Skocz do zawartości

Fikcyjny sklep internetowy - najlepszy pomysł na zaplecze

fahofiec

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowałem podzielić się swoim pomysłem na bardzo szybkie, proste i efektywne tworzenie doskonałego zaplecza pozycjonerskiego w postaci... sklepu internetowego. Rozwiązanie to stosuję już od dłuższego czasu z olbrzymim powodzeniem. Na rynku dostępne jest gotowe i zupełnie darmowe oprogramowanie pozwalające błyskawicznie uruchomić własny e-sklep, np. osCommerce i Magento. Instalacja skryptów zajmuje maksymalnie kilka minut. W sieci znajdziemy setki (jeśli nie tysiące) darmowych, atrakcyjnych szablonów i innych dodatków, które umożliwią natychmiast uczynić wygląd sklepu bardziej atrakcyjnym i niepowtarzalnym. Następnie wystarczy dodać trochę produktów, co najlepsze, ich zdjęcia i opisy są również gotowe i dostępne zazwyczaj na stronach producentów do dowolnego wykorzystywania (nie ma najmniejszych problemów z uniknięciem duplicate content). Podsumowując - wystarczy kilka kliknięć i mamy działający, w pełni wartościowy i przyjazny dla użytkowników i wyszukiwarek serwis zawierający kilkaset stron. Żadna wyszukiwarka nigdy go nie zbanuje i żaden, nawet najbardziej rygorystyczny katalog nie odrzuci takiej witryny, ponieważ z pozoru jest to normalny, pełnowartościowy sklep. Jedynie ilość aktualnie dostępnych produktów ustawiamy w panelu administracyjnym na "0" i chcąc dokonać zakupów użytkownik otrzymuje informację, że w danym momencie zapasy są wyczerpane. Generalnie wszystko działa znakomicie i to jeden z najlepszych pomysłów na dobre zaplecze, jakimi dysponuję.

Jako przykład mogę podać jeden ze swoich takich sklepów - www.compnews.pl (witryna jeszcze nie dokończona). Jak widać, mimo że nie jest gotowa, wygląda bardzo estetycznie, niczym nie rożni się od prawdziwego sklepu. Jej postawienie zajęło mi kilka minut, a żaden elitarny, prestiżowy katalog jej nie odrzucił. Została oparta o osCommerce, ale inne projekty korzystają z silnika Magento, który jest bardziej nowoczesny i przyjazny dla wyszukiwarek, toteż polecam szczególnie ten drugi system.

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

• Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Fahofiec, wiesz co? Przypominasz mi hibernatusa. Sklepy pod seo ludzie stawiali, stawiają i stawiać będą. Nie ma w tym nic odkrywczego.

Poza tym, jak strona na której nie ma towaru ma niby być

w pełni wartościowy i przyjazny dla użytkowników i wyszukiwarek serwis zawierający kilkaset stron

?

Mmarek, oczywiście nie jest to odkrycie Ameryki - na pomysł ten wpadłem już kilka lat temu, jednak wciąż mnóstwo osób woli tworzyć bezsensowne spamy do odstrzału z nielogicznymi tekstami, podczas gdy maja dużo lepszą alternatywę, a nawet nie zdają sobie sprawy z jej istnienia. Dlatego, widząc to, postanowiłem się podzielić jednym ze swoich pomysłów z tymi, którzy jeszcze nań nie wpadli.

Odnośnie dalszej części komentarza, zauważasz, że nawet w największych renomowanych polskich sklepach internetowych bardzo często chcąc kupić jakiś produkt pojawia się komunikat, że obecnie nie ma go w asortymencie. Ale zawsze można sklep traktować jako katalog produktów, a zakupów dokonać w innymi. Ponadto można również nawiązać współpracę z prawdziwym sklepem, w sposób bezpośredni kierując klientów i osiągając niemałe zyski!

fahofiec, nie wiem skąd masz ten szablon, ale pochodzi on z templatemonster. Jeśli za niego zapłaciłeś to OK, jeśli ściągnąłeś do skądś jako darmowy to proponuję go wymienić na inny celem uniknięcia problemów.

Ten szablon jest oczywiście komercyjny (kupowałem go kilka lat temu z myślą o prawdziwym sklepie), ale oczywiście możecie znaleźć również setki czy nawet tysiące zupełnie darmowych i wcale nie gorszych projektów! ;)

co najlepsze, ich zdjęcia i opisy są również gotowe i dostępne zazwyczaj na stronach producentów do dowolnego wykorzystywania

Chodzi o po prostu "ściąganie" informacji ze stron producentów ręcznie, czy jakoś inaczej?

Podsumowując - wystarczy kilka kliknięć

To oznacza, że chyba jednak jest jakiś prostszy sposób. Jak już dzielisz się informacjami o sposobie na zaplecze, to powiesz skąd i w jaki prosty sposób pozyskuje się takie produkty?

Zdecydowałem podzielić się swoim pomysłem na bardzo szybkie, proste i efektywne tworzenie doskonałego zaplecza pozycjonerskiego w postaci... sklepu internetowego.

Gdybyś zechciał przeglądnać archwa forum PIO z przed 3-4 lat znalazł byś tematy o tym jak stawiać sklepy jako zaplecza - temat stary jak forum a takich sklepów jak ten www.gps-destino.pl w ewebie jest setki

Marketing internetowy dla firm

To oznacza, że chyba jednak jest jakiś prostszy sposób. Jak już dzielisz się informacjami o sposobie na zaplecze, to powiesz skąd i w jaki prosty sposób pozyskuje się takie produkty?

W sumię dołączę się do tego pytania. Robimy wszystko ręcznie, czy jest jakiś sposób zautomatyzowania tego? Jak do tej pory mam stronę robioną ręcznie, jednakże nie bardzo widzi mi się ręczne robienie ich kilkunastu sztuk :|

Spółki | Prawo | Sąd

Zielq,

Krisss już odpisał na to pytanie, za co mu jestem wdzięczny.

Producenci udostępniają katalogi produktów, jeżeli nie to piszesz maila z zapytaniem o taki katalog i Ci powinni wysłać smile.gif

Tak więc jest to zautomatyzowane i osobiście właśnie zaczynam wdrażać takie coś... Dzięki fahofiec za zaczęcie tematu, bo jak nałogowo na początku czytałem forum to omijałem tematy związane ze sklepami (wtedy wydawało mi się to za trudne), jak się okazało niesłusznie. Można powiedzieć odkrywam teraz PiO na nowo.

Ja mam natomiast pytanie czym się różni tysięczna kopia sklepu na oscommerce od tysięcznej kopii sklepu na escpartners czy katalogu stron ?

Zwracając uwagę na powyższe jak spamer ma postawić 100 sklepów z w miarę unikalnymi opisami produktów w godzinę jak to robi stawiając kopie dmoza czy qlweba ?

Pokaż mu dokładnie jak ma krok po kroku zamienić nawyk stawiania śmietników na lepszy nawyk stawiania wartościowego zaplecza na sklepach i pokaż mu że może to zrobić równie szybko.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Co to za bzdury w ogóle . Po pierwsze fikcyjny sklep podchodzi pod oszustwo. Po drugie stawianie zaplecza na tak wymagającym skrypcie jak magento, czy padace oscommerce tylko po to aby z niego linkować czy podpiąć pod jakiś SWL to marnotrawienie zasobów serwera. Po trzecie byle kto nie może sobie ot tak kopiować zdjęć i opisów ze stron producentów, zwykle takie pozwolenie mają partnerzy handlowi lub osoby które uzyskały taką zgodę, już nie mówiąc o tym że wpisywać te produkty z palca ;) Od stawiania takich sklepów zaplecz są raczej programy partnerskie.

Osobiście widzę to tak. Masz swój duży sklep z wieloma produktami i kategoriami to możesz robić zaplecze typu "mini sklepy tematyczne" czerpiąc ze swoich zasobów produktów, dodając do tego artykuły itp. lub nawet uruchamiając program partnerski. Jak nie prowadzisz prawdziwego sklepu to pozostaje Ci udział w takich programach partnerskich.

...

Mea culpa, jednak mam jeszcze pytanie, jak ów katalog wygląda, jest to coś co się wgrywa do bazy sklepu, czy jak?

Podłączam się do pytania..

Dostajemy od sklepu co? Eksport ich bazy? i wszystkie zdjęcia... bez żartów. Kto się tym podzieli?

Pewnie co najwyżej plik xls, który można w prawdzie zaimportować do bazy, ale co ze zdjęciami produktów..?

Nie rozumiem, jak można to zautomatyzować, żeby po kilkunastu minutach mieć sklep pełen produktów.. :)

Może mi to ktoś wyjaśnić..?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności