Skocz do zawartości

Interesująca kwestia - Europages...

real.slim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Przedstawiając się, wpisałem już, że zajmuję się SEO od niedawna, ale chcę poznać tematykę od podstaw.

Przeczytałem kilka świetnych publikacji i jedno jest pewne. Pozycjonując stonę w sposób poważny, należy zadbać o kontent, prawdziwy kontent.

Następnie liczy się stosunek słów kluczowych do całości tekstu, czasem nawet układ, rodzaje tekstu (h1, h2, italic, etc.)

Jednak najważniejsze są linki.

Tak więc mam konkretny przypadek i jestem ciekaw waszych zdań:

Otóż pewna firma SEO pozycjonuje pewnego producenta mebli. Gdy sprawdziłem BL do strony tego producenta, okazało się, że linków jest niedużo, bo tylko 16. Za to są one bardzo wartościowe, bo strony, z których pochodzą, mają PR 6 do 8. Z wszystkich linków tylko 4 były z katalogów, tzw. zapleczy. Reszta pochodziła ze stron wp, onet i właśnie EUROPAGES. Te z Europages to była cała gama europejska, czyli *.pl, *.de, *.dk, etc.

Biorąc pod uwagę, że gdy zaproponuję w naszej firmie (nie SEO :P ) naniesienie naszych usług do Europages, musimy za publikację tam zapłacić, i to zdaje się jakieś 200 EUR/ rok.

Moje pytanie więc, jak robi to ta firma "na pierwszym miejscu"? Płacą oni za naniesienie swojego klienta do Europages, czy pokrywa ten koszt klient dodatkowo do pozycjonowania, czy może jednak mają tam konto za grubą kasę i nanoszą dowolną ilośćswoich klientów?

Mam nadzieję, że ktoś z was ujawni ten sekret.

Pozdrawiam

real.slim

Moim skromnym zdaniem ten post pachnie reklamą właśnie tej firmy.

Gdybym się reklamował, napisałbym to nieco lepiej... Zajmuję się reklamą.

Jestem marketerem z zupełnie innej branży, tylko w...wia mnie, jak podchodzą do pracy niektóre firmy SEO. Postanowiłem się więc, sam się tym zająć. Całkiem dobrze mi to wychodzi, jak narazie. Ale nadal spotykam się z całą masą pytań.

Nie jestem z sunrise-a, ani żadnej innej firmy SEO. Interesuje mnie tylko, że wypozycjonowali stronę firmy, której pierwsza (index) jest beznadziejna (bez treści). Przypisuję to więc linkom, a w szczególności Europages. Dziwię się tylko, jak to się robi, bo to są płatne katalogi, i to płatne w Euro.

Proszę o poważne odpowiedzi, bo jest to dla mnie ważne. Chcę podnieść atrakcyjność naszej strony i przykładam się do tego, w przeciwieństwie do 3 firm, które dotychczas mówiły, że coś robią, a h... robiły.

To na tyle

Moje pytanie więc, jak robi to ta firma "na pierwszym miejscu"? Płacą oni za naniesienie swojego klienta do Europages, czy pokrywa ten koszt klient dodatkowo do pozycjonowania, czy może jednak mają tam konto za grubą kasę i nanoszą dowolną ilośćswoich klientów?

A skąd mamy to wiedzieć? Zadzwoń do tej firmy i się spytaj.

Dzień bez afery na PiO jest dniem straconym :)

small_logo_footer.jpg

A skąd mamy to wiedzieć? Zadzwoń do tej firmy i się spytaj.

Masz rozdwojenie jaźni?

Pytam się kogoś, kto wie, jak wygląda to faktycznie z zapleczami płatnymi. Kto pokrywa te koszty,ja w tym przypadku, klient, czy firma pozycjonująca.

Pozdro

Pytam się kogoś, kto wie, jak wygląda to faktycznie z zapleczami płatnymi. Kto pokrywa te koszty,ja w tym przypadku, klient, czy firma pozycjonująca.

To zależy od wewnętrznych ustaleń danej firmy. Jedni mogą mieć umowę partnerską np. z Onetem, płacą grosze i są w stanie zaoferować to klientom za darmo (zarobią na czym innym), a inni za te same linki zapłacą 10x tyle i przerzucają koszty na klienta.

Dzień bez afery na PiO jest dniem straconym :)

small_logo_footer.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności