Skocz do zawartości

Pozycjonowanie w tym roku - nowe trendy

seomiec

Rekomendowane odpowiedzi

SEO było, jest i będzie. Ci, którzy temu przeczą, są w błędzie ;) - trochę poetycko ale prawdziwie

Jakby linki sponsorowane, które zajmuje 3/4 ekranu były takie zaj.... to by ludzie w nie klikali. Każdy z was prowadził pewnie przynajmniej jedną kampanie linków sponsorowanych. Ludzie chyba intuicyjnie omijają tego typu linki :). Personalizacja?? - taka sama lipa jak Adwords. Wiele moich znajomych mimo braku wiedzy na temat pozycjonowania już historię online mają wyłączoną, bo nie spełniała ich oczekiwań. Można by o tym pisać o wiele więcej ale każdy z tych tematów był poruszany setki razy.

Każdy ma oczywiście prawo do własnego zdania ale jak dla mnie SEO zawsze będzie istanieć i zawsze będzie jakiś sposób na manipulowanie wynikami.

• 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

No tak społeczności nie społeczności, ale z User Wave View z tego roku wynika, że dla ponad 90% internautów to właśnie serwisy informacyjne i wyszukiwarki sa źródłem informacji o lokalnym biznesie. No i w sumie trudno się nie zgodzić z tymi wynikami. Jeżeli poszukuję np. punkt naprawy AGD to szukam w zumi lub google maps, a nie na Facebooku. W przypadku takich lokalnych punktów usługowych to wszystkie powinny być już dawno w tego typu serwisach i katalogach. A niestety wielu właścicieli mikrobiznesu zapominają o istnieniu internetu.

Wake up!

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Internet-c...ji-2113213.html

ale niektorzy glupoty pisza, ze az zal czytac :P jasne przykladowo firmy wykonujace remonty w warszawie, czy olsztynie beda wykupywaly reklame na NK, czy Facebooku, zloty interes.. napewno to genialny sposob na pozyskiwanie trafficu w ich wypadku!

Druga teza o tym, ze google wprowadzi same platne linki na pierwszych stronach wyszukiwania i stanie sie wielkim crapem tez jest swietnym pomyslem. Widze to wizje na poziomie tego, ze moze onet stanie sie serwisem informacyjnym w ktorym za przeczytanie newsa bedzie trzeba placic :wacko:

Wsumie temat tak smieszny jak ten w ktorym czesc z uzytkownikow jakies pol roku temu pisala ze to juz koniec pozycjonowania z wejsciem nowym silnikiem googla. Ciekawe dlaczego teraz milcza lol.

ale niektorzy glupoty pisza, ze az zal czytac ;) jasne przykladowo firmy wykonujace remonty w warszawie, czy olsztynie beda wykupywaly reklame na NK, czy Facebooku, zloty interes.. napewno to genialny sposob na pozyskiwanie trafficu w ich wypadku!
To że akurat w Polsce nie ma za bardzo gdzie sie aktualnie reklamować to nie znaczy ze przyszlosci ten stan sie utrzyma :) Ale jak spojrzysz na rynek US to tam jest sporo miejsc w ktorych drobne biznesy moga sie smialo promowac (skutecznie i czasem nawet za darmo) - chociazby lokalne katalogi firm (ktore sa prowadzone rowniez w formie spolecznosciowej), ktorych jakosc mocno przewyzsza nasze pf.pl czy pkt.pl :) U nas brak świadomości zarówno użytkowników jak i włascicieli mikrobiznesów (bo to oni sa w zasadzie najistotniejsi). Zreszta przykladowo u nas w PL tez sa takie serwisy w ktorych warto sie reklamowac a nie w wyszukiwarkach, chociazby takie Allegro.. nikt sie nie reklamuje pod "znaczki pocztowe" w google poza serwisem allegro.pl, jak nas przeniesie na ich strone to pojawia nam sie 200 aukcji wypromowanych, co przeciez tez jest forma reklamy. moze to nie jest jakis super przyklad z ekstra slowem kluczowym ale chce pokazac ze sa takie obszary, tak jak np. handel gdzie ludzie nie szukaja w google tylko przechodza odrazu do docelowego serwisu: np. allegro :) Przykladowo chce sobie kupic uzywanego laptopa, wchodze odrazu na allegro i przeszukuje. Chcac znalezc informacje o jakims filmie nie wpisuje jego tytulu w wyszukiwarke tylko wchodze na filmweb.pl. Moze kiedys w Polsce powstanie dobry serwis gdzie znajde odpowiednai firme remontowa i wtedy google nie bedzie mi potrzebne :) To jest wszystko kwestia swiadomosci uzytkownikow..teraz przecietny uzytkownik podejrzewam zna z 3-4 adresy internetowe (nk, google, onet?), bardziej zaawansowany wie ze istnieje cos takiego jak (allegro, filmweb, youtube itd). Z biegiem czasu zwieksza sie swiadomosc uzytkownikow (a co za tym idzie sprawniej poruszaja sie w internecie, znaja juz pewne serwisy i nie potrzebuja byc prowadzeni przez wujka google za raczke) oraz zwieksza sie ilosc porzadnych serwisow. Polakow mozna aktualnie porownac do takich ludzi co sie wprowadzili do nowego miasta i jeszcze nie widza co gdzie jest..dlatego korzystaja z planu miasta, informatorow, gpsa (czyli wyszukiwarek) jednak z biegiem czasu, gdy sie zadomowia to beda wiedzieli jak trafic do kina, gdzie pojsc na zakupy czy gdzie sa fajne knajpy :) Oczywiscie wyszukiwarki nie znikna, jednak ich rola bedzie maleć :)
pozycjonuj.png

mb: to jest oczywiscie Twoje zdanie i masz do niego prawo ja sie z tym kompletnie nie zgodze. Wedlug mnie to wlasnie rozne stronki typu facebooke, nk itd moga byc dodatkiem do reklamy niektorych firm, a i tak oczywiscie nie wszystkich..

Piszesz ze w Polsce jest malo stron, gdzie mozna znalesc konkretne uslugi - jasne!

Bo po co mi dobra strona na ktorej znajde setki informacji o firmach remontowach, druga na ktorej znajde spis stron zajmujacych sie sprawozdaniami z automatyki, trzecia majaca spis stron z typami bukmacherskimi itd.. Uzytkownik mialby sobie wywiesic liste roznych stron przed monitorem i z niej wyszukiwac co go interesuje, a nastepnie wchodzic na dany portal i tam robic wyszukiwanie?;) To sie nigdy nie sprawdzi, byc moze w paru branzach, ale naprawde niewielu.

Wlasnie dlatego google jest fenomenem na skale swiatowa i jestem niemal pewny, ze google nie zacznie wprowadzac samych reklam na strone glowna wywalajac inne wyniki poniewaz bylby to typowy samoboj. Firma od lat pracowala na swoja marke i renomowe, a gdyby tak zrobila miliony uzytkownikow zrezygnowaloby z korzystania z jej funkcji. Wszyscy chca bowiem korzystac z wysz. internetowej, a nie wysz. reklam.

Niektorzy takie same herezje pisali o personalizacji - koniec seo, linki nie beda juz stanowily wartosci, bankructwa firm.. a wyglada ze google robi wszystko z glowa tak jak sadzilem.

Pozdrawiam i lece na trening :)

Bo po co mi dobra strona na ktorej znajde setki informacji o firmach remontowach, druga na ktorej znajde spis stron zajmujacych sie sprawozdaniami z automatyki, trzecia majaca spis stron z typami bukmacherskimi itd.. Uzytkownik mialby sobie wywiesic liste roznych stron przed monitorem i z niej wyszukiwac co go interesuje, a nastepnie wchodzic na dany portal i tam robic wyszukiwanie? :) To sie nigdy nie sprawdzi, byc moze w paru branzach, ale naprawde niewielu.
Oczywiscie ze nie o to chodzi :-) Dla firm remontowych mogłbyś mieć cos w stylu pf.pl (tylko lepsze/bardziej popularne), dla sprawozdań z automatyki ściąga.pl (tylko lepsze/bardziej popularne), dla typów bukmacherskich sport.pl (tylko lepsze/bardziej popularne)... Wszystkie te portale zahaczaja o podane przez Ciebie tematyki i są dosyć popularnymi stronami, może nie zawsze znajdziesz te treści o których pisałeś jednak dajmy im czas, najstarsze polskie strony maja okolo 10 lat, wbew pozorom to nie tak wiele, napewno to tylko kwestia czasu zeby sie jeszcze bardziej rozrosly, ulepszyly swoje funkcjonalnosci i dostosowaly do potrzeb rynku.Poza tym jeśli często potrzebujesz sprawozdań bądź typów bukmacherskich to na pewno masz swoje ulubione serwisy i już bezpośrednio z nich korzystasz ;) Zresztą na potwierdzenie moich słów wystarczy sobie sprawdzic liste najpopularniejszych haseł w wyszukiwarkach.

Takie małe porównanie:

najpopularniejsze hasła w 2004: https://www.google.com/insights/search/#geo...012m&cmpt=q

i w 2010: https://www.google.com/insights/search/#geo...012m&cmpt=q

Ludzie zaczynaja wyszukiwać nazwy konretnych serwisów, zwieksza sie ich swiadomosc, wiedza gdzie moga znalezc dane informacje :)

Trzeba pamietać ze google musi byc uniwersalne..a co jest do wszystkiego to jest do niczego :) Bo przeciez jak szukam restauracji w Warszawie to wyniki w google pod restauracja Warszawa go**o mi tak narawde powiedza :) Ale jak wejde sobie na gastronauci.pl(a wejde dlatego ze znam ten adres..wiekszosc nie zna wiec niestety skorzysta z wyszukiwarki..ale jak mowie, to kwestia promocji tego typu stron), przejrze ich katalog restauracji, przeczytam opinie i bede wiedzial :) Google mi tego typu danych samemu nie wyswietli :)

pozycjonuj.png

Według mnie SEO nie upadnie, przeciwnie, póki co, zainteresowanie SEO będzie coraz większe, z dnia na dzień coraz więcej stron i z dnia na dzień coraz więcej osób zaczyna się interesować pozycjonowaniem swojej strony bądź zlecać pozycjonerom aby wypromowali daną stronę, podsumowując, póki co, SEO nie upadnie, może kiedyś jak wymyśli się coś lepszego od SEO, póki co, wątpię.

mb: no w tej kwestii się z tobą nie zgodzę bo akurat przez długi czas byłem właścicielem całkiem sporego serwisu bukmacherskiego i wiem, że jeszcze długo przed tem jak szukałem w googlach infa o typach bukmacherskich to mimo że znałem masę popularnych serwisów to własnie one mnie nie obchodziły. Google sluzylo mi do znalezienia mniejszych stron i for bukmachereksich, zawierajacych ciekawe informacje..

No ale wsumie nie odbiegajmy od tematu ;)

Jak dla mnie jezeli nie bedzie jakis drastycznych zmian ze strony google, a nie wydaje mi sie aby takie mialy byc, to wedlug mnie SEO jest jak najbardziej przyszloscia.. Niektorzy nawet nie wiedza jak duze pieniadze mozna zarabiac na pozycjonowaniu wlasnych stronek pod konkretne, niszowe frazy :)

wedrowiec > Twoja bardzo krótka wypowiedź pozamiatała moim zdaniem kiepskie argumentacje mb. Mb a czy myślisz, że takie portale jak nauka.pl, sciaga.pl i cala reszta "tematycznych" portali się nie pozycjonuje? Jak myślisz, skąd te wszystkie portale mają najwięcej trafficu?? Z GOOGLE :) i tak będzie zawsze. Żeby dowiedzieć się o jakimś portaliku, trzeba go najpierw wyguglować ;). Normalny człowiek nie korzysta jednak wyłącznie z jednego źródła informacji w poszukiwaniu zagadnień związanych z konkretnym tematem. Google pozwala nam przeszukiwać tysiące stron o podobnej tematyce. Owszem, ludzie zaczynają wpisywać coraz bardziej precyzyjne zapytania, ponieważ sami uczą się lepiej korzystać z wyszukiwarki. Zawsze jednak poszukując czegokolwiek odpalą Google.

Popatrz na to w ten sposób. Jak byłem jeszcze w wieku szkolnym, korzystałem z portalu sciaga.pl jako źródło moich wypracowań. Znalazłem je w Google. Skończyłem szkołę i zapomniałem o tej stronie. Nie przekazałem więc swojej "bezcennej" wiedzy kolejnemu pokoleniu. Jak dowiedzą się o tej stronie inni internauci, którzy poszli teraz do pierwszej klasy?? W 98% z Google lub innych wyszukiwarek. 2% to NK i inne podobne strony...

Wyszukiwarki zawsze będą podstawowym źródłem informacji. Reklamy banerowe i tym podobne odchodzą w niepamięć, bo klikalność w banery jest bliska 0%. Adwords?? Klikalność w linki sponsorowane przy pozycjach poza top3, to przy posiadanych przeze mnie danych około 0,5%, gdzie będąc w w top3 dzięki pozycjonowaniu, klikalność osiąga kilkadziesiąt procent.

Wnioski można sobie w prosty sposób wyciągnąć i nie wymaga to chyba dodatkowego komentarza.

@mb - takiej komuny nigdy nie będzie. Internet nie będzie nigdy standardem i siedzibą 'jedynych słusznych', więc bardziej skłaniałbym sie ku wykształceniu mniejszych i bardziej nakierowanych na konkretną działalność serwisów, aniżeli łączenia w wielkie molochy i przedzierania się przez setki tematyk.

To zawsze daje zdecydowanie bardziej konkretne i rzetelne informacje, więc takie serwisy będą się dobrze sprzedawały.

No i tutaj wchodzi rola Google. Tematyk, branż i rodzajów zainteresowań jest tak dużo, że każdy świadomy internauta, będzie miał w głowie istnienie wyszukiwarki, dzięki której taki serwis może znaleść, a nie trzymać go w swojej coraz mniejszej głowie. Wyszukiwarka to wygoda i wszystko pod ręką, a wygrywa bo tworzy ją internet, więc znajdziesz tam wszystko.

Dodam jeszcze na koniec, czy jeśli szukasz informacji o najnowszym filmie, wolałbyś zobaczyć oficjalną stronę filmu, z ciekawostkami, zajawkami i najnowszym info, czy grzebać się przez sterty wiadomości o innych filmach i oglądać nie zawsze aktualne informacje na filmwebie?

Bardziej nakierowane serwisy działają rzetelniej i mogą obejmować całą branżę. Wedle Twojej teorii jedynym miejscem oglądania wszystkich filmików powinien być Youtube, a mimo wszystko serwisy ze śmiesznymi filmikami, teledyskami itp jest wiele, a jeśli dojdą do tego DOBRE serwisy będą zdecydowanie ciekawsze i rzetelniejsze, niż zawalone informacjami i nieistotnymi rzeczami molochy.

Jak myślisz, skąd te wszystkie portale mają najwięcej trafficu?? Z GOOGLE i tak będzie zawsze.
niby na jakiej podstawie uwazasz ze tak bedzie zawsze? Ostatnio na antywebie był wywiad z tworcami filmweba - ich ruch to 50% ruchu bezposredniego i 50% ruchu z google (przy czym spora ilosc zapytan jest w postaci "filmweb + jakas fraza" )
Żeby dowiedzieć się o jakimś portaliku, trzeba go najpierw wyguglować
Nie wiem jak Ty ale ja o Onecie, Wp, Interii, Allegro, Youtube, NK nie dowiedzialem sie z google :) A to ze nie kazdego stać na promocje swojej marki na tyle intensywnie aby ich strony "wyskoczyly" spoza wyszukiwarek i zapisaly sie na stale w umyslach internautow to jest rzecz oczywista, ale jednoczesnie takich podmiotow bedzie coraz wiecej :-)

Wielu z Was strasznie przewyższa role wyszukiwarek, fakt w przypadku niszowych serwisow sa one czesto niezastapione :) Ale to nie jest jedynie sluszny kierunek :) Popatrzcie na takiego eweblinka - nawet nie wiem jaka ma pozycje w wyszukiwarkach, wiem natomiast ze ostro sie promuje tutaj na PiO :) Nie trafilem chyba nigdy do nich przez wyszukiwarke, natomiast wiem ze istnieja. Aby rozpropomowac serwis wystarcza ze Xann jest jednym z aktywniejszych uzytkownikow tego forum, czasem zorganizuje jakis konkurs..Pewnie go nawet za bardzo nie interesuje pozycja w Google bo to nie jest dla niego zrodlo ruchu :) Podobne z innymi systemami, zrodlo ruchu jest tam gdzie jest przebywa target :)

Inna sprawa to taka że google to pewnie tylko jakies 1%(nie znam dokladnych danych, tak stawiam) ruchu w internecie..raczej glupota byloby skupiac sie tylko na nim :)

pozycjonuj.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności