Skocz do zawartości

Capping, domy mediowe i adserver

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie,

Sprawa wygląda następująco: mam podpisaną umowę z jednym z domów mediowych na zajmowanie przez nich powierzchni reklamowej na moich stronach. Niestety ilość wyświetlanych reklam jest dużo mniejsza od możliwości (wg. statystyk bbelements kod JS reklam wyświetlił się powiedzmy 10mln razy (odsłony), ale reklamy pokazały się tylko w 1,3 mln odsłon). Przy pozostałych odsłonach miejsca te były puste.

Dom mediowy twierdzi, iż nie mają wystarczającej ilości odpowiednich kampanii, by reklamy wyświetlały się zawsze. To powoduje spore straty.

Mam też zainstalowanego Openx-a.

I teraz kilka pytań:

- czy jest możliwość uzyskania informacji w JS, że reklama z domu mediowego się nie wyświetli i na podstawie tego skonfigurować tak adserver(openx), żeby w to miejsce wyświetlić inną reklamę np. Adsense,

- ewentualnie czy zna ktoś taki dom mediowy (dostawcę reklam), który może coś takiego zagwarantować(jak nie ma własnej reklamy to wyświetla przesłane kody).

Wszelkie sugestie są mile widziane B)

- czy jest możliwość uzyskania informacji w JS, że reklama z domu mediowego się nie wyświetli i na podstawie tego skonfigurować tak adserver(openx), żeby w to miejsce wyświetlić inną reklamę np. Adsense,

Jest. Oczywiście najpierw powinieneś zapytać sieć o zgodę. U mnie wyglądało to tak:

<script type="text/javascript">if(typeof adserver_emissions != 'object' || adserver_emissions['nazwa placementu'] != true) { tu kod JS do wykonania }</script>

- ewentualnie czy zna ktoś taki dom mediowy (dostawcę reklam), który może coś takiego zagwarantować(jak nie ma własnej reklamy to wyświetla przesłane kody).

Można wykorzystać adserwer sieci reklamowej (w Ad-Vice mi tak mówili), a dzisiaj się np. dowiedziałem, że Adnet nie pobiera opłat technologicznych z tego tytułu, ale szczegółów jeszcze nie znam.

Jest. Oczywiście najpierw powinieneś zapytać sieć o zgodę. U mnie wyglądało to tak:

KOD

<script type="text/javascript">if(typeof adserver_emissions != 'object' || adserver_emissions['nazwa placementu'] != true) { tu kod JS do wykonania }</script>

Mógłbyś mi działanie tego jakoś łopatologicznie wyjaśnić? Co jest nazwą placementu (gdzie to będzie zapisane)? ID diva? jak to połączyć z Openx-em?. Oczywiście nie mam zamiaru robić niczego bez odpowiedniej renegocjacji umowy. Ale do tego potrzebuje szczegółowej wiedzy.

W arbo w panelu też mozesz skonfigurowac kody, ktore maja sie pojawiac kiedy nie ma od nich reklamy. Skontaktuj sie z siecia - powinni pomoc albo wskazac zapis w umowie wg ktorego nie bedziesz mogl tego zrobic :D.

Właśnie arbo chciałbym ominąć szerokim łukiem - stawki jakie ostatnio proponowali były poniżej krytyki :/ A obecna sieć nie ma takiej opcji w swoim panelu.

Może jakaś inna alternatywa, która spełniałaby podstawowe warunki:

- dobre stawki,

- możliwość wygenerowania kodów jednostek reklamowych indywidualnie dla każdej kampanii oraz konkretnych rozmiarów jednostek reklamowych (np. obecna sieć na jednym kodzie wyświetla banery 750x100 oraz 750x200 - sprawie to wiele kłopotów, gdyż mam miejsca gdzie można wstawić baner 750x100 ale już nie 750x200). Dodatkowym atutem będzie duży wybór różnych rozmiarów jednostek reklamowych,

- możliwość śledzenia szczegółowych statystyk na bieżąco (clicki, odsłony, CTR itd.),

- zapełnienie powierzchni reklamami, a w przypadku braku reklamy do wyświetlenia możliwość podania swoich jednostek reklamowych(np adsense, programy afiliacyjne, autopromocja),

- możliwość ustalenia proporcji występowania konkretnych reklam w przypadku rotacji,

czy istnieje taka sieć?

Mógłbyś mi działanie tego jakoś łopatologicznie wyjaśnić? Co jest nazwą placementu (gdzie to będzie zapisane)? ID diva? jak to połączyć z Openx-em?. Oczywiście nie mam zamiaru robić niczego bez odpowiedniej renegocjacji umowy. Ale do tego potrzebuje szczegółowej wiedzy.

Ja ten kod dostałem od sieci, po prostu zapytaj swoją o tę samą.

Witam Serdecznie,

Sprawa wygląda następująco: mam podpisaną umowę z jednym z domów mediowych na zajmowanie przez nich powierzchni reklamowej na moich stronach. Niestety ilość wyświetlanych reklam jest dużo mniejsza od możliwości (wg. statystyk bbelements kod JS reklam wyświetlił się powiedzmy 10mln razy (odsłony), ale reklamy pokazały się tylko w 1,3 mln odsłon). Przy pozostałych odsłonach miejsca te były puste.

Dom mediowy twierdzi, iż nie mają wystarczającej ilości odpowiednich kampanii, by reklamy wyświetlały się zawsze. To powoduje spore straty.

Mam też zainstalowanego Openx-a.

I teraz kilka pytań:

Wszelkie sugestie są mile widziane :(

Jezeli chodzi o domy mediowe to mam nie co inna sytuacje, gdyz reklamy ktore sie wyswietlaly na stronie, a raczej ich liczba odbiegala od zdrowego rozsadku. Firma tlumaczyla sie tym ze kampanie trwaja i potem juz ich bedzie mniej... Niestety tak nie bylo... Podwazajac pkt regulaminu z ta firma zarzadaliśmy zdjecia polowy reklam. Firma zdjela jednak po miesiacu gdzie reklam byo duzo wiecej niz normalnie okazalo sie ze prawnie nic nie zarobilismy z nich czesc w okresie przedswiatecznym byla objeta rabatem 70% wiec zarobek byl skapy.

Co do ostaniego pytania. Jezeli chcesz podpisac umowe i maszstrone z powyzej 100 000 odslon na dzien to nie ma problemu, ale jezeli liczysz ze podeslesz komus kody ktos je wyswietli i zaplaci to jestes w bledzie... nie te czasy

W arbo w panelu też mozesz skonfigurowac kody, ktore maja sie pojawiac kiedy nie ma od nich reklamy. Skontaktuj sie z siecia - powinni pomoc albo wskazac zapis w umowie wg ktorego nie bedziesz mogl tego zrobic :).

nie spotkalem sie z czyms takim by nie bylo od nich reklamy ;)

mozesz ustawic takie kody ale tylko na 20 procent ruchu strony reszta wraz do nich nalezy.

468x60.gif

pobieranie z wrzuty Pobieranie mp3 z wrzuty bez limitów

darmowe mp3 Darmowe mp3, download mp3

imprezy Imprezy, kluby i dyskoteki w Twojej okolicy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności