

Dobra jak nikt nie wie to nie, to w takim razie zadam ciekawsze pytanie, mam adres który jest generowany za pomocą zminnej, i jak zminic tutaj linkowanie do plików HTML?

$ile=floor($i/10);                   
 $ctpage=floor($st/10)+1;         
 for ($z=0;$z<=$ile;$z++) {
   $y=$z+1;                          
   if ($y==$ctpage) {print (" $y ");}      
      else {print ("<A HREF=\"strona.php?st=".$z."1\"> $y </A>");}

Kod do podziału wpisów na strony.

• 4 tygodnie później...
  Mar napisał(a):
Oki dziękuje za wyjasnienie, z prostymi zmianami juz jest OK.

Ale nie wiem jak poradzić sobie z czymś takim, mam:

index.php?page=info

czyli w rozwiązaniu:

RewriteRule ^informacje.html$ index.php?page=info

Problem polega w tym, że takich linków z tym parametrem mam dużo, więc co teraz? Mam tak samo postepować dla każdego elementu??

82471[/snapback]

np.

RewriteRule strona,^([^-]+).html$ index.php?page=$1

czyli adres strony będziesz miał w tym przypadku

strona,info.html

Lubię kiedy kobieta...

a tak ogólnie, to nie chce mi się q**** pracować.. ma ktoś sprawdzony system motywacyjny?

| serwery, hosting

| ogłoszenia bezpłatne

| katalog stron

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności