Skocz do zawartości

Czy site jest naprawde tak ważny?

Content

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś na tym forum napisał że G. kocha molochy czyli lubi duży site. Przyjmijmy że chodzi o site prawdziwy a więc podstrony z unikalnymi artykułami czy newsami. I jest przykładowo strona która ma takich podstron np. 3 tysiące. A moja strona tylko 100 i nie mam siły doganiać tej konkurencji bo mam wiele innych zajęć, nie mogę pół dnia codziennie wymyślać i pisać artykułów. Mogę za to postarać się o mocne linki i to pewnie w ilościach których konkurencja nie zdobędzie. Czy można linkami zrównoważyć dysproporcje w stosunku do takiej konkurencji w zakresie site? Poprzez zrównoważenie dysproporcji w tym wypadku mam na myśli - a jakże, pozycję w serpach.

Czy linki są wciąż bardzo ważne? Moje zdanie jest, że tak a powiedzenie "Content is King" zapewne ma sens ale tylko w przypadku stron o podobnej ilości i podobnej mocy backlinków.

Content is King to pojęcia z miesiąca na miesiąc coraz bardziej odbiegające od rzeczywistości SEO. Masz szansę wypozycjonować swoją stronę ponad konkurencję nawet z site 20. Ja pozycjonując bardziej staram się o linki niż o site i mam efekty.

Site bardziej się przyda przy swl.

Mi ostatnio wyszło coś takiego. Dwie podstrony serwisy jeden nowy drugi z 2006, ilość stron w Google obydwa poniżej 100, domeny na określone tematy - jedna o Zakopanem druga o schroniskach górskich. Więcej linków prowadzi do tej drugiej.

Na to samo słowo kluczowe związane ze schroniskami (czyli tematyka tej drugiej) pierwsza jest na 16 a druga na 23. Dodam że druga ma więcej linków do danej podstrony.

Czyli wszystko przemawia za wyższą pozycją tej drugiej (linki, wiek domeny, tematyka) ma nawet lepszy tytuł (słowo kluczowe jest wcześniej) a jest odwrotnie.

Różnią się ilością tekstów, na pierwszej są one po około 4000 - 5000 znaków na drugiej po 2000.

Może to nie kwestia contentu, ale jeżeli nie to czego ?

Cognitive-it.pl - usługi SEO i SEM.

Cognitive-it.org - do poczytania blog o SEO i Adwords.

Site ma znaczenie tylko dla sensownych serwisów, do których prowadzą konkretne linki oraz na których jest ruch.

Oczywiste jest ża nikt nie robi sajtu z 100K podstron którego nikt nie odwiedza.

Osobiście sam mam wiele małych stronek które biją na głowę pozycjami te o 100 krotnie większym site i kilkakrotnie większej ilości linków.

Przy dużym site bardzo istotną kwestią jest sposób wewnętrznego linkowania oraz ilość contentu na każdej podstronie oraz oczywiście podlinkowanie.

Więc jeśli robisz sajta pod swl-a to site duży musisz mieć, bo wszyscy site liczą, jeśli natomiast chcesz mieć jakieś konkretne wyniki to polecam skupić się na stronach mniejszych,

tym bardziej jeśli nie wiesz jak dobrać wartości do stron o dużym site, o których pisałem wcześniej.

Z dużym sitem może być więcej wejść na niszowe frazy, które nie są pozycjonowane - długi ogon itd. z tym, że wielki site musi mieć pokrycie w odpowiednio mocnym podlinkowaniu, żeby generować dużo wejść. Im większy tym potrzebna większa "moc" z linków. W przeciwnym przypadku może być wielki site, który prawie nie generuje ruchu.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

AdamAGP#

Dobrze napisany content wystarczy lekko podlinkować i da to efekty lepsze niż rozbicie go na drobniejsze kawałki,

gdyż google będzie sobie podbijać pozycje dla fraz bliskoznacznych, co nie występuje jeśli podzielisz to na 10 stron.

Poza tym, można zatrzymać usera na stronie, aby później przekierować go w odpowiednie miejsce.

Osobiście nie widzę sensu tworzenia dużego site, no może chyba dla tych co spam pod swl stawiają.

Może ktoś inny widzi jakieś zalety dużego "site" ?

to znaczy ja nie miałem na myśli sztucznego rozbijania na kawałki, tylko ogólnie duży site. Aczkolwiek to zależy, bo teoretycznie w wielkim serwsie może być tak że np. mając artykuł o rozłożonej tematyce po rozbiciu go może być więcej wejść dzięki skonkretyzowanemu title dla każdej części, no ale nie musi tak być, poszczególne artykuły mogą mieć mniejszą "moc" albo być w suplemencie lub nawet poza indeksem, także to zależy...

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Osobiście sam mam wiele małych stronek które biją na głowę pozycjami te o 100 krotnie większym site i kilkakrotnie większej ilości linków.

Jeżeli dobrze zrozumiałem to masz strony wyżej od tych które mają większy site ORAZ więcej backlinków, czy tak? Jeżeli tak, to co sprawia że Twoje strony są wyżej - mają mocniejsze linki, kilka razy silniejsze linki?

Ja bym aż tak nie patrzyła na site tylko na w miarę regularne aktualizacje. Google to lubi i szybciej indeksuje nowe treści na takich stronach.

Ja bym aż tak nie patrzyła na site tylko na w miarę regularne aktualizacje. Google to lubi i szybciej indeksuje nowe treści na takich stronach.

No i Lexy Wam wyjaśniła po co dodawać nowe artykuły.

Przycież nie zbijecie duży site dodając powiedzmy 1 art na tydzień, za to Google widzi, że na stronie się coś dzieje i zmieniają się wektory....

Nie zmienia to faktu, że witryny nie trzaba aktualizować a i tak pozycje moga być OK.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Skoro Twoja konkurencja ma 3 tyś podstron, a ty tylko 100 tzn. tylko że mniej od nich na tym zarabiasz, im się opłaca (bo za free tego raczej nie robią), a tobie jeszcze nie.

Linkami możesz przebić konkurencję, mając mniejszą stronę.

Pisać trzeba po to żeby strona żyła, żeby Google ją odwiedzał, żeby się rozwijała, czyli parametr aktualizacji.

Aktualizuj tyle ile możesz, im bardziej będzie Ci się to opłacać tym więcej będziesz artów dodawać.

Arty unikalne dające duży site, ale najważniejsze dają potężny ruch z długiego ogona, to też musi Ci się opłacać.

Przegoń linkując, w miarę zarabiania buduj coraz większą stronę.

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności