Skocz do zawartości

Jaki powinien być doskonały katalog?

Helid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie jestem w trakcie tworzenia projektu Inov Katalog i zastanawiam się jakich funkcjonalności nie posiadają wiodące skrypty katalów, a zarazem powinny mieć. Jak na razie przyszło mi do głowy system komunikacjy między siecią katalogów, który umożliwiał by walkę ze spamem oraz automatyczne sprawdzanie oryginalności tekstu. Stąd też kieruje pytanie, czego według was brakuje?

taki temat ktos tu już zakładał niedawno jesli sie nie myle a inna sprawa to mysle, ze wystarczy przeczytac od deski do deski temat SEOKatalogu i miniacza żeby zobaczyc czego ludzie potrzebuja - i w cale nie pisze tego zlosliwe;]

Jak na razie przyszło mi do głowy system komunikacjy między siecią katalogów, który umożliwiał by walkę ze spamem

Dopóki dodawarki nie dorwą Ci się do skryptu dopóty nie wiesz co to spam - mam kilka SEOKatów i jeszcze żadnego zablokowanego adresu w zakładce Blokowane ;)

oraz automatyczne sprawdzanie oryginalności tekstu. Stąd też kieruje pytanie, czego według was brakuje?

Pamiętaj że jest jeszcze druga strona medalu - cechą wyróżniającą skrypty katalogów jest to że popularność zdobywają wraz z ilością dodanych do nich wpisów. Jeśli zaprogramujesz jakiś moduł odrzucający nie unikalne opisy (bo choć trudne to da się zrobić) tym samym mocno zahamujesz rozwój katalogu.

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Spam to też bezmyślność ludzi, słyszałem o przypadkach kiedy to ludzie nabijali statystyki (wtedy wystarczą 2 zgłoszenia i informacja leci do wszystkich katalogów) czy też w wpisie dawali pod koniec ze 100 kropek by zwiększyć długość tekstu. Pracę można sobie bardzo ułatwić :). Co dalej za tym idzie katalogi mogą się wzajemnie promować, tzw. po dodaniu wpisu użytkownik dostaje email z notatką na dole (Zobacz również), nikomu to nie zaszkodzi a bardziej pomoże (oczywiście pełna kontrola).

Jeśli chodzi to captcha to nie jedyne zabezpieczenie, można stworzyć coś o wiele ciekawszego. Po pierwsze trzeba zacząć od poznania zasad działania takich robotów, by móc wystawić odpowiednią strategie obrony, oczywiście to kwestia czasu aż roboty się dostosują.

Myślałem o stworzeniu na stronie automatycznie generowanych ukrytych pól:

<input type="hidden" name="hy767fda87af6fa" value="dAY7fsdkldf"

Dane te zostają zapisane w sesji, a następnie sprawdzone wartości. Utrudni to spam botom robotę, bo będą musiały znaleźć wartości. Dodatkowo pola te możemy w całym tekście losowo wstawiać i wysyłać je technologią ajax, np. po wypełnieniu każdego pola (onchange), dodatkowo miejscami wstawiać pola pułapki, których oczywiście użytkownik nie widzi, a bot znajdzie je i również prześlę. Myślę, że złamanie tego będzie dorównywało większości obecnych systemów, jednak pamiętajmy "to tylko kwestia czasu" :).

Idealny katalog dla kogo ? Dla botów ? czy może internautów ?

Jeśli chodzi o to pierwsze to zwracając uwagę na algorytmy google można dążyć do perfekcji i ideału. Jednak w drugim przypadku nigdy go nie osiągniesz jako że internauci to nie bezmózgie maszyny i każdy ma inne preferencje, co się jednemu spodoba inny będzie uważał za porażkę i odwrotnie. Nigdy każdemu nie dasz idealnego produktu jednym słowem.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

w sumie seokatalog trzyma się tak dobrze w zasadzie z 1 powodu. mocny token (reCAPTCHA) który jak widzę, ewoluuje w dobrym kierunku, stąd raczej marne szanse, by powstał automat przebijający się przez to w 100%, a nawet jeśli, to w bardzo małym procencie prób. No chyba, że katalogowanie pół automatyczne z ręcznym przepisywaniem kodu, ale to już nie to samo co pełne z automatu. Stąd też pewno nowy adder to dla wielu rozczarowanie. Gdyby dodawał do seokatalogów, szedłby jak ciepłe bułeczki.

Moje staruszki po liftingu, darmowe, zgodne z wytycznymi G, responsywne!

Katalog stron firm Zorb -/- Katalog sklepów Świat Zakupów -/- Katalog firm ProBi. PS Nie łatwo się dodać. ;)

A jeśli lubisz technologię, zwłaszcza bezzałogowce, to w wolnej chwili zajrzyj na InfoDron - info.dron.pl

Dlatego zostanie dodany mechanizm rozpoznawania półautomatów (dowolne kilka zdań następujące po siebie zostanie wzbogacone o wersje z synonimami i następnie przeszukane w G, jeśli to mieszarka tekstu powinien dopasować przynajmniej kilka). Dla każdego można coś dopasować, wystarczy dostęp do pluginów/modułów i obszernej konfiguracji. Dla przykładu patrz IPB, vB cechą, która decyduje o ich zakupie to dostęp do pomocy technicznej, pluginy albo szablony.

Dodatkowo myślę nad sprawdzaniem czasu dodania wpisu, jeśli ktoś korzysta z autouzupełniających wtyczek etc z pewnością zostanie wykryty.

czas spędzania przy dodawnaniu strrony jest dobry - mam to zaimplementowane na forum IPB ;) skutecznie odrzuciło spamboty :) bo wiadomo, ze nikt w 30 sekund nie zarejestruje się na forum :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

z samą rejestracją to nie wiem bo np. używając nawet google toolbar do wypełniania formularzy można to bardzo przyśpieszyć :) ale oczywiście dodanie wpisu już na pewno w 30sek nie możliwe przy normalnym dodawaniu

Z przeszłości zostały jeszcze: Katalog Turystyczny, s3zow.pl
Blog o pozycjonowaniu i optymalizacji prowadzę pod adresem: https://zeid.pl

Spamboty mogą się dostosować, jest inny ciekawy sposób.

Mianowicie, jeśli użytkownik wpisuje treść, opis można dać na onchange ajaxa. Jak wiadomo onchange wywoła się minimum 2 razy w każdym polu(w opisie 10-20), jeżeli będzie kopiowane, wklejane itd uruchomi się raz :).

Mianowicie, jeśli użytkownik wpisuje treść, opis można dać na onchange ajaxa. Jak wiadomo onchange wywoła się minimum 2 razy w każdym polu(w opisie 10-20), jeżeli będzie kopiowane, wklejane itd uruchomi się raz B).

Ale jakie to ma znaczenie czy obsługę formularza zrobisz w czystym phpie czy przekażesz zmienne ajaxem ? Przecież roboty i tak NIE WYPEŁNIAJĄ formularza hehe tylko narzucają Ci POSTem zmienne do przerobienia :)

Ajj widzę że kolega nigdy robota nie pisał... :)

Pomysł z zapisem do sesji jakiegoś identyfikatora jest ciekawy ale z tego co wiem to roboty SĄ JUŻ W stanie obsłużyć zmienne sesyjne.

Naprawdę nie ma co kombinować - jest już pewna i łatwa w implementacji reCaptcha...

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Źle mnie zrozumiałeś, formularz jest wysyłany w PHP. Lecz dodatkowo ajax wysyła podczas wypełniania drobne informacje, a php zapisuje je w sesji. Po wysłaniu formularza sprawdza się czy dane w sesji są równe z tymi z ajaxa. Jeśli bot wyśle jedynie dane, to logiczne że nie wypełniał danych i zmienne z ajaxa nie zostały zapisane.

Źle mnie zrozumiałeś, formularz jest wysyłany w PHP. Lecz dodatkowo ajax wysyła podczas wypełniania drobne informacje, a php zapisuje je w sesji.

No czyli co za problem narzucić robotem zmienną sesyjną skoro i tak zostanie przerobiona w phpie ? :)

zmienne sesyjne sa np jak masz dynamicznie zmieniany adres IP robił to (ale nei wiem czy nadal) Aster, ktory uzytkownia posiadajacego prywatny adres IP potrafił w locie zmienic nr IP przez ktory wychodził do netu ... wiec wtedy sesja sie nei zrywała ale ja ID zdaje się ze zsie zmieniał co np mozna bylo odczuc na forach phpbb jak sesja traciła waznosc.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Ja już chyba rozumiem - Ty myślisz że robotom zmienna sesyjna się nie zapisze w przeciwieństwie do użytkowników ? To błędne założenie :)

Sposób na zabezpieczenie skryptu przed dodawarkami nie może być czysto techniczne - musi być związane z tym CO JEST w stanie wykonać użytkownik a czego wykonać nie jest w stanie robot czyli np. reCaptcha.

Co się stanie jak reCaptcha zostanie złamana a nic lepszego się nie pojawi ? Prosty sposób: niech każdy właściciel kata może sformuować swoje pytanie (a najlepiej cały zestaw pytań które będą rotowane) :D - jeden da: "Ala ma...", drugi "Jaki kolor ma niebo ?", trzeci: "Ile jest 4+6 ?" - twórcy dodawarek nigdy nie nadążą za tym aby zbudować całą bazę odpowiedzi a nawet jeśli to taka pętla wykończy każdy serwer.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności