Skocz do zawartości

Zostałem oszukany - nie chcą płacić za teksty

spookypld

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

idz na policje, tak dla zasady-zobaczysz co powiedza a jesli faktycznie jest tak jak piszesz, masz maile i rozmowy z tym osobnikiem to do sadu, sprawa wygrana, przegrany poniesie wszelkie koszta

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

@ idz na policje, tak ..., to do sadu, itd

i więcej czasu, a przede wszystkim nerwów zmarnujesz niż to wszystko warte zwłaszcza przy tej kwocie.

Tak naprawdę to znamy tylko twoje stanowisko, a nie wykluczone, że druga strona ma też do ciebie pewne "ale" "Pewnie dobrze sobie zdajesz sprawę, ale postawiłeś mnie w niezręcznejsytuacji uciekając na 3 tygodnie z serwisu bez żadnego powiadomienia"

więc jest jak jest ...

c'est la vie

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

"Pewnie dobrze sobie zdajesz sprawę, ale postawiłeś mnie w niezręcznejsytuacji uciekając na 3 tygodnie z serwisu bez żadnego powiadomienia"

Mion, z tego co zrozumiałem spooky nie miał jak go "nie zostawiać". Jego konto zostało zablokowane, a on podejmował próby kontaktu z drugą stroną, lecz bezskutecznie.

Mion, z tego co zrozumiałem spooky nie miał jak go "nie zostawiać". Jego konto zostało zablokowane, a on podejmował próby kontaktu z drugą stroną, lecz bezskutecznie.

Ja to zrozumiałem tak że koleś odwalił swoją robotę bardzo dobrze jednak namoczył tyłek na najważniejszym elemencie po solidnym wykonaniu zlecenia czyli KONTAKCIE Z DRUGĄ STRONĄ (przepraszam że takimi bykami :) ).

Nie ukrywam robiłem sporo zleceń i nie zawsze robiłem wszystko idealnie (tak jak każdy z nas).

Z moich obserwacji na linii freelancer- firma (to firma czy co to w ogóle jest) wygląda to tak:

a)sytuacja A- praca wykonana na moje oko niezbyt solidnie jednak codzienny kontakt i jak to ja nazywam stwierdzenia uspokajające ("proszę się nie martwić,wszystko jest pod kontrolą, robię co do mnie należy itd itd) spotykały się z pozytywnym nastawieniem wśród firm. Przypominam że praca nie zawsze była tak jak się umawialiśmy, miała jakieś nedociągnięcia (początki mojej działalności 2007/2008? coś takiego).

b)sytuacja B- gdyż zacząłem traktować swoją pracę o wiele powazniej niż na początku z biegiem czasu przestało mi się chcieć odpisywać ciągle "zrobiłem to i to proszę się martwić ,już niedługo będzie koniec"). Wprowadziło to wiele zamieszania w mojej codziennej działalności np "krzyk mailowy" Dlaczego pan Panie Tomku nie odzywa się do nas od 2 dni, zaczęliśmy już podejrzewać że nas Pan olewa itp. W tym wypadku swoją pracę wykonywałem w sposób rzetelny i sumienny.Pomyślałem sobie więc ,że skoro robię wszystko ok to po co mam się jeszcze kontaktować?

Do autora tematu:o ile w kontaktach firma-firma jest według mnie większe zaufanie z obu stron (fakturowanie,umowy itp) to w wypadku kontaktów freelancer-firma (a jeszcze bez umowy..) firma nie skupia się często czy dobrze wykonujesz zlecenie tylko czy w ogóle je wykonujesz :)

Każdy z nas się przejechał choć raz (albo więcej) , spooky - pamiętaj kontakt to rzecz istotna.

Nie wiem czy jest sens ciągać się po sądach- za 100 pln to ja bym sobie nerwów nie szarpał. Chyba że jesteś typem człowieka co zawsze musi postawić na swoim i udowodnić swoją rację.

Kilka pytan :

Placisz podatek dochodowy od swojej dzialalnosci jako freelancer ?

Masz legalny soft na komputerze ?

Skladajac jakikolwiek donos/zgloszenie badz przygotowany,ze Policja moze sprawdzic komputer z ktorego odbywala sie komunikacja.

To po pierwsze. Po drugie next time skorzystaj z escrow wtedy zleceniodawca nie moze Cie oszukac ani ty jego.

Najlepiej tą kwestię zwłaszcza opierania się o policję & sondy skwitował to it_management ... wiec zastanów się czy warto podejmować takie kroki :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

To kolejny dobry przykład ze allegro to nie centrum ogłoszenie to ja ci powiem jako wystawienie negatywa to nic nie możesz zrobić możesz zgłosić sprawę ale tak jak mówili wyżej nie masz ani umowy ani nie płacisz podatku wiec wyjdzie jeszcze ze ty zapłacisz kar i innych problemów będziesz miał. Masz tylko nauczkę bo allegro to nie centrum ogłoszeń na którym wystawia się usługi.

Panie NetBusters Group pobudka... tu nie chodzi o allegro, ale zlecenia przez net :)

Poinformowałem szefa, ale żadnego odzewu. Od początku mam wrażenie, że uderzenie do szefa to zła droga. Ogólnie to dość mglisty trop.

Policja - tak, mam legalny soft, ale nie chce, by mój komputer był np. przez rok przetrzymywany, a wiem, że takie coś się zdarza qr*a.

Powództwo cywilne - jeśli jest tak jak pisze it-menagment to sprawa lipna. I chyba jest lipna, bo jeśli pod taką samą nazwą masz na ZPN to ci wierze. :wow:

Aktualnie jestem w trakcie kopiowania materiałół na swój portal, robię też przekierowania z osnews.pl na newsy umieszczone u siebie.

W całej tej sytuacji najbardziej nie boli mnie te 260 zł, ale fakt, jakie newsy robiłem i jak zostałem potraktowany. Np : https://www.tweaks.pl/news,aukcja_charytaty...ego_pc,4216.htm https://www.tweaks.pl/news,test_-_jaka_jest...raczy,4285.html Każdy obrazek musiałem przetworzyć u siebie na kompie programem, który znalazłem w sieci, zrobić miniaturkę i takie zdjęcia wrzucić na ich Imageshack, nastepnie poprzez wysiwyg podpiąć do newsa, zrobić alt opis, title. Do tego trzeba mieć źródła takich informacji, umieć je przetłumaczyć z angielskiego, zoptymalizować wiadomości pod kontem SEO i ostatecznie kontaktować się z nieprzyjemnym kontrahentem.

60 zł to jakaś śmieszność za 100 newsów takiej jakości. Teraz większy koszt ponoszę kopiując to wszystko na swój portal. I pomyśleć, że jeszcze zrobiłem im reklamę na OSNews.pl i na wszystkich portalach, które go scrapują.

Czuję się sfrustrowany i tak napradę poza wystawieniem negatywa nie zrobiłem mu nic - jest bezkarny. Podejdę jeszcze na policję, zapytam, ale pewnie tylko potwierdzą się moje przypuszczenia. Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to kontakt z ZPN, może oni coś mi poradzą co w takich sytuacjach zrobić.

Ogólnie to sprawa wydaje się beznadziejna.

Zlecenie przyjete przez serwis ZPN - nie jest defacto umowa cywilna prawna. Dlaczego ? Nie bede sie wdawal w szczegoly ale po prostu nie jest i tyle.

Skad wiem ? 100 zl wydane na radce prawnego.

Musisz zmienić radcę prawnego - chyba się obijał w czasie wykładów z prawa cywilnego a dodatkowo olał regulamin ZPN.

Regulamin ZPN § 8 w rozdziale 6 mówi:

Jeżeli dla ważności czynności prawnej (umowy) nie jest wymagana forma szczególna, Licytacja zakończona wyborem Oferty lub Ofert jest równoznaczna z zawarciem umowy i od chwili jej zakończenia wiąże Użytkowników Serwisu.

Dołączając do tego kodeks cywilny art 74 oraz fakt że umowa nie opiewała na kwotę wyższą niż 2 tyś zł to racja jest po Twojej stronie(jeżeli względem zleceniodawcy masz czyste sumienie). Polecam artykuły opisujące ten problem(oczywiście z pominięciem akapitów o niepełnosprawnych):

https://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/5108

https://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/5109

Ja bym zrobił to tak(zanim zaczniesz np. zmieniać linki):

1)przede wszystkim ważne jest dobre udokumentowanie umowy - wszystkie maile, gg i oczywiście archiwizacja dowodów wykonania umowy w terminie,

2) oficjalne pismo wyznaczające termin ostatecznej zapłaty, przez pocztę, informacja że po tym czasie zaczynasz naliczać ustawowe odsetki(poszukaj jakiś wzorów)

3)oficjalne pismo do szefa wraz z całą dokumentacją i kwotą wraz z odsetkami

4)interwencja w ZPN w załączeniu dokumentacja

5)na końcu pozostają dwie drogi:

- sąd(i tu bym się nie pchał z powodu nerwów itp.)

- wyskrobać fajny art o firmie(dane firmy i posiadane strony) załączając całą dokumentację i umieścić to w różnych serwisach, powysyłać tu i tam(do mediów, do arbo - liczy się pomysłowość); tym punktem wiele nie zyskasz prócz satysfakcji i nadziei że inni będą uważać.

Edit:

W całej korespondencji unikaj emocji - oficjalny prawniczy ton dużo bardziej działa na wyobraźnie niż masa $%@#

Edit2:

Pamiętaj też że najlepiej wysyłać poleconym i w piśmie umieścić podpisy świadków(o własnej kopii nie wspominając).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności