Skocz do zawartości

IP własnych stron/zaplecza

Falon

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie czy jest różnica mając inne ip dla swoich stron, inne w ostatnich wartościach, ostatnie dwie cyfry i mając ip różniące się w środkowymi cyframi. Czy jest to to samo dla google czy opcja ze środkowymi jest lepsza.

Pytam w celu własnego podlinkowania własnych stron nawzajem.

pozdrawiam.

Czyli zmienna w środku jest lepsza?

A mając zmienną dwóch ostatnich jest to lepiej dla botów google (oszukania) czy nie ma różnicy że jest inne ip (w przypadku dwóch ostatnich cyfr) bądź to samo?

Mam strony na jednym vps'ie i każda z estron ma inne ip, inne pod względem dwóch ostatnich cyfr dd, czyli: aaa.bbb.cc.dd

Jak napisałeś aaa.bbb.cc.dd każda z tych grup to osobna klasa.

Czyli A B C D.

Dobrze aby przynajmniej klasa C była inna. Zmiana klasy D najsłabsza, C lepiej, B jeszcze lepiej itd.

Zatem zadbaj aby przynajmniej ta klasa C była inna. Na pewno nie zaszkodzi a może i pomoże ponieważ na ten temat ludzie na PiO mają różne zdanie.

WEBTEC Agencja Interaktywna
Chętnych zapraszam do zapoznania się z ofertą naszej agencji na stronie: https://www.webtec.pl

Zakup sobie kilka hostingów z różnymi klasami C i tam umieść Swoje zaplecze i wtedy linkuj je wzajemnie.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

Nie nie, tu nie chodzi o budowanie jakiegoś zaplecza. Chodzi o to bardziej czy ma sens utrzymywanie takich ip o jakich ja mówię, czyli klasa D.

Ja nie buduję zaplecza ale mam 3 strony i za chwilę 4tą i czy ich wzajemne linkowanie ma sens jeśli mają takie właśnie różne IP.

Ale poleciales w tym artykule...

Zastanow sie czy Google tak na prawde obchodzi czy na jednym IP jest 1 strona czy 1000? Wazne aby strona prezentowala sobie jakas wartosc dla uzytkownikow. W przypadku masowek MFA owszem, ma to znaczenie ale tylko takie, ze mieszajac IP sprawiasz, ze Twoje zaplecze jest trudniejsze do zlokalizowania - i to jest jedyny powod kombinacji z IP. Gdyby bylo tak prosto jak mowisz to zadna 'dobra' strona nie miala by szans sie przebic, gdyby lezala na wspoldzielonym hostingu. Rozejrzyj sie ile stron jest wysoko w wynikach obok calej tony smieci na tym samym IP.

Jesli masz sensowne strony, nie zerzniete jak leci, wygenerowane na jednym schemacie itp. to nie ma wiekszego znaczenia czy sa na jednym IP czy kazde na kompletnie roznych. Problem sie zaczyna kiedy nagle na jednym IP pojawia sie 50 badziewnych katalogow (najlepiej z dokladnie ta sama zawartoscia) i jak wyleca wszystkie na raz to zaczyna sie placz !!!

No i znowu zmiany ;] Bedzie sie dzialo... hehehe ;D

Czyli A B C D.

Dobrze aby przynajmniej klasa C była inna. Zmiana klasy D najsłabsza, C lepiej, B jeszcze lepiej itd.

Zatem zadbaj aby przynajmniej ta klasa C była inna. Na pewno nie zaszkodzi a może i pomoże ponieważ na ten temat ludzie na PiO mają różne zdanie.

Pomyliłeś pojęcia... Klasy to zakresy adresów, które wyglądają tak:

Klasa A = 1.0.0.0 - 126.0.0.0

Klasa B = 128.1.0.0 - 191.254.0.0

Klasa C = 192.0.1.0 - 223.255.254.0

Klasa D = 224.0.0.0 - 239.255.255.254

Klasa E = 240.0.0.0 - 255.255.255.255

Klasy te dzieli się na mniejsze podsieci za pomocą masek.

Jeśli masz np 2 adresy:

xxx.xxx.xxx.yyy

xxx.xxx.xxx.zzz

nie znając maski nie wiesz, czy należą do tej samej podsieci, czy już do innej.

A jeśli chodzi o pozycjonowanie to bym się tym tak nie przejmował, dla przykładu hostingi SEO niby mają IP z różnych krajów, a jak zrobisz traceroute to zauważysz, że jako przedostatni adres (router) będzie zawsze taki sam i cały ten misterny plan idzie w ... ośli zakręt. Uwierz mi, że tacy mistrzowie sieci jak Google nie wypuszczą bota z USA tylko dlatego, że docelowe IP jest przypisane do USA, a fizycznie to Polska i będą indeksować na wielkim lagu - nie po to mają swoje DC porozrzucane po świecie...

W kwestii banowania też nigdy nie banują po IP, stawiałem tony spamu na dedyku (1 IP tylko dla mnie) i część spamu poleciała po miesiącu, część po pół roku, a część stoi do dziś i ma się dobrze, a wszystkie te strony postawiłem w jednym czasie, na tej samej grafice. Poleciały tylko te, które internetowy Don Kichot namierzył i zaraportował do G.

Właściciela grupy stron można by namierzać na kilka innych sposobów, dla przykładu weź domeny .pl - nawet jak ukryjesz swoje dane osobowe to i tak pozostanie ID właściciela widoczne, nie wiesz kto to, ale wiesz ze to ta sama osoba ma tą, tą i tamta stronę,

i nawet jeśli ma to jakieś niewielkie znaczenie dla G, to na bank 1 dobry link zniweluje tą różnicę :rotfl:

Jeśli strona jest dobra, poczytna i ma mały stosunek słabych linków do dobrych linków to w/w sprawy techniczne nie mają żadnego znaczenia.

Czyli A B C D.

Pomyliłeś pojęcia... Klasy to zakresy adresów, które wyglądają tak:

Klasa A = 1.0.0.0 - 126.0.0.0

Klasa B = 128.1.0.0 - 191.254.0.0

Klasa C = 192.0.1.0 - 223.255.254.0

Klasa D = 224.0.0.0 - 239.255.255.254

Klasa E = 240.0.0.0 - 255.255.255.255

Dokładnie! Te pojęcia są stale mylone na tym forum. Kolega wyjaśnił co to są klasy IP - jak widać jest ich 5 a nie 4.

W adresie IP:

A.B.C.D

A, B, C, D nazywa się oktetami. (Oktet pierwszy/oktet drugi itd...)

1oktet składa się z 8bitów. Cały adres IP z 32 bitów (4oktety*8).

• 1 miesiąc temu...

"Właściciela grupy stron można by namierzać na kilka innych sposobów, dla przykładu weź domeny .pl - nawet jak ukryjesz swoje dane osobowe to i tak pozostanie ID właściciela widoczne, nie wiesz kto to, ale wiesz ze to ta sama osoba ma tą, tą i tamta stronę"

----------------------------

ID pozostanie ale nie koniecznie zawsze to samo dla każdej z domen, zależy gdzie kupisz

W MasterNet.pl np. ciągnie się za tobą jeden i ten sam ID do zakupionych tam domen (fakt że tanio) jak pies za nogą zdradzając pozycje. :)

W eHost natomiast przy zakupie kilku domen jednocześnie, każda dostała indywidualny ID, ile domen tyle ID. Już wiem, że wolę zapłacić ciut więcej i mieć do każdej domeny inny ID abonenta tym bardziej, że w eHoscie tak wiele drożej to nie jest. Mój błąd - brak wiedzy o powielanym ID w Masternecie sprawił, że żałuję zakupionych tam domen. :)

Niby ID nie musi wiele spaskudzić w robocie pozycjonera, ale wiadomo im mniej widoczne zaplecze tym lepiej, łańcuch jest tak silny jak silne jest jego najsłabsze ogniwo :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności