Skocz do zawartości

eksperyment przy reklamie produktu

BD

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Wspolnie z Akim jestesmy ciekawi Waszego zdania na temat pewnego eksprymentu. Za kilkanascie dni pojawi sie ksiazka pt "Spam. Profilaktyka i obrona". Jak sie latwo domyslec dotyczy ona spamu i jego zwalczania :(.

Dla tej ksiazki powstala przekorna notka reklamowa - ponizej znajduje sie jej tresc. Interesuje nas Wasza pierwsza reakcja, czy to Was zachecilo do kupna czy tez zniechecilo.

Koniec z niechcianą pocztą! Oszczędzaj swój czas i nerwy.

Jan K. z Warszawy nie przeczytał jej i tydzień później jego skrzynkę odbiorczą zapełniły reklamy środków na porost włosów. Anna W. z Wrocławia odłożyła tę książkę na półkę, a kilka dni później jej adres e-mailowy został znaleziony wśród subskrybentów listy dyskusyjnej pl.rec.lancuszki.szczescia i przekazany do gdyńskiej firmy Internet Zakupy, która natychmiast wysłała do niej ponad 30 MB materiałów reklamowych opisujących najnowsze urządzenia kuchenne. Kazimierz C. natomiast poświęcił kilka godzin na lekturę tej książeczki i od tej pory nikt nie nęka go spamem.

Co Kazimierz C. znalazł w tej książce? Przede wszystkim informacje dotyczące tego, czym jest spam, skąd się bierze, jak uchronić swoje dane publikowane w sieci przed wyszukaniem przez programy zbierające adresy e-mailowe, jak zainstalować filtry antyspamowe i jak bronić się przed spamem różnego rodzaju. Poza tym dowiedział się również, że pojęcie SPAM pochodzi ze skeczu znanej angielskiej grupy komików i że istnieją regulacje prawne pozwalające na ściganie autorów spamu. W kolejnych rozdziałach książki "Spam. Profilaktyka i ochrona" czytelnik znalazł następujące informacje: 

- historia i rodzaje spamu; 

- przepisy prawne dotyczące walki ze spamem w Polsce i Unii Europejskiej; 

- ochrona adresu e-mailowego; 

- mechanizmy antyspamowe w programach pocztowych i na serwerach; 

- sposoby obrony przed różnymi typami spamu; 

- korzystanie z systemu mailingowego bez oskarżeń o spamowanie; 

- przegląd oprogramowania antyspamowego dla Windows i Linuksa. 

Przekaż informację o tej książce wszystkim osobom, które masz na liście kontaktów. To będzie ostatni spam, który wyślesz i ostatni, który oni odbiorą. Pamiętaj, co stało się tym, którzy nie przeczytali tej książki. Na pewno nie chciałbyś znaleźć się wśród nich. Przeczytaj tę książkę. Musisz to zrobić. 

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

zdecydowanie nie. autor przestrzega przed spamem i filuternie sam niejako namawia do "jeszcze troche pospamowania" - roznie to mozna odebrac. z tymi co nie przeczytali ksiazki "nic sie nie stalo", zyja i maja sie dobrze, jeno moze czesciej musza ze smieciami chodzic. "musisz to zrobic" - zalatuje dystrubucja amwaya. mysle ze autor pozycji majacej ambicje byc rzetelna powinien wystrzegac sie takich chwytow niskich lotow.

takze poczatek i koniec wycialbym i zostawil sama esencje.

spanish inquisition :(

"i can handle it without linking :)"

zdecydowanie nie. autor przestrzega przed spamem i filuternie sam niejako namawia do "jeszcze troche pospamowania" - roznie to mozna odebrac. z tymi co nie przeczytali ksiazki "nic sie nie stalo", zyja i maja sie dobrze, jeno moze czesciej musza ze smieciami chodzic. "musisz to zrobic" - zalatuje dystrubucja amwaya. mysle ze autor pozycji majacej ambicje byc rzetelna powinien wystrzegac sie takich chwytow niskich lotow.

takze poczatek i koniec wycialbym i zostawil sama esencje.

spanish inquisition :(

NIestety niem oge sie z Toba zgodzic. Wiekszosc uzytkownikow internetu niema pojecia co ma zrobic ze spamem, czy np. z robakami wysylanymi emailem i czesto otwiera te glupie zalaczniki i dlatego do mnie przychodzi kolo 50 robakow dziennie i to niekiedy z adresow ktore sa mi potrzebne, bo sa to np. moi klienci (ktorzy oczywiscie nie maja pojecia o tym, ze cos takeigo sie dzieje).

Musisz na to spojzec oczmi laika, a nie kogos kto jest z internetem za pan brat.

Mi sie wydaje, ze do wiekszosci ludzi taki tekst trafi, moze nie do tych co sie na tym znaja, bo sami juz sobie z tym poradzili, ale do tych co sie nie znaja na tym napewno tak.

Jan K. z Warszawy nie przeczytał jej i tydzień później jego skrzynkę odbiorczą zapełniły reklamy środków na porost włosów. Anna W. z Wrocławia odłożyła tę książkę na półkę, a kilka dni później jej adres e-mailowy został znaleziony wśród subskrybentów listy dyskusyjnej pl.rec.lancuszki.szczescia i przekazany do gdyńskiej firmy Internet Zakupy, która natychmiast wysłała do niej ponad 30 MB materiałów reklamowych opisujących najnowsze urządzenia kuchenne. Kazimierz C. natomiast poświęcił kilka godzin na lekturę tej książeczki i od tej pory nikt nie nęka go spamem.

Wydaje mi się, że ten element jest zbędny, z prostej przyczyny:

a) był wielokrotnie przerabiany - do tego stopnia, że powstało mnóstwo żartów w tym klimacie

:( nawiązuje(pewnie w zamierzony żartobliwy sposó:P do ofert firm, które oferują "cudowne preparaty" - a ich klienci czują się później oszukani

Osobiście zostawiłbym samą historię Kazika

Maciek

Ja przychylam się do zdania rattkina. Sam początek kojarzący się z jakimiś łańcuszkami i podejrzanymi firmami zniechęcił mnie do dalszego czytania. Co za tym idzie ludzie tacy jak ja (prosty chłopak ze wsi :( ) nawet się nie dowiedzą czego to jest reklama.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Jan K. z Warszawy nie przeczytał jej

No właśnie. Jan K. nie przeczyta również reszty tej historii, zamieszczonej na okładce. Pismo obrazkowo-klinowe. Prosty przekaz, ajk z elementarza i obietnica: kupisz-załatwi twój problem. No przecież wiecie :-)

A teraz weźmy Andrzeja Z. Ten czyta i należy do wąskiej grupy adresatów książki (to też grupa szczególna) którzy podejmują się trudu :-) Hm, rozumiem intencje autorów. To może zadziałać, ale znowu musimy dokonać zawężenia grupy. Pytanie - czy to może zniechęcić byłoby ważniejsze. Czy swawolna historyjka nie przeniesie swojego charakteru na odbiór nieczytanej póki co książki i nie zmusi do potraktowania z przymróżeniem oka ? :-)

No i takie tam :-) Za tydzień plus czas niezbędny będzie wiadomo :-)

Widze, ze wiekszosc z Was nie jest przekonana taka informacja o ksiazce. Zakladam jednak, ze na temat spojrzeliscie z perspektywy wyjadaczy komputerowych. W zwiazku z tym cos dopisze i zobaczymy co to da.

Ksiazka jest kierowana dla uzytkownikow internetu o malej znajomosci tematu. Dokladniej mowiac zakladamym, ze potrafia obsluzyc komputer tak by wyslac i odebrac maila oraz przegladac strony oraz uczestniczyc w dyskusjach na jakis forach. Robia rowniez pierwsze kroki i maja wlasne strony. Jednak awaria systemu operacyjnego jest dla nich problemem. Podobnie nie radza sobie z obsluga wszystkich mozliwosci posiadanego oprogramowania np OE.

Tacy ludzie dostaja niechciana poczte i nie zawsze wiedza, ze to spam - bo dla nich to niechciana poczta ktora przyszla do nich przez pomylke. Wydaje mi sie, ze takie podobienstwo bedzie tutaj bodzcem dla nich do zakupu ksiazki. Zobacza znajomy tekst, przeczytaja i moze kupia.

Ksiazka dokladnie wprowadza w temat spamu zaczynajac od jego historii, analizy typow, zasad postepowania spamerow. Calosc zawiera duzo konkretnych przykladow spamow jakie wedruja po sieci.

Nastepnie czytelnik dowiaduje sie jaki jest status prawny spamu i poznaje metody walki z nim - te dostepne po stronie klienta ale rowniez zdobywa informacje na temat tego co mozna robic na serwerze. Oczywiscie ksiazka nie jest kierowana dla adminow i nie ma tam opisow walki typowo serwerowej ale poczatkujacy dowie sie jakie sa mozliwosci i bedzie mogl bardziej swiadomie rozmawiac ze swoim adminem.

Na koniec ma jeszcze troche informacji jak zaczac e-biznes bez stania sie spamerem.

Postawcie sie w roli poczatkujacego i napiszcie teraz co o tym sadzicie.

z mojej perspektywy opis jest troche mglisty dlatego ze jesli zwracasz sie do ludzi "laikow" piszac o grupach dyskusyjnych nie wiem czy przez to jakos ich zachecisz

oni prawdopodobnie nie maja pojecia czym jest usenet

Mozesz dodac cos w tym stylu.

"Boisz sie wirusow? Dostajesz mase niepotrzebnych informacji na e-mail? Masz juz dosc reklam ktorych nie zamawiales? Przeknoaj sie jak latwo uniknac wielu nieprzyjemnosci zwiaznych ze SPAM-em.

Warto tez odwrocic kolejnosc historii. Lepiej pokazac najpeirw dobra strone a pozniej zla. Pozytywne skojarzenie a pozniej negatywne.

Check email deliverability tool Maildog

na temat spojrzeliscie z perspektywy wyjadaczy

Nie, spojrzałem na temat oczami Pani Gieni z Ustrzyk Dolnych, ale chyba poszło w kosmos :-) i w żadnym wypadku nie mam się za wyjadacza.

Ksiazka jest kierowana dla uzytkownikow...
itd.

To jest założenie wyrażone w kategoriach życzeniowych, ale bliskie rzeczywistości. Z tego co piszesz BD wynika, że trochę się Wam rozmył wizerunek adresata. Myślę, że będzie nim użytkownik świadomy problemu, bez dłuższego stażu w sieci, który już doświadczył kosztów związanych z np. utratą danych i taki, który woli przetrawioną papkę od samodzielnych poszukiwań, ale nie może liczyć na pomoc np. sąsiada. To jest całkiem poważne zawężenie grupy potencjalnych odbiorców.

Ksiazka dokladnie wprowadza w temat...

Prawdę mówiąc, innej roli dla niej nie widzę - wszystko, co może zaoferować to usystematyzowana wiedza. którą na zasadzie "źródeł rozproszonych" można zdobyć korzystając z zasobów sieci.

Gdybym miał opracować motywy na okładkę tej książki, to zamiast w "legendy o Kazimierzu" poszedłbym w "horrory".

Nadtytuł: Wirusowe zapalenie twardego dysku.

Tytuł: Antidotum

Ilustracja: na drugim planie gospodyni domowa w papilotach z packą na muchy w garści. Na pierwszym - płonący komputer, z którego wymaszerowują prusaki, mrówki faraona i co tam jeszcze...

Nota: Koszty ponoszone w związku z utratą danych spowodowanych niebezpiecznymi/niechcianymi przesyłkami dostarczanymi do skrzynek odbiorczych domowych użytkowników komputerów stanowić mogą rónowartość nowej kreacji, wizyty u kosmetyczki i fryzjera razem wziętych...

To tyle, w ramach małej prowokacji do rozwijania wątków w nowym dziale :-)

Zakladam jednak, ze na temat spojrzeliscie z perspektywy wyjadaczy komputerowych.

W przypadku takiego tekstu reklamowego ja z pewnością nawet się nie dowiem do kogo jest to skierowane. Przy drugim zdaniu po prostu przestanę czytać. Nie ma znaczenia to czy zawarte w książce informacje są wartościowe czy nie, bo po takim wstępie zostanę zniechęcony do sprawdzenia tego. Oczywiście jest to wyłącznie moje zdanie - prostego, szarego człowieka.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

• 4 tygodnie później...
BD, zaspokoisz naszą ciekawość ? Jak się książka przyjęła ? Wiadomo już coś na temat grupy nabywców ? Jak się to ma do naszych uwag z okresu "przedsprzedaży" ?

Przyznam sie, ze sam jestem bardzo ciekawy. Ksiazka wyszla 10 wrzesnia i jakies konkretne wyniki beda znane na koniec miesiaca. Do tego czasu siedze i az mnie skreca z ciekawosci.

Jak tylko cos bede wiedzial to zaraz tutaj napisze o tym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności