Skocz do zawartości

[mod rewrite] linki na podstawie title

qba

Rekomendowane odpowiedzi

jak uzywajac mod rewrite uzyskac linki ktore mialyby w sobie zawartosc tagu title?

tzn nadac im wyglad mniej wiecej taki: www.adres.pl/moje,slowa,z,title.html

Lubisz gry komputerowe jednak męczą Cię angielskie wersje? Sprawdź spolszczenia gier i spolszczenia do gier!

A może wolisz sennik internetowy, senniki online

szukalem troszke przed napisaniem postu,

po napisaniu juz naprawde sporo "przeoralem" ale mimo wszystko nie moge znalesc tego wlasnie zagadnienia

swoja droga znalazlem naprawde sporo na temat samego .htaccess

jednakze informacji na temat tego jak przechwycic slowa z title i przepisac je do adresu juz nie :yahoo:

czy ktos moglby mnie naprowadzic lub ew. podac link do tego wlasnie tematu?

Lubisz gry komputerowe jednak męczą Cię angielskie wersje? Sprawdź spolszczenia gier i spolszczenia do gier!

czy ktos moglby mnie naprowadzic lub ew. podac link do tego wlasnie tematu?

79259[/snapback]

1) Jak względnie znasz się na php i wiesz na czym polega przekazywanie zmiennych metodą GET a do tego umiesz posługiwać się wyrażeniami regularnymi to sobie poradzisz ;)

2) Jak nie masz wymaganej wiedzy z punktu pierwszego to nie masz szans na takie linki zrobione samemu :)

3) Cos mi się wydaje, że jednak punkt 2 ... wiec nawet jak ktoś będzie się starał to tobie wytłumaczyć to i tak bez tej niezbędnej wiedzy nic nie zrozumiesz. Tak to Kolego wygląda :spam:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

hm... jak juz mowilem potrafie zrobic takie proste przypisanie

tzn z index.php na index html czy z index.php?id=1 na index-1.html :rolleyes:

podany przez michala watek przeczytalem juz wczesniej ale sa tam tylko podstawowe informacje i ciagle nie wiem jak stworzyc adres na podstawie tagu <title> strony

1) Za pomocą odpowiedniej funkcji Musisz przygotować tytuł zamieniając odstępy między wyrazami na wybrane przez Ciebie separatory oraz usuwając polskie znaki diaktryczne. I dodać jakaś zmienną sterująca np. id..

2) Musisz napisać wyrażenie regularne które dopasuje się do przygotowanego tytułu jako ciągu znaków.

Tak przygotowany adres mógł by mieć następująca postać:

Title: Artykuł o mod_rewrite cześć 1 |adres-> artykul,o,mod_rewritte,czesc-1.html

:rolleyes:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

1) Za pomocą odpowiedniej funkcji Musisz przygotować tytuł zamieniając odstępy między wyrazami na wybrane przez Ciebie separatory oraz usuwając polskie znaki diaktryczne. I dodać jakaś zmienną sterująca np. id..

2) Musisz napisać wyrażenie regularne które dopasuje się do przygotowanego tytułu jako ciągu znaków.

Tak przygotowany adres mógł by mieć następująca postać:

Title: Artykuł o mod_rewrite cześć 1 |adres->  artykul,o,mod_rewritte,czesc-1.html

:D

79807[/snapback]

taaak... wlasnie o +/- taka odpowiedz mi chodzilo :P

czy moglby ktos jeszcze uzyczyc jakiegos wzorca na podstawie ktorego moglbym sie troche zaznajomic z tematem?

nie chodzi mi tu o kolejny link do manuala php, bo ten juz znam :P

ani o gotowca, bo chetnie bym sie tego nauczyl

najchetniej zapoznalbym sie z materialami mowiacymi konkretnie o tym zagadnieniu jesli ktos takowe ma/zna

moze cos
Przecież Qba napisał
nie chodzi mi tu o kolejny link do manuala php, bo ten juz znam

Ale się zapędziłem, nie zauważyłem, że dałeś link do googlarki i przykładów - myślałem, że tylko do mod_rewtite.

Wycofuję swój komentarz :)

No i jak tam - poradziłeś sobie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności