Skocz do zawartości

Adwords Na Firmę

wh

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wyglada rozliczanie waszych firm za kampanie AdWords. Nie ma zadnych problemow ? spokojnie wrzucacie to w koszty ? panie z US pewnie swieca oczami...

jesli mozecie poradzic: chce robic kampanie PPC ale nie reklamowac swojej firmy tylko rozne programy affiliate (zagraniczne). Czeki wiec beda przychodzily dajmy na to z USA. I oczywiscie chcialbym odliczyc koszty kampanii gdyz inaczej na + nie wyjde gdy policza mi podatek od calosci.

Co w tej sytuacji, rozumiem ze musze zalozyc firme. I kazdy czek ktory przyjdzie musze od razu zglaszac czy rozliczam sie rocznie. W zeznaniu odliczam wlasciwe koszty i wydrukowane fakturki z AdWords trzymam dla siebie tak ? Czy beda ode mnie zadac udostepnienia konta w AdWords celem kontroli itd ? Wg jakiego kursu robie odliczenia, jesli kampania ciagnie sie przez caly miesiac (czy tez rok) ?

Czy moge tez odliczyc koszty serwera (ktory "wynajmuje" w USA) ?

Wiem ze duzo tego ale bede BARDZO wdzieczny za jakiekolwiek info.

Kilka odpowiedzi na Twoje wątpliwości padło na forum AdSense. A inne

to pytania raczej na forum księgowych, nie pozycjonerów. Jeśli chcesz

mieć cały tyłek, to lepiej pytaj speców, nie amatorów w danej dziedzinie.

Ale ogólnie dobrze kombinujesz, choć jeśli te zaledwie 19% którychś tam

kosztów ma sprawić że biznes będzie nieopłacalny, to... może pomyślisz

nad innym zarabianiem? :]

Szy.

O cos sie ruszylo, dzieki.

Wiem juz ze kampanie AdWords obciazone sa VATem, a co w przypadku kampanii w Overture ?

Szy: moze troche przesadzilem z tym podatkiem ale wystarczy obliczyc:

Koszt kampanii: 1000$

Zysk laczny: 2000$

Jesli VAT to: -220$, pozniej odliczam 1220 od 2000 i place dochodowy od 780 zgadza sie ? czyli -148$.

A wiec z 1000$ zysku zostaje mi ok 630... minus ZUS...

Sam kombinuje za granica, na terytorium Polski trzymam tylko tylek i w zamian za to trace ponad 40% zysku ? Niezle...

Chyba ze cos zle kombinuje (i mam taka nadzieje), jeszcze ze specami sie nie konsultowalem, narazie jestem na poziome osobistego researchu :D

Musisz zarejestrować działalność gospodarczą, teraz można skorzystać z ulgowej stawki ZUS (okolo 350zl).

Podatki rozlicza się miesięcznie, dokumenty trzymasz u siebie (na wypadek kontroli), do urzedu skladasz tylko deklaracje na odpowiednich formularzach, ale jak się na tym wogole nie znasz to radze wykupic obsługę w biurze rachunkowym (okolo 150zl/msc).

Ogolna zasada jest taka: do usług zakupionych za granicą trzeba doliczyć 22% vat, a reklama to zdecydowanie usługa... Ale jeżeli kupisz coś związanego ze swoją działalnością w Polsce, to możesz obniżyć naliczony VAT, wiec wyliczenie nie jest takie proste.

Własny sklep internetowy dla każdego.

...Ale jeżeli kupisz coś związanego ze swoją działalnością w Polsce, to możesz obniżyć naliczony VAT, wiec wyliczenie nie jest takie proste.

Jest proste - dokładnie tak jak to wyliczył (uwzgledniajac to co kupil w polsce).

Z mojego punktu widzenia problem jest w innym miejscu. Skoro Twoj 'koszt' to reklama to powinieneś poszukać tematu 'koszty reklamy i reprezentacji' gdyż z tego co kojarze te koszty mogą być tylko niwielkim kilkuprocentowym udzialem Twoich zysków (a z tego przykładu co podałeś koszt ten stanowi 50%). jeśli mam rację (a mam) to nie bedziesz mogł uznać tak wysokich kosztów związanych z 'kosztem reklamy i reprezentacji' ! W związkuz tym Twe wyliczenia będą jeszcze mniej korzystne! W takim wypadku lepiej wyjdziesz gdy do rozliczen z US bedziesz używał 'ryczałtu' a nie 'Ksiąki przychodow i Rozchodów' (że nie wspomnę o pełnej księgowości).

[edyta]

A skoro 'ryczałt' to po diabła działaność (bo domniemam, że chciałeś założyć działalność by łatwiej rozliczać i 'więcej' w kosztach wykazywać - a tu znów 'lipa' ! ) .

[edyta 2]

Zastanawiam się tylko czy jest to procent zysku czy procent obrotu ale jesli dobrze pamietam to podstawą 'kosztów reklamy i reprezentacji' jest 'zysk' a nie 'obroty' ('sprzedaż'), a to jest kolejny cios dla Ciebie bo czym więcej wykażesz innych kosztów to tym mniejszy będziesz miał zysk więc i mniej będziesz mógł uznać 'kosztów reklamy i reprezentacji'.

Jest proste - dokładnie tak jak to wyliczył (uwzgledniajac to co kupil w polsce).

Z mojego punktu widzenia problem jest w innym miejscu. Skoro Twoj 'koszt' to reklama to powinieneś poszukać tematu 'koszty reklamy i reprezentacji' gdyż z tego co kojarze te koszty mogą być tylko niwielkim kilkuprocentowym udzialem Twoich zysków (a z tego przykładu co podałeś koszt ten stanowi 50%). jeśli mam rację (a mam) to nie bedziesz mogł uznać tak wysokich kosztów związanych z 'kosztem reklamy i reprezentacji' ! W związkuz tym Twe wyliczenia będą jeszcze mniej korzystne! W takim wypadku lepiej wyjdziesz gdy do rozliczen z US bedziesz używał 'ryczałtu' a nie 'Ksiąki przychodow i Rozchodów' (że nie wspomnę o pełnej księgowości).

Chodziło mi o to , że nie wiem jakie pytający ma zamiar "robić" koszty z polskim vatem, jakbym to wiedział to oczywiście wyliczenie jest proste ;)

Nie masz zupełnie racji, to ograniczenie nie dotyczy tzw. reklamy publicznej. Dla bezpieczeństwa można wystapic z pismem do skarbówki czy reklama w necie to "reklama publiczna" . A najlepiej poradzić u specjalisty...

Własny sklep internetowy dla każdego.

Nie no panowie nie straszcie. Chcecie powiedziec ze firma robiaca kampanie w AdWords nie moze odliczyc 50% kosztow uzyskania ? to bylby absurd. Musialbym osiagac chyba 300% ROI zeby dobrze zarobic LOL

Z tego co wiem rozliczane to jest tak jak w moim przykladzie - VAT od kampanii pozniej odliczenie i dochodowy.

Ale AdWords to Unia Europejska (bo rozliczane z Irlandii) wiec kwestia VATu nie budzi watpliwosci. Z tym ze ja mowie o "amerykanskim" Adwords - czy przy imporcie uslugi z USA VAT rowniez obowiazuje ? Widzialem juz rozne kombinacje tzn ze trzeba go naliczac ale tak naprawde od razu odliczasz i wychodzisz na zero - nie wiem juz jak jest naprawde.

Kampanie sa robione rowniez na rzecz amerykanskich firm (je reklamuje i one mi wyplacaja zyski). W Polsce nie mam do "roboty" NIC, firma potrzebna jest jedynie do odliczenia kosztow bo przeciez nie bede placil dochodowego od calej kwoty czeku ktory do mnie przyjdzie (skoro polowe tej kasy wlozylem na wyrobienie zysku)

Czy sytuacja wyglada identycznie ze z mojej kampanii ktora osiagnela 100% ROI ok 40% zysku (+ZUS) zabiera mi panstwo ? To smieszne, sprowadzam obcy kapital ;) do kraju, a Ci mi jeszcze zabiora polowe ? Niedoczekanie...

Jesteś w polsce. Obowiązują Ciebie polskie przepisy!

Poszukaj tematu 'koszty reklamy i reprezentacji' w przepisach to wszystko stanie się jasne. Ja Cibie tylko ukierunkowałem - ręsztą zajmij się sam. Jak chcesz mojej płatnej porady to mogę zrobić to za Ciebie.

Odpisałem biorąc za prawdę, że wydane pieniądze (koszty) będą kosztami reklamy choć wcale tak nie musi być:

- może poprostu trzeba zapytać (uzyskać poradę, może nawet w samym US) jakim rodzajem kosztu będzie Twój koszt. Jeśli ten koszt będzie 'kosztem reklamy' to masz przerąbane.

- może wystarczy zobaczyć kopię faktury i jeśli jest tam PKWiU to zobaczyć jak ta usługa jest kwalifikowana (PKWiU nie bedzie ale moze byc inne oznaczenie i wtedy łatwo już spradzisz jak kwalifikowany jest ten koszt)

Rany... czego Ty jeszcze chcesz! Rozwiązania za free na tacy !?

[edyta]

Nie masz zupełnie racji, to ograniczenie nie dotyczy tzw. reklamy publicznej. Dla bezpieczeństwa można wystapic z pismem do skarbówki czy reklama w necie to "reklama publiczna" . A najlepiej poradzić u specjalisty...

Być może masz rację co do 'reklamy publicznej' - ja tylko nadałem kierunki... Wystąpienie do US z zapytaniem jest jak najbardziej dobrym wyjściem!

Amen.

Ok dzieki za odpowiedzi. Nie chce rozwiazania na tacy, chodzi o to ze wlasnie w archiwum widzialem ze ktos juz pytal o cos podobnego tyle ze z AdWords wiec myslalem ze pare osob zna sprawe z praktycznej strony. Ale widac nie chca sie ujawniac :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności